Την κατασκευή δύο ηλιοθερμικών πάρκων ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 100 Mwe και ενός έξυπνου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, τα οποία έχουν κερδίσει συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, προωθεί η κυβέρνηση.

Τα έργα αυτά έχουν συνολικό κεφαλαιουχικό κόστος €411,7 εκατ. με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανέλθει στα €117,9 εκατ. από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα NER300. Πρόκειται για τα έργα ΕΟS Green Energy και Helios Power που θα υλοποιηθούν με ιδιωτική πρωτοβουλία και το έργο Green + που θα υλοποιηθεί από την ΑΗΚ.

Οι τελευταίες «πινελιές» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς κυβέρνησης παίζονται αύριο Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο με σχετική πρόταση του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη. Ενώπιον του Υπουργικού θα τοποθετηθούν επί της πρότασης οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επενδύσεις μισού δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Ο υπουργός Γεωργίας θα καλέσει το Υπουργικό να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της ΡΑΕΚ και έγκρισης του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων και της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης για τα δύο ηλιοθερμικά έργα που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι χωρίς αξιόπιστο μηχανισμό που να εξασφαλίζει τα ελάχιστα έσοδα που απατούνται για την οικονομικών βιωσιμότητα των έργων, δεν υπάρχει δυνατότητα δανεισμού. 

Τον καταρτισμό του Πλαισίου Μηχανισμού Στήριξης το οποίο προβλέπει την υπογραφή Συμφωνίας Αγοράς Ηλεκτρισμού μεταξύ του αναδόχου του κάθε έργου και άλλων φορέων, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ετοίμασε το Υπουργείο Γεωργίας. Με βάση τη συμφωνία, σε περίπτωση που η μέση τιμή πώλησης του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του έργου είναι χαμηλότερη των 9,3 σεντ/kWh, το Υπουργείο Γεωργίας θα καταβάλει μηνιαία τη σχετική διαφορά προς τον ανάδοχο του έργου.

Σημειώνεται ότι το έργο EOS Green Energy, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Άλασσας, στηρίζεται σε τεχνολογία αξιοποίησης της θερμικής ενέργειας του ήλιου μέσω ηλιακών κατόπτρων υψηλής συγκέντρωσης και την πρωτοπόρο τεχνολογία θερμικής αποθήκης σε γραφίτη που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου 2017, με πολύ ευμενή σχόλια για την πρόοδο που παρουσίασε.  

Η κυπριακή παρουσία στην εκδήλωση ήταν πολυμελής με σημαντικούς εκπροσώπους από την Κυπριακή Δημοκρατία, κορυφαία στελέχη από την Alpha Bank Ελλάδος, από διοικητικά στελέχη της Alpha Bank Κύπρου, τον συνέταιρο/επικεφαλής του Οίκου Deloitte, τον πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον διευθυντή της γερμανικής Fichtner, μηχανολόγους από την Κύπρο και την Ελλάδα και τον εκτελεστικό Alfa Mediterranean Enterprises Ltd ως φορέα εκμετάλλευσης.

Στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν επαφές για την προώθηση του ιδιοκτησιακού καθεστώς του φορέα ανάπτυξης του EOS Project, καθώς και συναντήσεις με διευθυντικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προώθηση και έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. 

Συναντήσεις έγιναν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως προς την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών. 

Κατά την παρουσίαση του έργου υπογραμμίστηκε ότι για πρώτη φορά η Κύπρος με ορθή αξιολόγηση των τεχνολογιών που μετατρέπουν σε ωφέλιμη ενέργεια την ηλιακή θα γίνει αυτάρκης, με μεγάλα οφέλη για τη χώρα μας.