14% των νέων μας ζουν σήμερα στο περιθώριο, είναι άνεργοι. Πολύ περισσότεροι εργάζονται σε παροδικές εργασίες, πολλοί μετανάστευσαν, κάποιοι δεν θα ξαναγυρίσουν. Φτιάχνουν μια χώρα που θέση κάτω από τον ήλιο έχουν μόνο τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

> Ανάρτηση στο Twitter του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, και τώρα ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, @ChristofidesCY, συνοδευόμενη και από την φωτογραφία-γκράφιτι του μέγα Banksy, που κοσμεί και τη στήλη σήμερα.

 

17%, και πλέον, είναι το ποσοστό του πληθυσμού της Κύπρου το οποίο, κατά το προηγούμενο έτος 2021, ζούσε στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την Στατιστική Υπηρεσία, το ψηλό και πολύ ανησυχητικό αυτό ποσοστό αντιπροσωπεύει περίπου 155.000 συμπολίτες μας.

> Είναι μάλλον προφανές ότι κατά το τρέχον έτος του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, και με την τεράστια οικονομική κρίση που αυτός έχει επιφέρει παγκόσμια, οι φτωχοί και περιθωριοποιημένοι στον τόπο μας είναι απείρως περισσότεροι απ’ ότι πέρυσι.

 

53,24% από τις 6.779 πολιτογραφήσεις που ενέκρινε η τωρινή κυβέρνηση ήταν παράνομες, σύμφωνα με το πόρισμα για το μέγα αυτό σκάνδαλο που εξέθεσε την Κύπρο διεθνώς. Επιπλέον, με βάση τα ίδια στοιχεία, από τις 3.170, που δεν ήσαν έκδηλα παράνομες, το 33,58% εξ αυτών δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια. Δηλαδή, ήταν… ολίγον παράνομες.

> Απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Καλλινίκου στον «Φ» της 14/8, για τα Έργα και τις Ημέρες μας, γενικώς.

 

1.571.000 διελεύσεις πραγματοποίησαν οι Ελληνοκύπριοι  στα οδοφράγματα κατά τους πρώτους εφτά μήνες του 2022, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.

> Έχουν ενδιαφέρον εδώ οι εξηγήσεις για τον τόσο μεγάλο αριθμό.

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1534407/odofragata-pano-apo-1-5-ek-dielefseis-e-k-to-1o-eptamino-2022

 

3 αρκούδες, η μία εκ των οποίων θήλαζε ακόμη τα μωρά της, σκότωσαν -σε διάστημα ενός μήνα- άγνωστοι με πυροβόλο όπλο, στο Σκλήθρο Φλώρινας, στην Ελλάδα. Μέσα στο 2022, έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί 4 αρκούδες. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι και άφαντοι.

>  Έχει αναστατωθεί το υγιές κομμάτι του πληθυσμού στην Ελλάδα, και ζητεί επιτακτικά να βρεθούν και να τιμωρηθούν αυτά τα κτήνη.

 

14 επιχειρήσεις εστίασης απέκρυψαν εισόδημα 5,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  στην Ελλάδα.  Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες αφορούσαν μόνο εκείνες τις επιχειρήσεις εστίασης, αναφορικά με την έκδοση αποδείξεων, όταν οι παραγγελίες γίνονται μέσω των πλατφορμών delivery.

> Το πάρτι δεν έχει τέλος στην πατρίδα

 

45 ετών η Τζόρτζια Μελόνι, είναι στο τσακ να γίνει η πρώτη πρωθυπουργός της Ιταλίας στις έκτακτες εκλογές του επόμενου μηνα, μετά την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι. Κατεβάινει ως υποψήφια του Κόμματος των Αδελφών, που συνίδρυσε πριν από περίπου 4 χρόνια, και πήρε μόλις 4% στις προηγούμενες εκλογές.

> Προηγείται όμως τώρα στις δημοσκοπήσεις, ως εταίρους στον συνασπισμό της δεξιάς, που περιλαμβάνει και την ακροδεξειά Λίγκα του Ματτέο Σαλβίνι.

 

95 ετών η ηθοποιός Τζίνα Λολομπριτζίτα, ηθοποιός-σύμβολο στην Ιταλία, διεκδικεί και αυτήν την εκλογή της στις επόμενες εκλογές, όχι στην Πρωθυπουργία, αλλά στην Γερουσία.

> Ένας από τους λόγους που αποφάσισε, λέει, να κατέβει, είναι ότι βαρέθηκε να ακούει τους πολιτικούς «να τσακώνονται, και να μην λένε ποτέ κάτι επί της ουσίας».

 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την πολιτιστική μας Πρόταση, το Σαν Σήμερα, και το χαρακτηριστικό Άνθρωποι & Αριθμοί