Είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό Ε/κ αγνοουμένων στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, την Τρίτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι «πάντοτε θα προσπαθούμε. Δεν έχω κάτι υπ’ όψιν μου που να με κάνει αισιόδοξο ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα». Πρόσθεσε ότι είναι σε καθημερινή επαφή με τον Ε/κ εκπρόσωπο στη ΔΕΑ και ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, εκφράζοντας την ευχή ότι αυτές θα είναι θετικές. 

«Αν κάποιος δει τα επίσημα αποτελέσματα της ΔΕΑ που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της, θα δει πόσο απογοητευτικά είναι αυτά όσον αφορά τον εντοπισμό των δικών μας ανθρώπων στα κατεχόμενα», επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας. «Αυτό μας προβληματίζει και πρέπει να προβληματίσει και τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ (που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος), τα Ηνωμένα Εθνη (γιατί το τρίτο μέλος της ΔΕΑ είναι υπό την καθοδήγηση των ΗΕ) και τις μεγάλες δυνάμεις όπως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που μπορούν να εξασκήσουν πίεση στην κατοχική δύναμη για ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα», συμπλήρωσε. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:Τατάρ: Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Κύπρο χωρίς την Τουρκία

«Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό και πρέπει να το αντιληφθούμε», τόνισε ο κ. Φωτίου. «Γιατί τόση ευαισθησία όσον αφορά τις σφαγές ή τους ομαδικούς τάφους ή τους αγνοουμένους στην Ουκρανία; Καλά κάνει η διεθνής κοινότητα και τα θεωρεί εγκλήματα πολέμου και ζητά απαντήσεις. Τα ίδια εγκλήματα δεν έχουν διαπραχθεί και με χειρότερο τρόπο το 1974;», διερωτήθηκε. «Αυτό απαιτούμε, την ίδια ευαισθησία», κατέληξε.