«Ό,τι και να πει κανείς, το γεγονός παραμένει ότι η Τουρκία απέρριψε δύο από τα έξι σημεία του πακέτου Γκουτέρες, το πρώτο ήταν η κατάργηση των εγγυήσεων και το δεύτερο η, εν τέλει, πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Οπόταν δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και ο Γενικός Γραμματέας έθεσε τέρμα».

Ποιος άλλος θα μπορούσε να το πει με περισσότερη ακρίβεια από τον αυτόπτη μάρτυρα Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αυτό είπε στις 20/11/2021, όταν μιλούσε πιο άνετα, χωρίς το βάρος της προεκλογικής και χωρίς να φαίνεται ότι απαντά στον Τουμάζο Τσιελεπή ή στο ΑΚΕΛ. Το επανέλαβε και σε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο στις 28/11/21, όπως το επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια: «Με απόλυτη σεμνότητα και ειλικρίνεια σας λέω, όπως επαναλαμβάνω για τέσσερα και πλέον χρόνια, ότι η Τουρκία επέμεινε στη μόνιμη παραμονή αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο και στην αναβολή της συζήτησης για τη διατήρηση ή όχι των εγγυήσεων για δέκα τουλάχιστον χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης και χωρίς δέσμευση για το τελικό αποτέλεσμα».

Ό,τι και να πει κανείς, λοιπόν, το γεγονός παραμένει. Και δεν το έλεγαν μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς, για να ισχυριστεί κάποιος ότι λένε ψέματα και δεν τους εμπιστεύεται. Το έλεγαν από τότε και το επαναλαμβάνουν μέχρι σήμερα με τον πιο απόλυτο τρόπο, όλοι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. Αλλά εδώ στα μέρη μας υπάρχει μια συνομοταξία ονειροβατούντων (ή ονειροπαρμένων) οι οποίοι εδώ και πέντε χρόνια θέλουν να μας πείσουν πως αυτοί ξέρουν καλύτερα ακόμα και από τους Τούρκους τι θέλουν οι Τούρκοι, κι όλοι οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουμε ούτε τι ακούμε, ούτε τι διαβάζουμε.

Διότι, εκτός από τις διαβεβαιώσεις των δικών μας εκπροσώπων -εμείς επιλέγουμε να πιστεύουμε αυτούς παρά τους Τούρκους- («Τα γεγονότα αυτά καθ’ εαυτά τα γνωρίζουν οι συμμετέχοντες και ενδεχομένως οι μάρτυρες. Δηλαδή στην περίπτωση αυτή, από την πλευρά μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ», όπως έλεγε ο κ. Μαυρογιάννης στον Φιλελεύθερο), υπάρχουν και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Τα οποία από τότε που τα αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος, τον Νιόμβρη του 2021 –ολόκληρα, χωρίς τους καλλωπισμούς που έκανε μετά ο αστρολόγος Άιντα και τα πλάσαρε σε διάφορους καλοθελητές– όσοι ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα θα μπορούσαν να την αντικρύσουν κατάματα. Όπως είναι, όμως, η πραγματικότητα και όχι όπως θα ήθελαν να είναι για να βολεύει τις ιδεοληψίες τους.

Ο Τουμάζος Τσιελεπής επικαλείται αυτά τα πρακτικά και πρόθυμοι δημοσιογράφοι κάνουν πανηγύρια ότι, δήθεν, βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του Κραν Μοντανά, για να μας πείσει ότι πράγματι η Τουρκία είχε δεχθεί κατάργηση εγγυήσεων. «Εάν δείτε την τελευταία συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ πριν μπουν μέσα τη μοιραία νύχτα, θα τα καταλάβατε όλα», λέει. «Εκεί, ο ΓΓ του αποκάλυψε ότι η Τουρκία του επέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο για κατάργηση εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση στρατευμάτων με μηχανισμό επιτήρησης».

Σε κάθε γεγονός μπορεί ο καθένας να παρουσιάζει τη μισή αλήθεια και να μην μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι λέει ψέματα. Μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει την άλλη μισή. Αλλά, ειδικά ο κ. Τσιελεπής γνωρίζει όλη την αλήθεια και παρουσιάζει τη μισή. Ο Γκουτέρες, σύμφωνα με τα πρακτικά, πράγματι είπε στον Πρόεδρο ότι «βάσει εμπιστευτικού εγγράφου από την Τουρκία», η Τουρκία «υπέδειξε την πρόθεση της να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960 και το μονομερές δικαίωμα επέμβασης», αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αντικατασταθεί «από τον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης».

«Η Τουρκία θέλει να μεταφέρει τον ρόλο της στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης», έλεγε στον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης. Κι όταν τον ρωτούσε ποιο ρόλο θα έχει η Τουρκία, ο Γκουτέρες απαντούσε: «ο ρόλος της Τουρκίας δεν συζητήθηκε». Κι ό,τι θέλεις να καταλάβεις, κατάλαβε.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, όμως, ακολούθησε το δείπνο και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης όπου αποκαλύφθηκε όλη η ουσία. Θα επανέλθουμε να πούμε και την υπόλοιπη μισή αλήθεια, διότι «ό,τι και να πει κανείς το γεγονός παραμένει»…