Με ομιλίες τους την προπερασμένη Κυριακή σε μνημόσυνα πεσόντων ηρώων, οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβαν με πάθος τις «αντικατοχικές» τους ατάκες στο Κυπριακό. Ο μεν πρώτος ότι δεν υπέκυψε για να δεχθεί λύση δύο κρατών και ο δεύτερος ότι δεν μπορεί να είναι μέρος καταραμένης γενιάς που θα επιτρέψει να διχοτομηθεί η Κύπρος. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος νομιμοποιούνται να κάμνουν τέτοιες δηλώσεις και μάλιστα σε μνημόσυνα ηρώων μας που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας. Δεν νομιμοποιούνται διότι και οι δύο έχουν ήδη δεχθεί λύση δύο κρατών  και αγωνίζονται παθιασμένα να μας πείσουν να νομιμοποιήσουμε αυτή τη λύση, τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Έχουν, μάλιστα, με τις συγκλίσεις που αποδέχονται στις παράνομες δικοινοτικές συνομιλίες, πέραν του αποκλεισμού της επιστροφής όλων εμάς των προσφύγων και εκτοπισμένων και της παραμονής όλων των εποίκων ώστε να μπορεί να βολευθεί το δεύτερο κράτος στην κατεχόμενη γη μας, έχουν αποδεχθεί και όλα όσα θα αφορούν τη διακυβέρνηση τόσο των δύο «συνιστώντων» κρατών όσο και της νέας Κύπρου που καθόρισαν οι ξένοι νονοί.

Υπενθυμίζουμε σε όλους τις συγκλίσεις που αφορούν τη διακυβέρνηση των συνιστώντων κρατών και της νέας Κύπρου τις οποίες κάποιοι ηγέτες μας ανυπομονούν να μας τις φορτώσουν:

>> Αποδέχονται ως τετελεσμένο γεγονός ότι η Κύπρος θα διχοτομηθεί σε δύο ζώνες, μια ελληνική και μια τουρκική. Μάλιστα κάποιους εκ των υποψηφίων Προέδρων τους ακούσαμε να κομπάζουν από τηλεοράσεως ότι στο Κραν Μοντανά είχαν καταφέρει να δέχεται η Τουρκία μείωση των κατεχομένων εδαφών που θα τουρκοποιηθούν, από το 37%  στο 29%. Μέγα κατόρθωμα.

>> Έχουν αποδεχθεί όπως η κάθε ζώνη κατοικείται και διοικείται  πάντοτε από πλειοψηφία πολιτών της κοινότητας που θα τη διοικεί. Επίσης, στην κάθε ζώνη οι πολίτες της κοινότητας που θα την διοικεί θα έχουν την πλειοψηφία στην ιδιοκτησία γης. Δηλαδή, έχουν αποδεχθεί ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι δεν θα επιστρέψουμε στις πατρογονικές μας εστίες και θα στερηθούμε τις κατεχόμενες σήμερα περιουσίας μας.

>> Αποδέχονται ότι το κάθε Συνιστών Κράτος θα έχει τη δική του ξεχωριστή ιθαγένεια και υπηκοότητα, ξεχωριστή κυβέρνηση, ξεχωριστό Σύνταγμα, ξεχωριστή νομοθετική εξουσία (Βουλή), Δικαιοσύνη, Αστυνομία, ξεχωριστή οικομομία και προϋπολογισμούς, φορολογίες, κ.λπ. και να αναπτύσσει σχέσεις και να συνάπτει συμφωνίες με τρίτες χώρες.

>> Έχουν συμφωνήσει όπως τα δύο Συνιστώντα Κράτη «επανενωθούν»  με μια Κεντρική Κυβέρνηση πολύ ανίσχυρη και στην οποία δεν θα επιτρέπεται να επεμβαίνει στα εσωτερικά των δύο Συνιστώτων Κρατών, ούτε θα μπορεί να αποφασίζει σε θέματα της αρμοδιότητας της αν δεν θα συμφωνούν και οι πολιτικά ισότιμοι Τούρκοι. Αποδέχονται δηλαδή την τουρκική θετική ψήφο σε κάθε απόφαση της Κεντρικής Κυβέρνησης.  Αποδέχονται δηλαδή την τουρκική κηδεμονία της Κύπρου. 

>> Αποδέχονται όπως, η κάθε κοινότητα ασκεί την Προεδρία της Κεντρικής Κυβέρνησης εκ περιτροπής.

Καταληκτικά, η ΔΔΟ θα είναι δύο κράτη όπως τα θέλει η Τουρκία, χωρίς την πλήρη συνομοσπονδιακή δομή όπως καθορίζεται με την τουρκική ορολογία του πολιτικά ισότιμου και συγκυρίαρχου κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. 

Αυτή λοιπόν είναι η ΔΔΟ την οποία αποδέχονται στη βάση των μέχρι σήμερα συγκλίσεων οι ηγέτες μας, οι οποίοι ζητούν την ψήφο του λαού με τους υποψηφίους που προβάλλουν για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, για να ολοκληρώσουν την πορεία προς την πιο πάνω λύση που οδηγεί στη διχοτόμηση της πατρίδας μας.

* Πρόεδρος σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια»