Στην ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου με το οποίο θα φορολογούνται τα υπερκέρδη εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, βρίσκεται η κυβέρνηση. Κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών λέχθηκε πως το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Ενέργειας και την ΡΑΕΚ. Όπως είπε, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί άμεσα, ωστόσο, κράτησε χαμηλά το πήχη καθώς δεν θα είναι τόσο αυξημένα τα έσοδα για το κράτος.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, δήλωσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί άμεσα η φορολογία, επισημαίνοντας πως επιδιώκεται να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος. Όπως είπε, μελετάται το ενδεχόμενο της επιβολής τέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζήτησαν δραστικά μέτρα οι ευρωβουλευτές για ενεργειακή κρίση

Αναφορικά με το μειωμένο ΦΠΑ τον οποίο επωφελήθηκαν κύπριοι και ξένοι επενδυτές κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, είπε, πως υπάρχει διαδικασία ανάκτησης του ΦΠΑ. Υπέδειξε, επίσης ότι, λόγω της νομοθεσίας δημιουργήθηκε ένα στρεβλό σύστημα, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για να εντοπιστούν όσοι επωφελήθηκαν του 5% αλλά ενοικιάζουν τα ακίνητα. Ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μαρκίδης, είπε πως σε 2-3 μήνες θα υπάρξει αποτέλεσμα από τους ελέγχους που διενεργεί το Τμήμα, επισημαίνοντας πως η εκστρατεία θα συνεχιστεί και το 2023. Σε σχέση με την ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση και την επιβολή πράσινου φόρου, ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως λόγω της αβεβαιότητας και του αυξημένου πληθωρισμού μεταφέρεται για πιο κάτω η πράσινη φορολογία. 

Βόμβα το μεταναστευτικό 

Υπέδειξε, επίσης πως εν δυνάμει βόμβα στο κράτος πρόνοιας αποτελεί το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως γι’ αυτό το λόγο περιλαμβάνεται στους δημοσιονομικούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον Υπουργό, κάθε χρόνο η Δημοκρατία κάνει μάχη στην ΕΕ για να πάρει περισσότερα κονδύλια, ωστόσο, όπως είπε αυτά που παίρνει η χώρα δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος του μεταναστευτικού στην Κύπρο. 

Θα επηρεάσει το πάγωμα εκποιήσεων 

Για το πάγωμα των εκποιήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, είπε πως θα επηρεάσει. Την περασμένη Πέμπτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση νόμου με την οποία θα παραταθεί η αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023. Η παράταση θα δοθεί καθώς τέλος του μήνα εκπνέει το πάγωμα των εκποιήσεων που είχε εγκριθεί από τη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο. Ο Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η αναστολή των εκποιήσεων θα επηρεάσει, τονίζοντας μάλιστα πως δεν θα εξυπηρετεί και το σκοπό που επιδιώκει η πρόταση νόμου. 

Προϋπολογισμός ευθύνης 

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, υπέδειξε, πως αυτός δεν είναι προεκλογικός αλλά είναι προϋπολογισμός ευθύνης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον προϋπολογισμό για προεκλογικούς λόγους, με αποτέλεσμα να έχει κόστος και η κυβέρνηση να βάλλεται. Υπέδειξε, επίσης, πως η λύση στην κρίση είναι η ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου καθώς, όπως εξήγησε, εξαρτάται από την πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.