Νέες κινήσεις από τον κατοχικό στρατό οι οποίες στοχεύουν στον έλεγχο της περιοχής της νεκρής ζώνης πλησίον της κοινότητας Δένειας. Η ανέγερση φυλακίου στα όρια της γραμμής καταπαύσεως του πυρός σε μια περιοχή στην οποία επιχειρείται αρπαγή των περιουσιών Ελληνοκυπρίων γεωργών καταδεικνύει και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς. Προφανώς θέλει να επιτηρεί την περιοχή και να παρεμποδίζει τους Ελληνοκύπριους αγρότες. 

Από πλευράς ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στον «Φ», έχουν γίνει διαβήματα προς την πλευρά του τουρκικού στρατού. Σημειώνοντας ότι «το συμβάν ήταν εκτός της νεκρής ζώνης και πολύ κοντά στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός». Παράλληλα, ανέφερε ότι για το θέμα θα τύχει ενημέρωσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Στην περιοχή Δένειας είναι συχνά τα περιστατικά έντασης από πλευράς κατοχικού στρατού. Το τελευταίο συμβάν έρχεται να προστεθεί στο θέμα του γηπέδου της τουρκοκυπριακής ομάδας Τσετίνκαγια, που προκάλεσε κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα περιστατικά εντός της νεκρής ζώνης προκαλούν καχυποψία στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ήδη μερίδα των πολιτικών κομμάτων ζητούν από την κυβέρνηση να κινηθεί πιο αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Τον οποίο κάποιοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ως persona non grata. 

Το ΔΗΚΟ σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η «συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων» απευθείας με το ψευδοκράτος αποτελεί μια άκρως αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού. Η σύναψη μιας απευθείας συμφωνίας με το ψευδοκράτος για τη συνέχιση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι μια διαχρονική και πάγια τούρκικη επιδίωξη, κάτι που ξεκάθαρα θα συνιστούσε βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και παράκαμψης του νόμιμου και μοναδικού αναγνωρισμένου κράτους στο νησί, της Κυπριακής Δημοκρατίας». Καλεί την κυβέρνηση «ν’ αναλάβει όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ ανατραπεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφωνία ΟΗΕ – κατεχομένων λίγο πριν τις προεδρικές

Η ΕΔΕΚ σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του «Φ» για ενδεχόμενη «συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων» ανάμεσα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κατοχικό καθεστώς, «μας υποχρεώνουν να καλέσουμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών να ζητήσουν την άμεση ανάκληση του Κόλιν Στιούαρτ. Μόνο έτσι θα προλάβουμε τα χειρότερα και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας». Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει την περίπτωση του Δανού Μάικλ Μόλερ, ο οποίος είχε αντικατασταθεί κατ’ απαίτηση της τουρκικής πλευράς επειδή μιλούσε Ελληνικά. 

Ο υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης σε δήλωσή του χαιρετίζει τα διαβήματα που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά την ίδια ώρα διαφωνεί με τις αντιδράσεις κομμάτων και υποψηφίων τονίζοντας πως «δεν είναι εχθρός μας τα ΗΕ και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

ΥΠΕΞ: Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από τους εταίρους 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε χθες πως η δημιουργία των συνθηκών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η «ύψιστη προτεραιότητά του». Δυστυχώς, πρόσθεσε, όλες αυτές οι προσπάθειες εμποδίζονται από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, που προωθούν τη διεθνή αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των εταίρων της στην ΕΕ. «Ευχαριστώ τους Ούγγρους φίλους μας για την υποστήριξή τους στον στόχο μας για επανένωση της Κύπρου και ειδικότερα για την απτή συμβολή τους στη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα μας μέσω της συμμετοχής τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Κασουλίδη έγιναν μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Péter Szijjártó, ο οποίος από πλευράς του τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να είναι μέρος της λύσης της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο για να παραδοθεί στην Ευρώπη σε περισσότερες διαδρομές παράδοσης. Γι’ αυτό, αντί για κυρώσεις και αντί για ανώτατα όρια τιμών, θέλουμε να εμπλακούν νέες διαδρομές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να κατασκευαστούν νέες διαδρομές παράδοσης, δηλαδή νέοι αγωγοί και νέα λιμάνια LNG», υπέδειξε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.