Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Ιούνιο 2022 έφθασε στις 142,1 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2021, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 2,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.

Αύξηση καταγράφηκε επίσης στον τομέα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+1,2%).

Αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στους τομείς μεταλλείων και λατομείων (-5,3%) και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών (-0,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοροδιαφυγή εκτός ελέγχου – Στα 2,34 δισ. οι οφειλές

Στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+29,3%), κατασκευή επίπλων και επισκευή/εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (+22,9%) και παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (+7,6%).

Οι σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-25,6%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (-5,4%).

Συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+44,8%), συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (+27,1%), κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+18,9%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+10,6%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-19,0%), βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα (-6,2%), ανάκτησης υλικών (-5,7%) και κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (-5,6%).

ΚΥΠΕ