To Top
15:23 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για άρβυλα στην Ε.Φ.
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Φωτογραφικός ο διαγωνισμός για άρβυλα στην Ε.Φ.
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου 2018, 12:47 μμ

Ως φωτογραφικός, υπέρ συγκεκριμένου προσφοροδότη, χαρακτηρίζεται εμμέσως πλην σαφώς ο διαγωνισμός του Υπουργείου Άμυνας για προμήθεια 6.000 ζευγών αρβύλων παραλλαγής ερήμου (αμμώδους χρώματος) για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, σε απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών που δημοσιοποιήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Πρόκειται για ακόμα μία σκανδαλώδη διαδικασία, στην οποία εδώ και πολλά χρόνια γράφει ιστορία το Υπουργείο Άμυνας σε σχέση με διαγωνισμούς για άρβυλα.

Το ίδιο το Συμβούλιο Προσφορών του υπουργείου Άμυνας, αναφέρει σε έγγραφό του για απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού κατέβαλε, «υπέρμετρη προσπάθεια, αιτιολόγησης της εισήγησης της για κατακύρωση της προσφοράς στον, όπως διαφάνηκε εκ του αποτελέσματος, ένα και μοναδικό προσφέροντα ο οποίος πληρούσε τις απαιτήσεις και προδιαγραφές των εγγράφων του διαγωνισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρτίδα αρβύλων εκθέτει το Υπουργείο Άμυνας

Προηγουμένως, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε υποδείξει σε σχέση με τον ίδιο διαγωνισμό ότι, με την ύπαρξη μίας μόνο έγκυρης προσφοράς τίθεται ζήτημα έλλειψης ικανοποιητικού ανταγωνισμού.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 14/7/2016 και στις 7/10/2016  η Επιτροπή Αξιολόγησης σε Έκθεση της εισηγήθηκε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία HAIX/SCHUHE PRODUKTIONS UND VERTRIEBS GMBH που έχει έδρα το Μάινμπουργκ της Γερμανίας, παρά την επιφύλαξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για απουσία ανταγωνισμού, αφού είχαν αποκλειστεί οι άλλοι τρεις ενδιαφερόμενοι.

Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 14/2/2017 το Συμβούλιο Προσφορών αποφάσισε την ακύρωση του Διαγωνισμού για τον λόγο ότι δεν δημιουργήθηκαν ικανοποιητικές συνθήκες ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού.

Προηγουμένως, οι άλλοι ενδιαφερόμενοι είχαν ταυτόχρονα εξ αρχής υποβάλει τις θέσεις τους ότι ορισμένα από τα απαιτούμενα στον διαγωνισμό δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο χρονικό διάστημα που τέθηκε μέσω των όρων του διαγωνισμού, ζητώντας παράταση, που όμως δεν δόθηκε. Παράλληλα, ουδέποτε ενημερώθηκαν επίσημα ότι αποκλείστηκαν παρά μόνο αργότερα ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρβυλα με προδιαγραφές... Βιετνάμ

Στη συγκεκριμένη προσφυγή ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής –από ένα εκ των προσφοροδοτών, την Michalakis Mettis Ltd, εζητείτο και ακύρωση της απόφασης αποκλεισμού τους, όπως και απόφαση ακύρωσης της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού.

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, έκρινε ότι σωστά αποκλείστηκαν, ωστόσο απέρριψε θέση του Υπουργείου Άμυνας ότι ως αποκλεισθείσα η εταιρεία δεν είχε έννομο συμφέρον για προσφυγή, αφού διαπιστώθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή ότι το υπουργείο δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ενημέρωση του προσφοροδότη σε σχέση με τον αποκλεισμό του, κάτι που ίσχυσε και για τους υπόλοιπους προσφοροδότες.

Παρά το γεγονός ότι η Αναθεωρητική Αρχή δικαίωσε και την Απόφαση του Συμβουλίου Προσφορών του υπουργείου Άμυνας για ακύρωση του διαγωνισμού, καταγράφει μέσω της απόφασής της και εμμέσως πλην σαφώς δικαιώνει τις αναφορές της εταιρείας ότι, οι τεχνικές προδιαγραφές, όπως διαμορφώθηκαν, για την κατασκευή των συγκεκριμένων αρβύλων οδηγούσαν σε συγκεκριμένο προσφοροδότη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλαστογραφία με στολές της Εθνικής Φρουράς

Επίσης καταγράφεται το γεγονός ότι, «από τους τέσσερις προσφοροδότες, μόνο η εν λόγω εταιρεία παρουσίασε εντός 19 ημερών όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και τους ελέγχους που απαιτούνταν σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές, ενώ οι υπόλοιποι προσφοροδότες χρειαζόντουσαν μέχρι και έξι εβδομάδες για να τα εξασφαλίσουν και να τα υποβάλουν».

Χαρακτηριστική είναι και η κατάληξη της Αναθεωρητικής Αρχής στην Απόφασή της, που δεν δικαίωσε την προσφυγή, επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα της απόφασης για ακύρωση του διαγωνισμού: «Παρά τη συμφωνία μας με την Αναθέτουσα Αρχή ότι αποκλεισθείς προσφοροδότης δεν νομιμοποιείται να αμφισβητεί την ακύρωση του διαγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση υπό τύπο και μόνο παρατήρησης και σχολίου παρατηρούμε ότι όσα οι αιτητές υποστήριξαν είναι μεταξύ όσων λήφθηκαν υπόψη από το Συμβούλιο Προσφορών για την κατάληξη του. Το παράπονο των Αιτητών ότι ο διαγωνισμός ήταν φωτογραφικός είναι ακριβώς και ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο Προσφορών τον ακύρωσε», όπως αναφέρεται.
 

 

  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.