To Top
16:40 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αυτοί θα αναλάβουν την αυτονόμηση των νοσοκομείων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Αυτοί θα αναλάβουν την αυτονόμηση των νοσοκομείων
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Δεκεμβρίου 2017, 9:50 μμ

Ένα σημαντικό βήμα στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κέντρων υγείας έγινε την Τρίτη με τον διορισμό του ΔΣ του αυτονομημένου οργανισμού που θα έχει την εποπτεία αυτής της διαδικασίας, όπως προνοεί η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο. Το ΔΣ έχει πενταετή θητεία και αρχίζει δουλειά την 1η Ιανουαρίου 2018.
 
Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπενθύμισε ότι στις 16 περασμένου Ιουνίου, η Βουλή ψήφισε ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με εισαγωγή του ΓεΣΥ, και επίσης τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την πλήρη και ουσιαστική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεχώς εξελίξεις στον τομέα της Υγείας

Πρόεδρος:
 
Sir David Nicholson (διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής του National Health System) της Μεγάλης Βρετανίας
 
Μέλη:
 
Αναστάσιος Δαυίδ (Εκτελεστικός Διευθυντής της 3Εψιλον)

Νικόλας Σιακόλας (επιχειρηματίας)

Professor David Anthony Haslam (Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Αριστείας του Ηνωμένου Βασιλείου)

Dr Peter Martin Dawson (Διευθυντής του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της Βρετανίας)

Χρίστος Πατσαλίδης (Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών)

Χριστίνα Γιαννάκη (Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας)

Μάριος Κλείτου (λογιστής)

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, διατρανώνοντας την πάγια θέση της ότι αυτά αποτελούν την ραχοκοκαλιά της υγείας, και επιδεικνύοντας την απαραίτητη προσήλωση και σοβαρότητα στην αναζήτηση κατάλληλων στελεχών για να τοποθετηθούν στις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου οργανισμού, ενέκρινε το διορισμό συγκεκριμένων ατόμων στο Συμβούλιο.
 
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Παμπορίδης, Πρόεδρος του αυτόνομου οργανισμού, διορίστηκε ο Σερ Ντέιβιτ Νίκολσον, επί 8 έτη εκτελεστικός Διευθυντής του ΝΗS Αγγλίας και ένας από τους σημαντικότερους και αναγνωρισμένους διεθνώς διαχειριστές και Διευθυντές σε θέματα υγείας. Πρόσθεσε πως τον διορισμό τους ως μέλη αποδέχτηκαν ο Αναστάσιος Δαβίδ, επιχειρηματίας με ιδιαίτερο κύρος, ο Νικόλας Σιακόλας διακεκριμένο μέλος της επιχειρηματικής κοινότητας με εμπειρίες στο χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων, ο Δρ Ντέηβιτ Χάσλαμ , Διευθυντής του National Institute of Clinical Εxcellence της Βρετανίας, του φορέα δηλαδή που θέτει τα πρότυπα της λειτουργίας των ιατρικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Δρ Πίτερ Ντόσον, Κλινικός Διευθυντής του Ογκολογικού νοσοκομείου Royal Masters της Βρετανίας, ο ορκωτός ελεγκτής, μέλος του ΣΕΛΚ Μάριος Κλείτου, και εξ οφίκιο μέλη οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.
 
«Με την έναρξη των εργασιών και την ανάληψη των καθηκόντων του Διοικητικού Συμβουλίου από 1/1 2018 μπαίνει οριστικά σε φάση υλοποίησης η μεταρρύθμιση, υπενθυμίζω ότι η λειτουργία και η παροχή υπηρεσιών υγείας από όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του δημοσίου μεταφέρεται πλήρως στα χέρια αυτού του ΔΣ, το οποίο αμέσως μετά την ανάληψη των  καθηκόντων θα συγκληθεί σε σώμα για να αρχίσει τις διαδικασίες στελέχωσης του οργανισμού αλλά και πρόσληψης των διευθυντικών ομάδων», εξήγησε ο Υπουργός.
 
Τόνισε ότι η διαδικασία της αυτονόμησης είναι το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της μεταρρύθμισης που θα αναδείξει το ρόλο που επιτελούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και θα εστιάσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων κακής διαχείρισης και λειτουργίας. Παράλληλα, είπε, θα επιτρέψει σε άτομα, με συγκεκριμένες εμπειρίες και επιστημοσύνη στα της διαχείρισης υπηρεσιών δημόσιας υγείας, να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς παρεμβάσεις από άτομα που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο.
 
«Ο ρόλος που επιτελεί το Διοικητικό Συμβούλιο ενός οργανισμού είναι εποπτικός για καθορισμό της πολιτικής , κομμάτια αυτής της δουλειάς θα ανατεθούν, αν όχι πλήρως, στον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού που είναι δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου να τον διορίσει, όπως προνοούν οι διατάξεις της νομοθεσίας», εξήγησε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Υγείας είπε πως δεν έχει αυτός ο οργανισμός σχέση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
 
«Ο οργανισμός αυτός θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας στη διαδικασία της παροχής υπηρεσιών υγείας, δηλαδή αυτό που εμείς ως Υπουργείο Υγείας είχαμε ευθύνη να κάνουμε, μεταξύ άλλων να διαχειριζόμαστε τα δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας, το εκχωρούμε, και το παραχωρούμε σε έναν εξειδικευμένο οργανισμό που έχει συσσωρευμένη γνώση και επιστημοσύνη για να πράξει αυτό που ακριβώς γνωρίζουν άτομα που έκαναν αυτή τη δουλειά σε άλλες χώρες», ανέφερε.
 
Ο κ. Παμπορίδης, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο οργανισμός αυτός  θα συντάσσει προϋπολογισμό όπως ακριβώς ένας ημικρατικός οργανισμός.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.