Αναγνώριση παγκόσμιας εμβέλειας έτυχε η ποίηση της Κύπριας λογοτέχνιδας Ρούλας Ιωαννίδου Σταύρου, αφού σημαντικός Αμερικανικός εκπαιδευτικός εκδοτικός οίκος επέλεξε ποιήματά της που περιέλαβε σε διδακτικό βιβλίο για τη διδασκαλία της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας για τους φοιτητές αγγλόφωνων κολλεγίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, στο βιβλίο περιλαμβάνονται σημαντικοί λογοτέχνες παλαιότερων και νεότερων εποχών από όλο τον κόσμο όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Τ.Σ. Έλιοτ. Στα πλαίσια της διδακτέας ύλης οι φοιτητές καλούνται να επεξεργαστούν τα λογοτεχνικά κείμενα, πεζά και ποιητικά, να αναλύσουν το ύφος και την στρατηγική του δημιουργού και να λύσουν διάφορες ασκήσεις. Η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου είναι η μόνη Κύπρια και η μόνη Ελληνίδα που ανθολογείται στο βιβλίο.

Τα ποιήματα που έχουν ανθολογηθεί  τιτλοφορούνται  «Compromise” (Συμβιβασμός), “Waiting Room” (Αίθουσα Αναμονής) και  “Untitled” (Άτιτλο), και ανήκουν στην ποιητική συλλογή «The weight of the Rain», μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου «Το βάρος της βροχής».

Η Ρούλα Ιωαννίδου Σταύρου είναι ποιήτρια, πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας και ερευνήτρια. Το 2001 ίδρυσε το Πολιτιστικό Κέντρο Literatura et Artes. Γράφει ποίηση, μικρά διηγήματα, θέατρο, βιβλία για παιδιά και μονογραφίες. Έχει εκδώσει 30 βιβλία. Το λογοτεχνικό της έργο έτυχε αναγνώρισης και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις, στο σύνολό του και κεχωρισμένως, στην πατρίδα της και διεθνώς, ενώ βραβεύτηκε επανειλημμένα για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από κρατικούς, εκπαιδευτικούς και πνευματικούς φορείς,  όπως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Εστία Νέας Σμύρνης, Διεθνές Βραβείο Jean Monnet, Nosside Poetry World Award, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου  και από πολλές Δημοτικές Αρχές  στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Έργα της μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες και εκδόθηκαν σε αυτοτελείς εκδόσεις, ενώ άλλα δημοσιεύθηκαν σε ξένα έγκριτα περιοδικά και ανθολογίες. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τόσο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όσο και στη σκηνή και σε ανοιχτό αμφιθέατρο. Ασχολείται, επίσης, με την εικονογράφηση βιβλίου, όπου και διακρίθηκε.