Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά από την επταετή δικτατορία ακολούθησε την τραγωδία, την καταστροφή της Κύπρου. Η ξενοκίνητη και προδοτική, όπως αποδείχθηκε, χούντα των Αθηνών κατέρρευσε κάτω από τα ερείπια που προκάλεσε η ίδια με την προδοσία σε βάρος της Κύπρου. Του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Μακαρίου ακολούθησε, όπως είναι γνωστό, η τουρκική εισβολή στο νησί. Το σχέδιο είχε δύο φάσεις και υλοποιήθηκε με διαφορά πέντε ημερών. Η χούντα και η Άγκυρα εφάρμοσαν το σχέδιο και ο λογαριασμός στάλθηκε στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι μία επέτειος, όπως αυτή της αποκατάστασης της θητείας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχει τη σημασία της, καθώς ο ελληνικός λαός «απελευθερώθηκε» από την επταετή δικτατορία. Έχει σημασία να αναφερόμαστε σε αυτά ενόψει και των συζητήσεων, που παρακολουθήσαμε εσχάτως στη δημόσια σφαίρα και που φάνηκε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των διαφόρων αφηγημάτων και των ιστορικών δεδομένων. Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η χούντα κατέρρευσε μετά το έγκλημά της κατά της Κύπρου. Κατέρρευσε λόγω του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου.

ΣΑΡΑΝΤΑ οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός. Έφθασε από το Παρίσι ενώ η χούντα είχε νωρίτερα, σε σύσκεψη, αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς. Φάνηκε από τα γεγονότα ότι η προσφυγή στους πολιτικούς ήταν μονόδρομος για τη χούντα. Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι την 21η Ιουλίου, μία ημέρα μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, είχε κηρυχθεί γενική επιστράτευση. Μία κίνηση, που επιβεβαίωσε το χάος που βρισκόταν η χώρα.

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, μετά από διάφορες φάσεις, δυσκολίες, καθόρισε και συνέβαλε σε μία άλλη πορεία για την Ελλάδα. Η Δημοκρατία εδραιώθηκε, κάτι το οποίο άλλωστε ήταν μονόδρομος. Υπήρξαν και υπάρχουν, ασφαλώς, προβλήματα. Η χώρα πέρασε μνημόνια και ο ελληνικός λαός σήκωσε το βάρος μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Όμως η χώρα μπήκε σε τροχιά σωστής πορείας.

ΘΑ το επαναλαμβάνουμε συνεχώς, πως για την Κύπρο αυτό που έχει σημασία, αυτό που προέχει, είναι η Ελλάδα να είναι ισχυρή και να ξεπερνά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει. Όποια και να είναι η κυβέρνηση.