Σε αχρησία βρίσκεται εδώ και χρόνια το Κέντρο Υγείας Αθηένου, το οποίο αν και διαθέτει την υποδομή για να λειτουργήσει ως πολυ-ιατρείο και οδοντιατρείο δεν είναι στελεχωμένο με ειδικούς γιατρούς και διαθέτει μια μόνο προσωπική γιατρό του ΓεΣΥ, η οποία έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό της μόλις 400 δικαιούχους. 

Ο Δήμος Αθηένου μετέφερε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής το αίτημά του για στελέχωση του Κέντρου, η ανέγερση και εξοπλισμός του οποίου στοίχισε στο κράτος €4 εκατομμύρια, με τον δήμαρχο να υποστηρίζει ότι εάν ο ΟΚΥπΥ προχωρήσει σε στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγο, οφθαλμίατρο κ.λπ.), τότε οι δημότες θα ανταποκριθούν. 

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι ο Οργανισμός δεν είναι αρνητικός στη λειτουργία του Κέντρου ως κέντρου ειδικοτήτων, υποστήριξε ωστόσο ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσον οι κάτοικοι της περιοχής θα επιλέγουν τους γιατρούς του δημοσίου για να εξυπηρετούνται. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της προσωπικής γιατρού του δημοσίου η οποία βρισκόταν στο κέντρο με την έναρξη του ΓεΣΥ και αφού ενέγραψε 2.500 πολίτες στον κατάλογό της, παραιτήθηκε και ιδιωτεύει «μεταφέροντας μαζί της και όλους τους ασθενείς/πελάτες του ΟΚΥπΥ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Ποιους «πιάνει» καλύτερα η πρώτη δόση εμβολίου

Η απόφαση για ανέγερση του Κέντρου, είπε, «λήφθηκε πριν λειτουργήσει ο ΟΚΥπΥ (επί υπουργίας Φίλιππου Πατσαλή) ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο έχουν αλλάξει και πλέον όλοι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού και δεν ισχύει ό,τι ίσχυε στο παρελθόν όταν η πλειονότητα των πολιτών εξυπηρετούνταν από τις δομές του δημοσίου». Εάν, είπε, «μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να ‘’μετρήσουμε’’ το ενδιαφέρον που θα υπάρχει για τους γιατρούς μας και κριθεί ικανοποιητικό, τότε δεν έχουμε πρόβλημα να στελεχώνεται κάποιες μέρες το Κέντρο με ειδικούς γιατρούς». 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, από πλευράς βουλευτών, έγινε πρόταση για εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών στην Αθηένου και στις γύρω κοινότητες (όπως αναφέρθηκε φθάνουν τις 10.000 – 15.000) ώστε να διασφαλιστεί πρώτα ότι θα απευθύνονται στους γιατρούς του δημοσίου για να εξυπηρετηθούν. 

Από πλευράς της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, έγινε εισήγηση όπως το υπουργείο Υγείας, εάν κρίνει απαραίτητη την παρουσία ειδικών γιατρών στην Αθηένου για να εξυπηρετούνται οι ασθενείς στην ακριτική αυτή περιοχή, συνδράμει οικονομικά τον ΟΚΥπΥ.