Με αφορμή τα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό γύρω από τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οφείλουμε με αυστηρότητα να υποδείξουμε πως, κάποιοι σ’ αυτό τον τόπο κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούν.

Οι κοινωνικές κατακτήσεις, όπως είναι π.χ. το Γενικό Σχέδιο Υγείας ή οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις δεν είναι παιγνίδι για εκμετάλλευση από καιροσκόπους ή κερδοσκόπους, ούτε μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών, κομματικών και επιχειρηματικών φιλοδοξιών.

Ιδιαίτερα ως προς το ΓεΣΥ, πρέπει να σημειώσουμε ευθύς εξ’ αρχής πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων πολλών χρόνων.  Το Σχέδιο Υγείας ανήκει στην κοινωνία. Ανήκει στους πολίτες που για χρόνια το στερήθηκαν. Ανήκει στους πολίτες που αγωνίστηκαν να το εισάξουν μέσα από την πολυετή ατολμία και αναβλητικότητα του πολιτικού και κομματικού συστήματος, που άφησε τη χώρα για χρόνια να ζει και να βιώνει ένα άθλιο, τριτοκοσμικό σύστημα υγείας που ανώφελα κατασπαταλούσε δημόσιους πόρους χωρίς να προσφέρει την απαιτούμενη ποιότητα στην περίθαλψη.

Το ΓεΣΥ πρέπει λοιπόν να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να προστατευθεί έναντι κάθε τιμήματος από κάθε σκοπιμότητα και κάθε καιροσκοπισμό.

Αυτή την ώρα πρέπει να στελεχωθεί σωστά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και ελεύθερο από τακτικισμούς και σκοπιμότητες να αφεθεί απερίσπαστο να κάνει τη δουλειά του. Να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, να επιβάλει αυστηρές ποινές προς όσους παρανομούν, να λύσει προβλήματα, να ξεπεράσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό πως, το ΓεΣΥ δεν μπορεί να μετατραπεί σε όχημα πλουτισμού, ούτε σε πόρτα φοροδιαφυγής από όσους επιχειρούν να καταχραστούν το σύστημα.

Ευθύνη για την προστασία και την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του ΓεΣΥ έχουν όλοι οι πολιτικοί φορείς και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι που πίστεψαν στην ανάγκη της εισαγωγής του.

Αυτή τη στιγμή θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις κατά προτεραιότητα να επαναλάβουν την αυστηρή προσήλωση τους στο μονοασφαλιστικό χαρακτήρα του ΓεΣΥ, γιατί τυχόν προσπάθεια διαφοροποίησης του, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο και με τη σύμφωνη γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει ένα πολυασφαλιστικό σύστημα υγείας. 

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται να επιλύονται αμέσως. Λύσεις στην ώρα τους και όχι ατολμία και αναβλητικότητα. Όχι προβλήματα κάτω από το χαλί. Ούτε και εκπτώσεις στην αυστηρή εφαρμογή των νόμων. 

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι ένα ζωντανό σύστημα και βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ζωής του.  Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί να αποτελεί την αιτία για καταχρήσεις και εκμετάλλευση. Οι κερδοσκόποι, οι καιροσκόποι και όλοι οι επιτήδειοι, πρέπει να εντοπίζονται έγκαιρα, να τιμωρούνται παραδειγματικά και αν χρειαστεί να διαγράφονται από το σύστημα. Και τα ονόματα τους να δίδονται στη δημοσιότητα. Η δημόσια διαπόμπευση όσων καταχρώνται το σύστημα θα περιορίσει το πρόβλημα και θα συμβάλλει στην προστασία του συστήματος. Άλλωστε οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι κλέβουν τη δική τους κατάκτηση. 

Η δημόσια διαπόμπευση αυτών που παρανομούν θα προστατέψει και το καλό όνομα, τη φήμη και την υπόληψη της μεγάλης πλειοψηφίας των γιατρών, που τιμούν το λειτούργημα και κρατούν ψηλά τον όρκο του Ιπποκράτη. 

Λόγο στην προστασία του ΓεΣΥ έχουν ασφαλώς και οι φορολογικές Αρχές, οι οποίες πρέπει να δράσουν έγκαιρα, καταλυτικά και κατασταλτικά. Και αφού ολοκληρώσουν τις έρευνες τους να δώσουν στη δημοσιότητα τα ευρήματα τους. Με ονόματα κι επίθετα στα πλαίσια της διαφάνειας. Η φοροδιαφυγή απ’ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. 

Υ.Γ: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κάνει το ΓεΣΥ σκόνη και θρύψαλα, είτε για να ικανοποιήσει το εγώ του, είτε τα πολυασφαλιστικά και κομματικά του συμφέροντα.

*Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος