Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) με ανακοίνωση του, χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για ψηφιακή λύση ταυτοποίησης στοιχείων τραπεζικών πελατών.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Ηροδότου, αναφέρεται, έχει στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας συλλογής, ταυτοποίησης και επικαιροποίησης στοιχείων για πελάτες και δυνητικούς τραπεζικούς πελάτες. 

«Με την εξέλιξη αυτή οι Δανειολήπες θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής για την διεκπεραίωση των τραπεζικών τους συναλλαγών και επιπρόσθετα θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των τραπεζικών υπηρεσιών, τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, την Οδηγία και τον Κώδικα Συμπεριφοράς που έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν οι Τράπεζες», προστίθεται.

Αξιοσημείωτο, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, είναι επίσης το γεγονός της πρόσφατης αξιολόγησης του οίκου Standard and Poor’s, της κυπριακής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, από BBC- , στο BBC.

«Είναι αισθητή πλέον η σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης του τόπου μας εν μέσω των αρνητικών επιπτώσεων λόγω της πανδημίας, της αύξησης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης λόγω του Ουκρανικού πολέμου», σημειώνεται.

Με βάση αυτή την θετική εξέλιξη, αναφέρει η ΣΥΠΡΟΔΑΤ, «είμαστε αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι η επίλυση διαφόρων ζητημάτων – όπως η δανειοδότηση, η διευθέτηση χρεών και η αναδιάρθρωση – μεταξύ Τραπεζών και Δανειοληπτών θα είναι πλέον ταχύτερη και ευκολότερη αφού οι Τράπεζες θα έχουν ενημερωμένα συστήματα, και δεν θα απαιτείται η χρονοτριβή που υπήρχε μέχρι σήμερα, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με την επικαιροποίηση των δεδομένων των Δανειοληπτών».

Επίσης αναμένουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι πλέον, οι Τράπεζες δεν θα έχουν λόγο να καθυστερούν να απαντούν σε αιτήματα Δανειοληπτών και ότι θα δίδουν συγκεκριμένους λόγους απόρριψης των προτάσεων των Δανειοληπτών, για εξόφληση χρέους ή αναδιάρθρωση, ούτως ώστε να συνεχίζεται ο διάλογος με σκοπό την επίτευξη επιθυμητής λύσης που θα ευνοεί και τις δύο πλευρές.