Ανάσα ζωής δίνουν στα καταστήματα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Λάρνακας, οι Κύπριοι και ξένοι επισκέπτες, με τον Πρόεδρο της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου, Κυριάκο Αμπίζα, να λέει ότι οι καταστηματάρχες επωφελήθηκαν το καλοκαίρι από την αυξημένη κίνηση, εκφράζει ωστόσο ανησυχίες για τις προοπτικές στο άμεσο μέλλον, λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Πρόσθεσε ότι «φέτος το καλοκαίρι, ο κόσμος κυκλοφόρησε περισσότερο, σε αντίθεση με τα δύο τελευταία χρόνια που ήταν πιο «σφιχτός», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και της οικονομικής κατάστασης, η οποία με τη σειρά της επηρεάστηκε από την πανδημία. Επίσης φέτος υπήρχε και στην Κύπρο όπως και σε άλλες χώρες, αυξημένη τουριστική κίνηση, κάτι που έδωσε ανάσα ζωής στα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης του Ζήνωνα».

Ωστόσο συνέχισε «παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα κινήθηκαν το καλοκαίρι, η έγνοια των καταστηματαρχών είναι το Φθινόπωρο αλλά κυρίως ο Χειμώνας, λόγω και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει και θα συνεχίσει να επηρεάζει αρκετές χώρες της Ευρώπης. Μετά το «σοκ» που δέχθηκε η πόλη και τα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της, από τη λειτουργία του Mall, ο κόσμος επιστρέφει στο παραδοσιακό εμπορικό πυρήνα της πόλης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αμπίζας είπε ότι «το κέντρο της Λάρνακας βελτιώνεται, ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για περαιτέρω βελτίωση του, ειδικά μετά την εξαγγελία του Δήμου για δημιουργία και κατασκευή διαφόρων έργων στη περιοχή. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, θα γίνει ανάπλαση της Πλατείας Αλκής και Ακροπόλεως και η πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως μαζί με όλους τους κάθετους δρόμους που συνδέουν το Εμπορικό Κέντρο με το Παραλιακό Μέτωπο των Φοινικούδων».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο Δήμος Λάρνακας εμπλουτίζοντας περαιτέρω το εμπορικό κέντρο, συνεχίζει τις βελτιωτικές εργασίες όπως είναι η τοποθέτηση σκιάστρων στις οδούς Ζήνωνος, Ερμού και Ζήνωνος Πιερίδη, ενώ θα τοποθετηθούν περισσότερα παγκάκια για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες».

Ωστόσο σημείωσε «τα διάφορα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος στον εμπορικό πυρήνα της πόλης θα «στοιχίσουν» στους καταστηματάρχες, αφού θα χρειαστεί να κλείσουν δρόμοι, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να βελτιωθεί η γενική κατάσταση της περιοχής, ενώ το μακροχρόνιο όφελος θα είναι πολλαπλάσιο. Το σύμπλεγμα του Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας με τις υποδομές και τα καταστήματα, αποτελούν, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες, μοναδικό σημείο της πόλης και πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να ανανεωθεί».

Ο κ. Αμπίζας ερωτήθηκε και για την εξαγγελία του Προγράμματος «Υποστήριξη των Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας 2022» που έγινε τον Απρίλιο από τον Δήμο Λάρνακας, την Τράπεζα Κύπρου και τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της πόλης.

Στόχος του συγκεκριμένου Προγράμματος είπε «είναι η περαιτέρω ώθηση του κέντρου της πόλης. Ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με τον Σύνδεσμο για την επιλογή κάποιας εξειδικευμένης βοήθειας με ειδικούς σε θέματα ερευνών και μάρκετινγκ με στόχο την υιοθέτηση και προώθηση μιας ενιαίας κοινής ταυτότητας του εμπορικού Κέντρου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να έχει όλα όσα προσφέρει οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου».

Στις δηλώσεις του ο κ. Αμπίζας εξέφρασε “αισιοδοξία” αφού όπως εξήγησε “αφού στο κέντρο της Λάρνακας, δηλαδή στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως άνοιξαν άλλα δύο καταστήματα. Αυτό υποδηλώνει πως οι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην πόλη του Ζήνωνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κόσμος άρχισε από την αρχή του καλοκαιριού να μεταβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή για τα ψώνια του».

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου απάντησε πως «γενικά ομιλούντες τα πράγματα είναι δύσκολα, οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον δεν είναι ευοίωνες, ωστόσο ευελπιστούμε ότι η εξέλιξη των γεγονότων που επηρεάζουν όλες τις χώρες του κόσμου και συνεπακόλουθα και την Κύπρο, θα είναι θετική ούτως ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση μεταξύ άλλων και στον εμπορικό τομέα».