«Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας». Συχνά η φράση φιγουράρει είτε στους τίτλους ειδήσεων είτε στις καθημερινές συζητήσεις. Και δυστυχώς βρίσκει εφαρμογές σε πολλές πτυχές της ζωής μας. Από την ενεργειακή κρίση μέχρι την ακρίβεια και από την Covid-19 που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι επόμενοι μήνες θα μας δοκιμάσουν σκληρά. 

Εκεί που εστιάζουν οι περισσότεροι και με το δίκαιό τους είναι στο θέμα της ενέργειας. Οι αυξήσεις που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσα στη χρονιά που διανύουμε είναι τρομακτικές. Οι τιμές του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.100 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα στα μέσα Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 610% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις τιμές πετρελαίου, οι οποίες αυξήθηκαν πάνω από 120 δολάρια το βαρέλι μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τώρα κυμαίνονται λίγο πιο κάτω από τα εκατό δολάρια το βαρέλι. 

Με τη Ρωσία να είναι αποφασισμένη να «στραγγαλίσει» ενεργειακά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη. Το αυξανόμενο κόστος πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού πλέον έχει γίνει δυσβάστακτο. Τα διάφορα σχέδια που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις έφεραν μια προσωρινή ανακούφιση μεν, δεν έλυσαν το πρόβλημα δε. Και το κυριότερο εκτινάσσουν τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών στα ύψη, ενώ είναι πολύ πιθανόν πως θα δημιουργήσουν τρύπες που δύσκολα θα κλείσουν. 

Τουλάχιστον για αυτό τον χειμώνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει το πάνω χέρι και θα προσπαθήσει φυσικά να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Θα επιδιώξει αφενός να σπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου να την κάνει να υποκύψει και να κάνει πίσω στο θέμα των κυρώσεων. Για τη Ρωσία, η ενέργεια είναι κατά κύριο λόγο γεωπολιτικό εργαλείο και ως τέτοιο τη χρησιμοποιεί, όχι ότι δεν εκτιμά τα χρήματα που προέρχονται από αυτή και με τα οποία γεμίζει τα ταμεία της. 

Εάν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο, με πιθανότερο ερώτημα το πότε και όχι το εάν, οι συνέπειες στην Ευρώπη θα είναι τεράστιες και σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο τραγικές. Οι Βρυξέλλες λένε πως λαμβάνουν μέτρα. Αν αυτά σταθούν αρκετά θα το ξέρουμε μάλλον την ερχόμενη άνοιξη. Στο μεταξύ, θα μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, ένας ίσως από τους χειρότερους εδώ και πολλές δεκαετίες.