Σιγά-σιγά, το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Πάφου αποκτά και πάλι ζωή. Μια πενταετία μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου σε κλίμακα και δαπάνη έργου ανάπλασης και εκσυγχρονισμού που αναλήφθηκε ποτέ στην πόλη και με τους περιορισμούς της πανδημίας να καταργούνται πια ο ένας μετά τον άλλο, πιο έντονη από ποτέ είναι η κίνηση στο ιστορικό κομμάτι της Πάφου, τόσο σε επίπεδο επισκεψιμότητας, όσο και σε επίπεδο εμπορικών δράσεων.

Μόνο που οι γκρίνιες και διαμαρτυρίες για τη μονόπλευρη κατεύθυνση που έχει δοθεί και παγιωθεί πλέον στην ανάπτυξη αυτή, ολοένα και εντείνονται μεταξύ των παραδοσιακών καταστηματαρχών της περιοχής, αλλά και μελών της Δημοτικής Αρχής. Και αυτό, αφού το αναπλασθέν ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης έχει μεν μετατραπεί την τελευταία τριετία σε επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της Πάφου και της εξόδου για καφέ και φαγητό κατά τη διάρκεια και της μέρας, πλην όμως στο κομμάτι της εμπορικής κίνησης και της στήριξης των καταστημάτων λιανικού εμπορίου η κατάσταση, καταγγέλλουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όχι απλώς δεν είναι αντίστοιχα αναπτυσσόμενη, αλλά είναι ολοένα και φθίνουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η παραδοχή τόσο δημοτικών παραγόντων, όσο και εμπορευομένων στην περιοχή, είναι ότι παρά τις συνεχείς προσπάθειες και την καμπάνια προσέλκυσης επισκεπτών σε μόνιμη βάση, η κατάσταση πολύ απέχει ακόμη από το να είναι όσο ικανοποιητική θεωρείτο ότι θα ήταν όταν άρχιζαν τα έργα ανάπλασης.«Η προσπάθεια έχει καρποφορήσει, μόνο όσον αφορά στη νυχτερινή διασκέδαση», επισημαίνουν. «Από πλευράς κίνησης των εμπορικών καταστημάτωνόμως, είμαστε στον ίδιο προ ανάπλασης παρονομαστή».

Η απογοήτευση μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας των καταστηματαρχών και των άλλων εμπλεκομένων στο λιανεμπόριο στο εμπορικό κέντρο Πάφου μεγεθύνεται το τελευταίο διάστημα, αφού τα πράγματα στην πόληεξακολουθούν να κινούνται υποτονικά, παρά την άρση των περιορισμών για την πανδημία και την ολοένα και αυξανόμενη επαναφορά δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός. Εντούτοις, αναφέρουν εκπρόσωποι των εμπορευομένων, η κίνηση στην αγορά, εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κάποιων μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Οι εν λόγω φορείς επεσήμαναν χθες στον «Φ»ότιείναι πλέον ξεκάθαρο ότιη κατάσταση δεν θα βελτιωθεί άμεσα σε επίπεδο οικονομικών δεικτών έστω και αν πρακτικά η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, δείχνει πλέον ομαλή, αφού πριν καν εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση με την πανδημία, ήρθε ο εξωγενής παράγοντας του πολέμου στην Ουκρανία να βαρύνει και άλλο το οικονομικό κλίμα στον κλάδο του λιανεμπορίου.

«Είναι δυστυχώς ολοένα και πιο ξεκάθαρο», ανέφεραν, «ότι αμέσως μετά την πανδημία, ήρθε και η πρωτοφανής εκτόξευση των τιμών σε όλα τα αγαθά, που ευνόητα κάνει τον κόσμο ακόμη πιο επιφυλακτικό στις κινήσεις του. Και βεβαίως, το τελευταίο πράγμα που θα απασχολήσει τους ανθρώπους θα είναι η άμεση έναρξη των προγραμματισμών τους για καταναλωτικές συνήθειες, πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα της δυσφορίας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου του κέντρου, μέσα στη Δημοτική Αρχή Πάφου κερδίζει έδαφος μια παλαιότερη πρόταση για την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης στο κέντρο.

Ως μια ικανοποιητική και σχετικώς ανέξοδη κίνηση για αλλαγή του κλίματος, θεωρούν εκπρόσωποι επαγγελματιών και φορέων της πόλης,την καθιέρωση σε μόνιμη βάση μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρομετά τη διαπίστωση ότι η κίνηση στα καταστήματα λιανικού εμπορίου εξακολουθεί να είναι υποτονική, παρά την ανάπλαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η σκέψη, που ακολουθεί σχετική πρόταση που κατέθεσαν παλαιότερα και δημοτικοί σύμβουλοι, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο τραπέζισύμφωνα με πληροφορίες μας, ως μια πολύ ενισχυτική προοπτική στην αναβάθμιση που συντελείται ήδη στην αγορά της πόλης μετά τα έργα ανάπλασης του κέντρου, αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη βελτίωση της επισκεψιμότητας της όσον αφορά στο εμπορικό τμήμα και όχι την εστίαση.

Οι αρχικές σκέψεις διαλαμβάνουν εμπλοκή τοπικών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων, ιδιωτικώνμουσικώνσχολών, τουΔημοτικούΩδείου και της Φιλαρμονικής του δήμου για τη δωρεάν παροχή των υπηρεσιών τους. Οι σχεδιασμοί προνοούνόπως οι δράσεις αυτέςγίνονται σε περιόδους που παρέχουν την ευχέρεια στους πολίτες να κατηφορίζουν στην αγορά, όπως είναι τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής ή τα απογεύματα της Τετάρτης, σε διαφορετικό χώρο εντός του ιστορικού κέντρου κάθε φορά και θα συνδυάζονται μεσχετικό ενημερωτικό υλικό για την πρωτοβουλία, που θα διακινείται μέσωξενοδοχείων και άλλων χώρων τουριστικών συγκεντρώσεωνγια ενημέρωση και των επισκεπτών της Πάφου.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν οι εν λόγω παράγοντες,θα δημιουργηθούν οιπροϋποθέσεις για να επισκεφθεί περισσότερος κόσμος, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, το ιστορικό εμπορικόκέντρο και θα βοηθηθούν παράλληλα οι καταστηματάρχες της περιοχής.