Οικονομία, Κυπριακό, ΓΕΣΥ, Ενέργεια, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Οι προκλήσεις κοινές και δύσκολες για την επόμενη Κυβέρνηση. Η ώρα των αποκαλύψεων προτάσεων και θέσεων ενώπιον της κοινωνίας πλησιάζει, με τους υποψήφιους να καλούνται να δώσουν απαντήσεις προς τους πολίτες.

Η πρώτη κοινή τηλεοπτική συζήτηση των τριών κύριων υποψηφίων στο ΡΙΚ την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαιώσε πώς το Κυπριακό και τα όσα προηγήθηκαν στους κρίσιμούς σταθμούς των διαπραγματεύσεων σε Μόντ Πελεράν και Κραν Μοντανά θα πρωταγωνιστήσουν και αυτής της προεκλογικής. Κάποιοι μπορεί να επιδιώκουν αυτή τη συζήτηση σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ότι και οι τρεις κύριοι υποψήφιοι, ο καθένας από το δικό του πόστο και ρόλο και σε διαφορετικό βαθμό, είχαν εμπλοκή στην όλη και όλη ιστορία.

Την ίδια ώρα όμως, η Οικονομία θα είναι το μεγάλο κεφάλαιο που θα έχει να διαχειριστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια είναι ασφαλώς ζητήματα που θα ασκήσουν έντονη πίεση για λύσεις. Όπως ασφαλώς και το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά αποθέματα της Κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του περιβάλλοντος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, είτε στο πώς θα μπορούσε η Ενέργεια να γίνει καταλύτης για λύση του Κυπριακού, όπως συχνά προβάλλεται από τους ίδιους τους υποψήφιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το πεδίο, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής προδιαγράφει και το πλαίσιο μέσα από το οποίοι οι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν να κινηθούν, ακροβατώντας πολλές φορές στην προσπάθεια εξισορρόπησης θέσεων και δεδομένων που έχουν ενώπιον στην εξέλιξη της προεκλογικής.

«Έχω λύσεις…»

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ειδικότερα και η Πινδάρου γενικότερα, επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα πως έχουν τις λύσεις και τραβούν ξεκάθαρα τη γραμμή. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική, εστιάζουν σε δύο κύριο ζητήματα. 

>> Πλαίσιο Γκουτέρες

>> Αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά στην ενέργεια, προβάλλεται η θέση για αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως κίνητρο για τη λύση, για συνεργασία με την Τουρκία αλλά μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο Αβέρωφ βέβαια δεν μπορεί να αποποιηθεί το γεγονός ότι κουβαλά τη φθορά μιας δεκαετούς πλέον διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Ούτε μπορεί να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής για τα σημερινά αδιέξοδα στο Κυπριακό. Επιχειρεί να εστιάζει στο γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά θέμα ασφάλειας και κατατέθηκε χάρτης από τουρκικής πλευράς. 

Σε ό,τι αφορά ζητήματα Οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης, για τον Αβέρωφ ίσως να είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Κρίνοντας από τον τρόπο που κινείται μέχρι στιγμής, προτάσσει την ανάγκη για σταθερότητα στην πορεία της χώρας, φέρνοντας ως αντιπαραβολή τα δεδομένα της Οικονομίας πριν το 2013. Εστιάζει επίσης στη διαχείριση των κρίσεων που έγιναν από πλευράς διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα κατάφερε να αντέξει. Παρουσίασε ήδη προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, υποδεικνύοντας συνεχώς πως αποτελεί τη συνέχεια αυτής της διακυβέρνησης που αποτελεί «εγγυητή της πορείας σταθερότητας» για τη χώρα.

Στο κεφάλαιο διαφθορά, τα πράγματα θα είναι πιο ζόρικα, καθώς ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει να απαντήσει για την κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη γύρω από διάφορα θέματα, δικαίως ή αδίκως. Από τις πολιτογραφήσεις μέχρι το θέμα των συνεργάτιδων του Προεδρικού.

Δύσκολη θα είναι επίσης η διαχείριση στο θέμα ΓεΣΥ. Οι αντιδράσεις γύρω από την απόφαση διορισμού Αγαθαγγέλου και η όλη συζήτηση που προκαλείται, δημιουργούν πίεση και προς την πλευρά της Πινδάρου, η οποία σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν αλλάζει, τονίζοντας πως αποτελεί μία κοινωνική κατάκτηση που έγινε κατορθωτή επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ.

Σε φουλ επίθεση…

Η επίθεση προς Χριστοδουλίδη στην κοινή τηλεοπτική τους εμφάνιση στο ΡΙΚ σίγουρα αιφνιδίασε και είχε σαφή και ξεκάθαρο στόχο: Τον διαχωρισμό της θέσης του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, θέλοντας προφανώς να τονίσει και να βγάλει προς τα έξω το μήνυμα πως είχαν ουσιαστικές διαφορές στο Κυπριακό. «Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέσκαπτε αυτά που έλεγα στον Πρόεδρο», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στο ΡΙΚ και άφησε να νοηθεί σε άλλη τοποθέτηση του πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενδιαφερόταν περισσότερο για την πολιτική του καριέρα παρά για τη λύση του Κυπριακού. Ήταν εμφανείς επίσης οι «εμβολισμοί» στο λεκτικό και στις τοποθετήσεις της ανάγνωσης που κάνει το ΑΚΕΛ για τον Μοντ Πελεράν και Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ότι κακώς έφυγε η δική μας πλευρά από το Μοντ Πελεράν. Ένα σημείο στο οποίο έκανε αναφορά ο τέως γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατηγορώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το επικαλέστηκε ψέματα για να αποχωρήσει. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έδειξε ως υπεύθυνο για αυτό τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα έχει να απαντά το ίδιο ερώτημα: Γιατί δεν έφυγε από τη θέση του διαπραγματευτή. Ο ίδιος απαντά ότι παραιτήθηκε τρεις φορές και η παραίτηση του δεν έγινε αποδεκτή. Την Πέμπτη το βράδυ όταν του τέθηκε το ερώτημα είπε πως δεν επρόκειτο να εγκαταλείψει την ομάδα σε μια δύσκολη προσπάθεια για τον τόπο. 

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε αναφέρει ως πρόταση λίγο μετά την εξαγγελία του σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο ΡΙΚ τη μεταφορά και πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ωστόσο δεν έδωσε συνέχεια, ενώ την Πέμπτη την ενέταξε μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο προβληματισμού και συζήτησης για το πώς μπορεί το φυσικό αέριο να γίνει καταλύτης για τη λύση.

Σε ό,τι αφορά θέματα Οικονομίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μέχρι στιγμής χτυπά σε θέματα ακρίβειας. Έθεσε ζήτημα για πλαφόν στη φορολογία για τα καύσιμα σε μία από τις τοποθετήσεις του μετά τη συνάντηση στην ΠΕΟ και προτάσσει μια κοινωνική πολιτική. Αναμένονται οι προτάσεις του από Σεπτέμβριο.

«Με συναινετικό λόγο…»

Το ισχυρό χαρτί του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η εικόνα που έχει χτίσει ως του πολιτικού σε σύγχρονο πολιτικό λόγο, που αποφεύγει τις συγκρούσεις. Σε μια προεκλογική φυσικά αυτό είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να αποφευχθούν πλήρως οι συγκρούσεις. Στην πρώτη κοινή τηλεοπτική εμφάνιση και των τριών κύριων υποψηφίων, δέχθηκε πυρά, τα οποία ίσως να μην ανέμενε. Οι αναφορές Μαυρογιάννη για τη στάση του έναντι του Προέδρου αλλά και για τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο τους, ήταν κάτι που δεν περίμενε προφανώς. Διέψευσε κατηγορηματικά βέβαια και αντέστρεψε τα πυρά επιμένοντας να πάρει απάντηση για τον λόγο που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρέμενε στη θέση του.

Προβάλλει και αναδεικνύει το ρόλο και την εμπλοκή της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού, αναφέροντας στο πόσο σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων της στη διάσκεψη του Μοντ Πελεράν και του Κραν Μοντανά κατοχυρώνοντας της θεσμικό ρόλο στη διαδικασία. Αναφορές οι οποίες ασφαλώς έχουν θετική απήχηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως και οι αναφορές του για την προσπάθεια που γινόταν στα διάφορα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Θα του είναι δύσκολο η ισορροπία που πρέπει να διατηρεί μεταξύ των διαφορετικών θέσεων των κομμάτων που τον στηρίζουν. Το ΔΗΚΟ έσπευσε πρωί- πρωί με ανακοίνωση του να εκφράσει ικανοποίηση για την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στο Κυπριακό. Κίνηση με την οποία προφανώς ήθελε να καθοδηγήσει τις εντυπώσεις. Όπως και το tweet του Νικόλα που ακολούθησε με υπονοούμενα ότι ο Αβέρωφ δεν υπερασπίστηκε τον Νίκο Αναστασιάδη στην κριτική που δεχόταν από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δύο φορές την Πέμπτη απάντησε φέρνοντας ως παράδειγμα της στήριξη ΔΗΚΟ σε Γλαύκο Κληρίδη το 1993 και το 2013 σε Νίκο Αναστασιάδη. Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η δυσκολία που έχουν και οι δύο πλευρές στη διαχείριση κάποιων θεμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του πλαισίου Γκουτέρες. Εμφανής είναι η δυσκολία και σε σχέση με τις θέσεις της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό.