Καμία τοποθέτηση επί της ουσίας από πλευράς ΔΗΣΥ για τα όσα αποκάλυψε χθες ο «Φ» σε σχέση με τις εισφορές πολιτογραφηθέντων στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας, σε τουλάχιστον μια περίπτωση κυπριοποιημένου, εγείρεται ζήτημα παράνομης εισφοράς. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα με σχετική ανακοίνωσή του κατά τη χθεσινή ημέρα, αν και διέψευδε την οποιαδήποτε παρατυπία σε σχέση με το θέμα, εντούτοις, δεν έκανε καμιά συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα. 

Η επίμαχη περίπτωση αφορά τον επιχειρηματία κάτοχο κυπριακού διαβατηρίου Tarek Sadi Moamen. Η Tigerview Holdings, εταιρεία συμφερόντων του τελευταίου, παρουσιάζεται να έκανε εισφορά ύψους 20.000 ευρώ στον ΔΗΣΥ κατά το 2018, χωρίς να έχει συμπληρώσει τρία χρόνια λειτουργίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το άρθρο 5 του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 που διέπει τις προϋποθέσεις για τις «Ιδιωτικές εισφορές στα πολιτικά κόμματα», κάνει ρητή αναφορά σ’ αυτήν την παράμετρο. Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως απαγορεύεται η εισφορά σε κόμμα ποσού πέραν των 5.000 ευρώ από νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρεία, αν αυτό «δεν είχε κατά τα τελευταία τρία (3) έτη τη μόνιμη εγκατάστασή του στη Δημοκρατία».

Η Tigerview Holdings, συμφερόντων του κ. Moamen, είχε εγγραφεί στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου στις 22/12/2017 και λίγους μήνες μετά έκανε την εισφορά στον ΔΗΣΥ. Ο δε κ. Moamen φέρεται να κυπριοποιήθηκε στις 25/7/2019 μετά από αίτημα που υπέβαλε το 2018.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ένα κόμμα δεχθεί εισφορά κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, τότε είναι αντιμέτωπο με «χρηματική ποινή που επιβάλλεται από τον Έφορο και δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο της διαφοράς μεταξύ της ανώτατης επιτρεπόμενης δυνάμει του εδαφίου (2) εισφοράς και της εισφοράς που πραγματοποιήθηκε». Σύμφωνα με την ερμηνεία του Νόμου, ο όρος «Έφορος», αναφέρεται για τον «Έφορο Τήρησης του Μητρώου Πολιτικών Κομμάτων, που είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών».

Στη χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ γίνεται αναφορά στις διαδικασίες που τήρησε το κόμμα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις, αλλά χωρίς να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στο πιο πάνω εγειρόμενο ζήτημα. Σημειώνεται σχετικά: «Όλες οι εισφορές προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό λήφθηκαν σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας -που ενσωματώνει και τις συστάσεις της Greco- και με πλήρη διαφάνεια μιας και είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του κόμματος από την πρώτη στιγμή. Επιπλέον, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, έχουν όλες υποβληθεί εδώ και χρόνια στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας προς έλεγχο. Επιπρόσθετα καμία αναφορά για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων δεν έχει εγερθεί μέσα από τις τρεις ανεξάρτητες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτό το ζήτημα».

Θυμίζουμε πως από προχθές ο «Φ» ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από αρμόδιο πρόσωπο του ΔΗΣΥ. Όταν θέσαμε το ζήτημα της παράνομης εισφοράς από εταιρεία η οποία δεν είχε τρία χρόνια ζωής στην Κυπριακή Δημοκρατία, μας αναφέρθηκε πως θα εξεταστεί αυτή η παράμετρος και αν κριθεί σκόπιμο θα γίνει τοποθέτηση.

Το θέμα με τις εισφορές από πολιτογραφηθέντες στον ΔΗΣΥ είχε έρθει στο φως για πρώτη φορά στις 20/12/2020 από την ιστοσελίδα De Jure, που έκανε λόγο για τις περιπτώσεις των Fady Tarek, Tarek Fathi, Al-Saaty και Salem Abukheizran. Η υπόθεση επαναφέρθηκε στο προσκήνιο από τον βουλευτή (ΑΚΕΛ) Χρίστο Χριστοφίδη κατά την προχθεσινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε πέντε περιπτώσεις (Al Saaty Sabah, Salem Abukheizran, Dmitry Chipliev, Tarek Sadi Moamen, Yan Lugen), κάνοντας αναφορά και σε δύο νέες περιπτώσεις (Chipliev και Lugen).

Η FOCUS και οι €50.000

Το θέμα των εισφορών εταιρειών σε κόμματα είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές. Είναι καλά γνωστή η υπόθεση της Focus-Maritime Corporation και των εισφορών που φερόταν να είχε κάνει σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ είχε αποφασίσει να επιστρέψει ποσό 50.000 ευρώ (4/2014). Με ανακοίνωσή του είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα είχαν διατεθεί για την προεκλογική του 2008 (αεροπορικά εισιτήρια φοιτητών). Είχε ληφθεί απόφαση να κατατεθούν προς όφελος των «κουρεμένων» καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, καθώς η Focus φερόταν να είχε δανειοδοτηθεί από την Marfin – Laiki με εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, μετά από τη μελέτη σχετικής έκθεσης αστυνομικών ανακριτών για τις εισφορές της Focus, είχε αναφέρει πως δεν προέκυπτε ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας το συνολικό ποσό με το οποίο έχει επωφεληθεί ο ΔΗΣΥ έμμεσα ή άμεσα ανερχόταν σε 600.000 ευρώ. Για το ΑΚΕΛ σημειωνόταν πως το συνολικό ποσό που συνδέεται με το κόμμα, σύμφωνα όμως μόνο με μαρτυρίες κυρίως φοιτητών, ανερχόταν σε 881.430 ευρώ. Γινόταν, ωστόσο, διευκρίνιση ότι δεν πήγε απευθείας στο κόμμα ή εκπροσώπους του, αλλά φαίνεται να πήγε σε αεροπορικά εισιτήρια φοιτητών ενόψει των εκλογών. 

Νέες καταγγελίες Χρίστου Χριστοφίδη

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, εντός της χθεσινής ημέρας έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα. Με επιστολή του προς τον επίτροπο Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή και προς τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναφέρθηκε σε τέσσερις νέες περιπτώσεις πολιτογραφηθέντων, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία. Για τους εν λόγω επενδυτές σημειώνει ότι «σε χρόνο πλησίον της πολιτογράφησής τους, έχουν προβεί σε σημαντικές εισφορές προς τον ΔΗΣΥ». Σε άλλο σημείο, αναφέρει: «Πρόκειται για επιπρόσθετες εισφορές ύψους 60.000 ευρώ οι οποίες ανεβάζουν το σύνολο των εισφορών προς τον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες σε 265.000 ευρώ. Το όλο μοτίβο πλέον παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστήματος».

Ο κ. Χριστοφίδης στην κατακλείδα της επιστολής του προς τους κ.κ. Πογιατζή και Μιχαηλίδη, σημειώνει: «Ζητούμε όπως ερευνήσετε την ύπαρξη διαπλοκής σε ό,τι αφορά τις εισφορές αυτές και τη διασύνδεσή τους με την παραχώρηση υπηκοοτήτων από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα να ερευνήσετε το ποιοι ήταν οι πάροχοι σε αυτές τις περιπτώσεις».

Παραθέτουμε αυτούσια τη γραπτή αναφορά του κ. Χριστοφίδη για τους τέσσερις πολιτογραφηθέντες: 

«Αυτές οι περιπτώσεις είναι:

1. Ο Ilya Guaradze πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 21/12/2016. Το 2016 η εταιρεία Waneron Enterprises Ltd, η οποία ανήκει στο συγκεκριμένο πρόσωπο παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 25.000 ευρώ. 

2. Ο Ching Chiat Kwong πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 24/7/2019. Η εταιρεία Oxley Planet Vision Properties, στην οποία ο κύριος Kwong παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, παρουσιάζεται το 2018 με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 25.000 ευρώ. 

3. Ο Tal Mashkif πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 13/7/2016. Το 2019 η εταιρεία Marfieds Enterprises Ltd, στην οποία ο κύριος Mashkif παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 10.000 ευρώ. 

4. Ο Yan Jie πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. Το 2019 η εταιρεία Holimax Investment, στην οποία ο Yan Jie παρουσιάζεται ως συνιδιοκτήτης, παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 20.000 ευρώ. Αυτή η εισφορά έχει ήδη καταγραφεί αφού συνιδιοκτήτης της εταιρείας είναι και ο Yan Lugen, ο οποίος επίσης έχει πολιτογραφηθεί και βρίσκεται στα στοιχεία που είχαμε παρουσιάσει στην Επιτροπή Ελέγχου χτες».

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έδωσε χθες οδηγίες προκειμένου να αποσταλούν επιστολές από την Υπηρεσία του σε όλα τα κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα, ζητώντας απ’ αυτά να αποσταλούν σε μηχανογραφημένη μορφή, όλες οι εισφορές που έγιναν σε αυτά, είτε από εταιρείες, είτε από φυσικά πρόσωπα.