Σε άσχημη κλινική εικόνα, βρίσκεται ο Berdon ο γάτος σαβάνας , ο οποίος μετά το περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Μάιο μεταφέρθηκε στον  ζωολογικό κήπο Λεμεσού με την άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, όπως πληροφορήθηκε από την ιδιοκτήτρια του Berdon όσο και από κτηνίατρο που το επισκέφτηκε, τους ενημέρωσε ότι «δυστυχώς είναι σε άσχημη κλινική εικόνα, είναι αφυδατωμένος, αρνείται να φάει εδώ και τέσσερις μέρες, κάνει εμετούς, έχασε αρκετά κιλά και υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του».

Παράλληλα το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για την παραλαβή του ζώου από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες Λεμεσού, με σκοπό όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, τη μεταφορά του στον ζωολογικό Πάφου.

Με το κόμμα για τα ζώα να αναρωτιέται, «που είναι επιτέλους οι ευθύνες οι δικές σας και του ίδιου του κράτους? Εισάχθηκε ένα ζώο παράνομα στην Κύπρο, το είδατε εκ των υστέρων, δεν είχατε και δεν έχετε αδειοδοτημένους χώρους όταν κατάσχεται ένα ζώο και βρίσκεται τις εύκολες λύσεις να το δίνεται στους ζωολογικούς κήπους?»

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων

 

 

Σχετικά με το περιστατικό του γάτου σαβάνας  με το όνομα Berton που έγινε τον Μάιο 2022 με αποτέλεσμα την μεταφορά του στον ζωολογικό κήπο Λεμεσού με την Άδεια των κτηνιατρικών υπηρεσιών, πληροφορηθήκαμε τόσο από την ιδιοκτήτρια του Berdon όσο και από κτηνίατρο που το επισκέφτηκε, ότι δυστυχώς είναι σε άσχημη κλινική εικόνα, είναι αφυδατωμένος, αρνείται να φάει εδώ και τέσσερις μέρες, κάνει εμετούς, έχασε αρκετά κιλά και υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του.

 

 

Η θλιβερή κλινική του εικόνα ήταν αναμενόμενη γιατί ένα ζώο που μεγάλωσε σε σπίτι με αγάπη, φροντίδα σαν κατοικίδιο και μέλος της οικογένειας ξαφνικά όλα άλλαξαν χωρίς να φταίει το ίδιο το ζώο και μεταφέρθηκε σε κλουβί μακριά από την ιδιοκτήτρια του. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ζώα και ιδιαίτερα οι γάτες δένονται με τον κηδεμόνα τους και τον χώρο που μεγαλώνουν και η αλλαγή τους προκαλεί άγχος, σύγχυση, κατάθλιψη και με συνδυασμό με τις αντίξοες συνθήκες που ζει να έχουν αυτό το θλιβερό αποτέλεσμα και να απειλείται άμεσα ακόμα και η ζωή του.  Καλούμε τις αρμόδιες αρχές άμεσα να μεταφερθεί σε κλινική και να παραδώσουν  τον Berton στην ιδιοκτήτρια του, η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο Berton  να είναι και πάλι καλά στην υγεία του και να είναι μαζί της. Σημειώνεται ότι η ιδιοκτήτρια του είναι συνεχώς στο πλευρό του καθώς είναι και η ίδια συντετριμμένη. Για ποιά ευημερία των ζώων μιλούμε στην Κύπρο όταν ένα ζώο χωρίς να φταίει σε τίποτα, βασανίζεται και αργοπεθαίνει μακριά από το περιβάλλον που μεγάλωσε;

  

 

 

 

 

 

 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε επικοινωνήσει με αρκετές αρμόδιες αρχές και είχαμε ενημέρωση, δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τον ζωολογικό κήπο Λεμεσού. Αργά χθες το απόγευμα ενημερωθήκαμε από την ιδιοκτήτρια του του ότι ο Berton μεταφέρθηκε σε δωμάτιο με κλιματισμό εντός του ζωολογικού κήπου και αύριο θα μεταφερόταν  σε κλινική για περίθαλψη. Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε  πως ο Berton μεταφέρθηκε στην Πάφο, κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση της υγείας του καθώς η ιδιοκτήτρια του δεν θα μπορεί πλέον να το επισκέπτεται. Ποιος έδωσε άδεια να μεταφερθεί το ζώο στην Πάφο πρωί πρωί σήμερα και για ποιο λόγο  δεν μεταφέρθηκε στην κλινική για περίθαλψη ;περιμένουμε απαντήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση  από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες . Καλούμε τον κόσμο σε μαζική κινητοποίηση για διάσωση του Berton

 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε την υπόθεση σοβαρότατη και πρέπει να βρεθεί λύση για το καλό του ζώου και να επιστραφεί στην ιδιοκτήτρια του.

  

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

 

Το Κομμα για τα ζωα Κύπρου θέλει να ενημέρωσει ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις και αποφάσεις ότι ο γάτος θα μεταφερόταν σήμερα Δευτέρα με την συνοδεία αστυνομίας σε ιδιωτική κλινική για περαιτέρω εξετάσεις, δυστυχώς είδαμε σήμερα ένα άλλο σενάριο και οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες

Σήμερα Δευτέρα 1/8/2022 το πρωί στις επτά η ώρα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες Λεμεσού (και στην παρουσία της κηδεμόνας) παρέλαβαν το ζώο το έβαλαν σε κλουβί για να τον μεταφέρουν στον ζωολογικό Πάφου. Γιατί κύριοι? Που είναι επιτέλους οι ευθύνες οι δικές σας και του ίδιου του κράτους? Εισάχθηκε ένα ζώο παράνομα στην Κύπρο, το είδατε εκ των υστέρων, δεν είχατε και δεν έχετε αδειοδοτημένους χώρους όταν κατάσχεται ένα ζώο και βρίσκεται τις εύκολες λύσεις να το δίνεται στους ζωολογικούς κήπους? Ακόμα και αυτή η πράξης σας είναι παράνομη και αντιβαίνει στις πρόνοιες της σχετικής κανονιστικής διάταξης περί ζωολογικών κήπων 81/2002.

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου διαφωνεί με αυτές τις ενέργειες και κυρίως βάζει την ευημερία και την προστασία του ζώου πάνω από όλα. Η κηδεμόνας ταξιδεύει αύριο στην Τουρκία για να ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα του ζώου και φυσικά καλούμε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κτηνιατρικές υπηρεσίες) να εκδώσουν τα οποιαδηποτε έγγραφα υπο όρους για να φύγουν μαζί και ο κηδεμόνας και ο γάτος από την χώρα μας.

Επιτέλους ας συντονιστούμε σε αυτή την χώρα και ΔΕΝ θέλουμε να ταλαιπωρούνται τα ζώα γιατί κάποιοι ίσως δεν γνωρίζουν τι γίνεται στα σημεία ελέγχου της χώρας μας