Καλπάζει ο πληθωρισμός κάθε μήνα, καταγράφοντας συνεχή ρεκόρ και μπαράζ ανατιμήσεων στα τρόφιμα και καύσιμα, ενώ οι μισθοί εξανεμίζονται από τις πρώτες μέρες του μήνα. Τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι δύσκολα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να γονατίζουν όλο και περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Tον Ιούλιο ο πληθωρισμός έφθασε στο 10,9%, σημειώνοντας ρεκόρ 41ετίας, καθώς τον Δεκέμβριο του 1981 άγγιξε το 10,3%. Τον περασμένο Ιούνιο η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν 9,6%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε €1.000 η πραγματική αγοραστική αξία έχει μειωθεί στα €891 τον Ιούλιο, με απώλεια €109, ενώ για μισθούς €2.000 η πραγματική αξία είναι €1.891, με αποτέλεσμα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις βασικές τους υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ένταση της ακρίβειας έχει βάλει στο τραπέζι της κυβέρνησης την επεξεργασία διαφόρων σχεδίων για την απορρόφηση του ενεργειακού κόστους, βάσει των αντοχών της οικονομίας. Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης πρόσφατα ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού, τόσο για οικιακούς όσο και τους εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες, ύψους €50 εκατ., το οποίο έρχεται να προστεθεί στα πακέτα που είχαν υλοποιηθεί, το κόστος των οποίων ξεπέρασε τα €300 εκατ. 

Πάντως, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του για τις επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει ότι η Κύπρος, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Κροατία είναι πιο ευάλωτες στον πληθωρισμό, επειδή είναι πιθανότερο να δουν τις παροδικές αυξήσεις των τιμών να γίνονται μόνιμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2021 καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 61,7% και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 44,1%. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στον ηλεκτρισμό, με ποσοστό 16,7%. Όπως σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (29,2%) και μεταφορές (25,3%). Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση (-10,2%).  Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 σε σύγκριση με πέρυσι, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (20,1%) και μεταφορές (18,7%).

Βλέπουν μεγαλύτερο πληθωρισμό

Η έρευνα των καταναλωτικών προσδοκιών της ΕΚΤ – Ιούνιος 2022, που δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει και την άποψη που έχουν οι καταναλωτές της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό. Προβλέπουν ότι θα ανέβει ψηλότερα και τα εισοδήματα θα παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ οι ονομαστικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά, περισσότερο από το εισόδημα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά, όπως και οι ανησυχίες τους για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Ο διάμεσος αντιληπτός ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε στο 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η διάμεση πρόβλεψη για πληθωρισμό 12 μήνες πριν αυξήθηκε μόνο στο 5%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια πριν αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο. Η αβεβαιότητα των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό έχει σταθεροποιηθεί από τον Μάρτιο, μετά από άνοδο τους προηγούμενους μήνες.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Δεν υπάρχειφως στο τούνελ

Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει είναι κάτι που τρομάζει ειδικά τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόσφατα, σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το 2022 θα φαντάζει με μήνα του μέλιτος μπροστά στο τι θα αντιμετωπίσουμε το 2023 στην οικονομία. Αυτό και μόνο, ότι περιμένουμε χειρότερες και όχι καλύτερες μέρες, αυξάνει την ανασφάλεια, δημιουργεί τρόμο και άγχος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δυστυχώς, οι περισσότερες αναλύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των οικονομιών και τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις δεν είναι επαρκή.