Κουμφούζιο επικράτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, καθώς λόγω εργασιών έμεινε στην κυκλοφορία μόνο μια λωρίδα.

Το χάος στο δρόμο κατήγγειλε στον «Φ» πλήθος οδηγών, αναφέροντας ότι χρειάστηκε ακόμη και μια ώρα αναμονής για να φτάσουν στο προορισμό τους, ότι κινούνταν σημειωτόν και ότι παρέλυσε ο αυτοκινητόδρομος. Την κατάσταση επιβάρυνε το γεγονός ότι οι πολίτες πραγματοποιούσαν εξορμήσεις, ότι ήταν σε εξέλιξη ποδοσφαιρικός αγώνας, καθώς και προγραμματισμένοι γάμοι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, παραδέχθηκε στον «Φ» ότι υπήρξε ταλαιπωρία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς αποφασίστηκαν οι λιγότερο επιζήμιες μέρες και ώρες διεξαγωγής των εργασιών. Τόνισε δε, ότι στην πορεία του έργου δεν θα χρειαστεί ξανά να μείνει ο δρόμος με μία λωρίδα.

«Δύο φορές κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας, πρέπει να μετατοπιστεί η τροχαία κίνηση με ασφάλεια, από τη μία πλευρά στην άλλη. Πριν από πέντε μήνες έγινε το ένα κομμάτι και τώρα έγινε το άλλο. Χρειάζεται κάποια διαδικασία. Απαιτεί κάποια ταλαιπωρία, αφού κόβεται ο δρόμος».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι συγκεκριμένες ώρες και μέρες επιλέχθηκαν μετά από σύσκεψη με την Αστυνομία, τον Κλάδο Κυκλοφοριακών Μελετών, Δημοσίων Έργων, των μηχανικών. «Ότι και να αποφασιζόταν, το δεδομένο είναι ότι θα χρειάζονταν μιάμιση ημέρα. Μάλιστα, έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί το έργο στον μισό χρόνο, δηλαδή 17 ώρες μετά. Κάτι που πιστώνω στο συνεργείο και τον εργολάβο». Υπογράμμισε ακόμη, ότι δεν θα χρειαστεί να κλείσει ξανά και ότι για τους ερχόμενους πέντε μήνες θα είναι ανοιχτές οι δύο λωρίδες, οπόταν και θα παραδοθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον αυτοκινητόδρομο λόγω έργων (εικόνες)

«Κατασκευάζεται μια γέφυρα και αυτό απαιτεί να κλείσει ο δρόμος», είπε και πρόσθεσε ότι εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις για να γνωρίζουν οι οδηγοί τι θα επικρατούσε. Εξάλλου, είπε, η όποια ταλαιπωρία ήταν ως αποτέλεσμα και των μέτρων ασφάλειας που έπρεπε να ληφθούν, καθώς στο σημείο εργάζονταν πολύ μεγάλα μηχανήματα και βαρέα οχήματα.  

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να εργαστούν κατά τις νυχτερινές ώρες, ως μια πρακτική που ακολουθείται και στο εξωτερικό. Αυτό δεν θα ήταν ασφαλές για τους εργαζομένους, ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολα από τεχνικής άποψης έργα, και δεν δύναται να υλοποιηθούν τη νύχτα». Πάντως, είπε, οι μετρήσεις της Αστυνομίας από τον αυτοκινητόδρομο, δείχνουν ότι δεν ήταν μεγάλη η αναμονή. «Προσωπικά όταν μετέβηκα στο σημείο δεν αντιμετώπισα αναμονή πέραν των 10 λεπτών. Έγινε η καλύτερη διαχείριση που θα μπορούσε να γίνει». 

Εξάλλου, είπε, «σύντομα έρχονται και οι ηλεκτρονικές πινακίδες που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τα όσα θα βρουν μπροστά τους, όπως ατύχημα ή αναμονή κ.λπ.». 

Από 15 μέχρι 30 λεπτά οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Αστυνομίας, από Λευκωσία προς Λεμεσό ο χρόνος αναμονής ήταν κατά μέσο όρο 15 λεπτά και από Λεμεσό προς Λευκωσία ήταν 25 με 30 λεπτά, ανέφερε στον «Φ» ο πρώτος μηχανικός εκτέλεσης και επίβλεψης του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρης Ελευθερίου. Ωστόσο, υπογράμμισε, δεν ήταν εφικτό τα έργα να υλοποιηθούν στη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας και ότι ακόμη και αν ξεκινούσαν τις νυχτερινές ώρες και πάλι θα τους έβρισκε η μισή Κυριακή. Μάλιστα, είπε, θα χρειάζονταν περισσότερες ώρες αν εργάζονταν νύχτα απ’ ό,τι μέρα.

Πρόκειται για το Έργο του Περιμετρικού Αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας, που θα ενώνει τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με τον Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς. «Είναι η πρώτη φάση και κατασκευάζονται έργα πάνω και κάτω από τον αυτοκινητόδρομο». Όλο το έργο, κόστους €61 εκατ. συν ΦΠΑ, αναμένεται να παραδοθεί τέλος του 2023.