Σάρωσε το Τσέρι ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή, προκαλώντας ζημιές σε οικίες, υποστατικά και αυτοκίνητα, τρομοκρατώντας τους δημότες. Κατασκευές από λαμαρίνα σκόρπισαν σε δρόμους και ιδιοκτησίες, ενώ σε μια περίπτωση κομμάτι από γκαράζ παρασύρθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων, καταλήγοντας σε σπίτι. Όπως διαπίστωσε ο «Φ» με επίσκεψη στο σημείο, μεγάλα δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ άλλα έσπασαν σαν λεπτά κλαράκια. Κατά την πτώση τους, παρέσυραν καλώδια ηλεκτρισμού, έπεσαν σε αυτοκίνητα και σπίτια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έκλεισαν την κυκλοφορία. Απελπισία επικράτησε και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Σε αρκετές περιπτώσεις έχασαν τις στέγες τους, την παραγωγή γάλακτος, επηρεάστηκαν τα ζώα προς σφαγή και καταστράφηκαν ζωοτροφές. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τσερίου Σταύρος Μιχαήλ, μίλησε για ένα πρωτοφανές φαινόμενο που έφερε προβλήματα στην περιοχή. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε και πρόσθεσε: «Κόπηκαν αρκετά δέντρα. Πολλά από αυτά έπεσαν στις περιουσίες του κόσμου και αλλά στους δρόμους, κλείνοντας την κυκλοφορία. Σε κάποιες περιπτώσεις έπεφταν πάνω στα καλώδια της ΑΗΚ, παρασύροντάς τα μαζί με τους πασσάλους».  

Το φαινόμενο, είπε, ξεκίνησε γύρω στις 3:30 το απόγευμα και δεν κράτησε περισσότερο από μία ώρα. «Όμως, η έντασή του ήταν τρομερή. Ο αέρας παρέσερνε τα σύρματα του ρεύματος. Τα είδα να βγάζουν σπινθήρες και τα δέντρα να γονατίζουν. Μόνο στην τηλεόραση έχουμε δει τέτοια πράγματα. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα». Όπως είπε, κόπηκαν πολλοί ευκάλυπτοι, κάποια κυπαρίσσια, πεύκα και άλλα δέντρα. 

 

  

«Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στην κτηνοτροφική περιοχή. Με καλούσαν οι κτηνοτρόφοι και έκλαιγαν. Έβλεπαν την περιουσία τους να καταστρέφεται. Υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα υπόστεγα, σε πολλά από τα οποία ξηλώθηκαν οι οροφές. Επιπλέον, λόγω της διακοπής του ρεύματος είχαν πρόβλημα με τη φύλαξη του γάλακτος και του τυριού». 

 Έφυγαν από σπίτια σιδεροκατασκευές και λαμαρίνες, είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι έπεσαν και κεραμίδια από σπίτια στον παλιό πυρήνα της περιοχής. «Ήταν πολύ επικίνδυνες συνθήκες». Είπε ακόμη ότι η βροχή συνέχισε και μετά τη μείωση του αέρα, προκαλώντας και πλημμύρες. «Ευτυχώς η γη ήταν διψασμένη και απορροφήθηκε». 

Τα συνεργεία του δήμου, ιδιώτες με μηχανήματα, η Αστυνομία, το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική κατέβαλαν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές, ανέφερε ο κ. Μιχαήλ και πρόσθεσε ότι γίνεται καταγραφή των φθορών που υπέστησαν κατοικίες και υποστατικά. «Στείλαμε μήνυμα σε όλους τους δημότες μας να δώσουν διεύθυνση και περιγραφή των ζημιών. Ήδη, οι τεχνικοί του δήμου τα επισκέπτονται και τα φωτογραφίζουν. Υπολογίζουμε ότι επηρεάστηκαν γύρω στις 50 κτηνοτροφικές μονάδες και γύρω στις 50 κατοικίες, δηλαδή τουλάχιστον 100 οικογένειες».

Δύσκολες ώρες για κτηνοτρόφους και κατοίκους

Τις ζημιές του υποστατικού του, ανέφερε στον «Φ» κτηνοτρόφος της περιοχής. Όπως είπε, ο αέρας ξήλωσε την οροφή και την έριξε σε διπλανή έκταση. «Ήρθα μετά το φαινόμενο και βρήκα όλες τις λαμαρίνες κάτω. Ήταν πολλές οι ζημιές. Χάλασαν και μαντριά». Όπως είπε, εκείνοι δεν έπαθαν ζημιά σε γάλα ή τυρί. «Εμάς επηρεάστηκαν τα κρέατα. Υπήρχαν ζώα που προορίζονταν για σφαγή και τώρα πρέπει να περιμένουμε». Επιπλέον, είπε, έπαθαν μεγάλες ζημιές με τις ζωοτροφές τους, καθώς πέρασε νερό και τώρα πρέπει να πεταχτούν.

Άλλος κάτοικος της περιοχής σημείωσε ότι την ώρα του ανεμοστρόβιλου βρίσκονταν στο σπίτι του πλησίον ποταμού. «Ακούστηκε έκρηξη από τα καλώδια της ΑΗΚ και για λίγο μείναμε χωρίς ρεύμα». Είπε ακόμη ότι «ο άδειος ποταμός μέσα σε λίγη ώρα φούσκωσε και γέμισε με ένα μέτρο νερό».

Από την πλευρά του, ο επόπτης του δημαρχείου Τσερίου, Χριστάκης Ευθυμίου, ανέφερε ότι δεν χτύπησε ξανά ανεμοστρόβιλος την περιοχή τους. Κάποια από τα σπίτια που επηρεάστηκαν, είπε, ήταν νεόδμητα και κατοικούνται τον τελευταίο χρόνο. Ένα παλαιό κυπαρίσσι αρκετών μέτρων έπεσε πάνω σε σπίτι, καταπλακώνοντας το τοιχίο της αυλής και το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Όπως είπε, μία μεταλλική κατασκευή-γκαράζ, παρασύρθηκε από τον αέρα και τελικά σταμάτησε πάνω σε κατοικία. «Οι ένοικοι τρόμαξαν πολύ όταν χτύπησε το σπίτι τους. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει από πού ήρθε η συγκεκριμένη κατασκευή, παρά το γεγονός ότι ερευνήσαμε σε ακτίνα 500 μέτρων». 

Αυτό που τους γλύτωσε, τόνισε, είναι ότι έβρεχε και δεν κυκλοφορούσε κόσμος και ήταν όλοι στα σπίτια τους

 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες