To Top
05:10 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Σε κίνδυνο ασθενείς λόγω γραφειοκρατίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε κίνδυνο ασθενείς λόγω γραφειοκρατίας
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου 2017, 11:28 πμ

Σε απίστευτη αγωνία και τεράστιο κίνδυνο τίθενται οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα (είδος αιματολογικού καρκίνου), των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση συγκεκριμένου σκευάσματος απορρίπτονται η μια μετά την άλλη από τις αρμόδιες Επιτροπές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. 

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, έχουμε πέντε ή έξι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη θεραπεία «που είναι μια παράταση ζωής και μάλιστα φαίνεται ότι είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική· δυστυχώς οι Επιτροπές απορρίπτουν τα αιτήματα των γιατρών με το δικαιολογητικό ότι η περίπτωσή τους δεν αποτελεί “μεμονωμένο περιστατικό” και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων». 

Το πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Κουλούμας, «ξεκίνησε από τη στιγμή που οι γιατροί των ασθενών αυτών άρχισαν να υποβάλλουν ονομαστικά αιτήματα στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων για να εξασφαλίσουν για τους ασθενείς τους τη συγκεκριμένη θεραπεία, η οποία στο εξωτερικό χορηγείται χωρίς προσκόμματα». «Όπως μας ενημέρωσαν, από τη στιγμή που δεν επρόκειτο για ένα μόνο περιστατικό αλλά έχουμε έναν αριθμό περιστατικών για τα οποία κρίνεται καταλληλότερη η συγκεκριμένη θεραπεία, δεν πρέπει να μιλάμε για “μεμονωμένο περιστατικό” το οποίο αξιολογείται από την Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την ετοιμασία σχετικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην προκήρυξη προσφοράς για την αγορά της θεραπείας η οποία θα διατίθεται στους ασθενείς». 

Αυτή ήταν και η απόφαση «που έλαβε το Υπουργείο Υγείας προωθώντας τις διαδικασίες. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές και η ετοιμασία των πρωτοκόλλων, αν και έχει προωθηθεί, δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πότε θα προκηρυχθούν οι προσφορές και πότε θα έχει το υπουργείο τη θεραπεία για να τη δώσει στους ασθενείς». 

Στοιχίζει €250.000 ολόκληρη η θεραπεία 

«Είναι αδιανόητο να έχουμε πέντε ή έξι ή έστω και έναν άνθρωπο στην αναμονή, να κινδυνεύει η ζωή του λόγω της φύσης της ασθένειάς του και να μην έχουμε ακόμα προχωρήσει στην παραχώρηση της ενδεδειγμένης για την περίπτωσή του θεραπείας», είπε ο κ. Κουλούμας και τόνισε ότι «θα έπρεπε από τη στιγμή που ασθενείς άρχισαν να απορρίπτονται, επειδή δεν κρίνονται “μεμονωμένα περιστατικά”, να μεριμνήσει κάποιος να τους χορηγηθεί η θεραπεία τους την οποία δεν μπορούν να αγοράσουν από μόνοι τους, διότι ολόκληρη η θεραπεία για έναν άνθρωπο στοιχίζει γύρω στις €250.000». 

«Είναι πραγματικά απαράδεκτο να κινδυνεύουν ή να χάνονται ζωές ή να παίρνουμε από ανθρώπους το δικαίωμα στην ελπίδα για ζωή εξαιτίας όλων αυτών των γραφειοκρατικών διαδικασιών», τόνισε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών. «Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι να απεγκλωβιστούν οι συγκεκριμένοι ασθενείς από αυτές τις διαδικασίες, διότι μέχρι να εγκριθούν τα πρωτόκολλα, να υπογραφούν, να προχωρήσει το υπουργείο στην προκήρυξη προσφοράς και στην αγορά του φαρμάκου θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις εξαιτίας και της σοβαρότητας της νόσου που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Κουλούμας. 

Δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια

Από πλευράς της, η λειτουργός κοινωνικής στήριξης του Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου, Μαρία Παπαπέτρου, ανέφερε στον «Φ» ότι «μιλάμε για αιτήματα που αφορούν στο δικαίωμα ανθρώπων στη ζωή, για αυτό και απαίτησή μας είναι να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία των ασθενών, διότι ο κάθε άνθρωπος έχει μεταξύ άλλων και το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια». 

Εν αναμονή της επικύρωσης των πρωτοκόλλων

Στις περιπτώσεις των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κατά την παρουσίαση των προϋπολογισμών του υπουργείου του στη Βουλή. 

Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, «έχουν απορριφθεί ασθενείς επειδή δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και, αν θέλουμε να ακολουθούμε πιστά τους κανονισμούς, αυτό ήταν και η σωστή απόφαση. Ωστόσο, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν τη θεραπεία που χρειάζονται και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς». Το υπουργείο, πρόσθεσε, «έχει αποφασίσει ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν θα πρέπει να παραπέμπονται στην Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων και για αυτό προχωρούμε στην ετοιμασία των πρωτοκόλλων ώστε και οι ασθενείς και οι γιατροί τους να διευκολυνθούν». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων άρχισε από τον Φεβρουάριο πέρσι, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, αλλά ακόμα δεν έχουν επικυρωθεί ούτως ώστε να τεθούν σε ισχύ. 

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των ασθενών που έχουν απορριφθεί ως «μη μεμονωμένα περιστατικά», πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει όπως αμέσως μετά την επικύρωση των πρωτοκόλλων και εκτός της διαδικασίας των προσφορών, όσοι θα πληρούν τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο θα εξυπηρετηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση.

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.