Ένας καλός μου φίλος είχε την τύχη να γνωρίζεται καλά και να έχει ως πολιτικό, πνευματικό του πατέρα τον Γλαύκο Κληρίδη, μου έλεγε χθες ανάμεσα σε προεκλογικά τσιμπολογήματα και εκλεκτό μεζέ στου «Μελή», στην Παρεκκλησιά, ότι, όπως του είπε κάποτε ο αείμνηστος, όταν θέλει κάποιος να γνωρίζει την αλήθεια για το Κυπριακό, καλό είναι να ακούσει τι λέει ο Τουμάζος Τσελεπής του ΑΚΕΛ και ο εκάστοτε ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. 

  Και επειδή σε αυτόν τον τόπο όλα παρεξηγούνται, σπεύδω να προσθέσω ότι προφανώς ο Κληρίδης τόνιζε ιδιαίτερα το «να ακούσει», που σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αναγκαστικά και «να υιοθετήσει». 

  Αυτό, έτσι σαν μια μικρή συνεισφορά στην ξαφνική ανάφλεξη των «πρακτικών του Κραν Μοντανά», ανάμεσα στις γραμμές των οποίων αναζητούμε, όπως κάθε φορά, μια βολική σωσίβια λέμβο!

  Ακαδημία Τυχερών Παιχνιδιών, διαβάζω ότι θα αποκτήσει σύντομα η Κύπρος. Ε, αφού έχει άπειρα «πανεπιστήμια» και άλλα ευγενή ιδρύματα στον χώρο, η «Ακαδημία» όντως έλειπε. Όπως διαβάζω στο Philenews, «με την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα των στοιχημάτων θα αναπτυχθεί ο τομέας, θα προστατευθεί η κοινωνία, θα εξαλειφθεί η παράνομη δραστηριότητα στον κλάδο και θα αποτραπούν τυχόν φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος.» Συμπεριλαμβάνεται και ο τζόγος με τα συναλλάγματα;

  Είμαι στη Κύπρο μια εβδομάδα και παρατηρώ ότι δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας και της νύχτας, που να μην είναι γεμάτοι οι δρόμοι (τουλάχιστον της Λεμεσού όπου διαμένω), με ντελιβεράδες να μεταφέρουν φαγητά και ό,τι άλλο σε πελάτες. Δεν μαγειρεύει κανένας σπίτι πια, ρε γαμώτο;

  Σύμφωνα με την αγγλική «The Independent», που πλέον «εκδίδεται» μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και πάει πάρα πολύ καλά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγκάζεται να επιστρατεύσει ακόμα και βαρυποινίτες για να πολεμήσουν στο μέτωπο εναντίον την Ουκρανίας. Η είδηση αυτή, που το σοβαρό και έγκυρο BBC γράφει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις δικές του πηγές, έρχεται ως συνέχεια της πληροφορίας που θέλει την Μόσχα να έχει υποστεί «τεράστιες απώλειες» στρατιωτών της στον πόλεμο, κάτι που βεβαίως επισήμως εκεί –και για ευνόητους λόγους– δεν ανακοινώνεται. 

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να επιβληθεί ειδικός φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν θησαυρίσει, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ωθούν τα κέρδη της βιομηχανίας σε νέα υψηλά.

  Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι είναι «ανήθικο», ενώ τα νοικοκυριά παλεύουν με υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, οι εταιρείες να επωφελούνται από την κρίση και να καρπώνονται υπερκέρδη. 

  Υπενθυμίζουμε ότι η BP ανακοίνωσε πρόσφατα τα μεγαλύτερα κέρδη της τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ τα κέρδη της Shell την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σημείωσαν ρεκόρ.

  Μαζί, τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας –η Exxon, η Chevron, η Shell και η Total Energies– κέρδισαν σχεδόν 51 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο 3μηνο – ποσό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι κέρδισαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, κατά 58,2% αυξήθηκαν εδώ οι τιμές των υγρών καυσίμων από τον Ιανουάριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2022. Άμεσες είναι οι επιπτώσεις αυτών των αυξήσεων και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, για αυτό και βλέπουμε-βιώνουμε τόσες και μεγάλες αυξήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες.

  Ο Γκουτέρες έχει δίκιο. Η υπερκερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών είναι ανήθικη, και πρέπει να μπει φραγμός. 

Εικονογράφηση: οι Μεγάλες Πέντε!