Πριν η Τουρκία ανακαλύψει το όπλο της μετανάστευσης και το στρέψει σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα, τις ροές προσφύγων και μεταναστών, τις «διαχειρίζονταν» εσωτερικοί μικροί άρχοντες με ιδιοτελή κίνητρα και προσήλωση στο κέρδος. Έτσι, τα τελευταία χρόνια είχε στηθεί μία μικρή οικονομία -και παραοικονομία- γύρω από τη μετανάστευση, μέσω της οποίας πλούτισαν ιδιώτες και πολιτικά πρόσωπα.

Ανάμεσά τους, οι γνωστοί δήμαρχοι που τελούσαν εικονικούς γάμους, τα ιδιωτικά κολέγια που έφερναν στην Κύπρο μετανάστες με το «όχημα» του φοιτητή και οι ΜΚΟ οι οποίες αναλάμβαναν την όλη διαδικασία αίτησης για άσυλο με αμοιβές που έφταναν τα €1.000 το κεφάλι. Επειδή καλά τα αγνά αισθήματα ανθρωπιάς και αντιρατσισμού, αλλά δεν αρκούν ως αντιστάθμισμα για να αφήσεις, παραδείγματος χάριν, τη θέση σου στο Δημόσιο και να τρέχεις στην Κοφίνου και στη Μενόγεια. 

Όλα αυτά διαιωνίζονταν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και Νίκου Αναστασιάδη. Ο δήμαρχος Αραδίππου που αναδείχθηκε πρωταθλητής στους εικονικούς γάμους εκλέγηκε με τις ψήφους του ΔΗΣΥ. Πάντρευε πάνω από 3.000 ζευγάρια το χρόνο με αρκετές από τις γυναίκες, σύμφωνα με την Αστυνομία, να υπήρξαν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, πόσοι εργοδότες, αλλά και ολόκληρες βιομηχανίες στον τόπο μας, άνθησαν εκμεταλλευόμενες την φτηνή, παράνομη εργασία;

Ολόκληρο το σύστημα και οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και η άσκηση ελέγχου, υπήρξαν προβληματικές και διάτρητες. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια φοριόταν πολύ το πολιτικό συνολάκι του «αντιρατσισμού» και της «πολυπολιτισμικότητας» στα σαλόνια της κυβερνητικής παράταξης, τώρα έχουμε εκλογές, ο κοσμάκης μαστίζεται από ένα τρίτο κύμα οικονομικής κρίσης και οι υπέρογκοι αριθμοί μεταναστών δεν βγάζουν σλόγκαν για την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, όσο κι αν τους… ποσφίξεις. 

Τώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, άλλαξε κοστούμι. Εμφανίζεται ως Βίκτορ Όρμπαν της Μεσογείου, έτοιμος να βάλει «φρένο στη μετανάστευση», επαναλαμβάνοντας προχθές βράδυ στο ντιμπέιτ του ΡΙΚ, ότι θα χτίσει τείχος κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και θα εγκαταστήσει ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης για να την επιτηρεί. «Καθυστερούμε», είπε ο κ. Αβέρωφ, ο οποίος επείγεται να βάλει το φρένο εκεί που δεν το έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση του κόμματός του…

Στο ίδιο ντιμπέιτ βρισκόταν και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου, υποψήφιος κι αυτός για την προεδρία της Δημοκρατίας. Ακούγοντας τον συνομιλητή του να υιοθετεί σχεδόν αυτούσια την ατζέντα του δικού του κόμματος για το Μεταναστευτικό, χαμογελούσε ειρωνικά. «Αυτά που λέτε σήμερα για το Μεταναστευτικό κύριε Αβέρωφ, τα λέει το κόμμα μας εδώ και χρόνια. Ελπίζω αυτά που λέω σήμερα να μην έρθετε να τα παρουσιάσετε σαν δικές σας θέσεις στις επόμενες εκλογές». Και κάτι λέει μια παροιμία για λύκους ντυμένους πρόβατα και αρνιά που τα τρώνε οι λύκοι.