Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει θέση στις ενέργειες της Τουρκίας που αποσκοπούν στον έλεγχο των κατεχομένων. Τόσο στο θέμα των ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων όσο και σε σχέση με το πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους η Κομισιόν τοποθετείται επικριτικά. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τις ενέργειες στην Αμμόχωστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία εμφανώς το κατοχικό καθεστώς παραβιάζει. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Στέφαν Ντε Κέιρσμάκερ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Κομισιόν έχει υπόψη της τις συγκεκριμένες ενέργειες και πως παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις.

«Η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν πλήρη επίγνωση της θέσης της ΕΕ για τα Βαρώσια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για ζητήματα περιφερειακής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Τατάρ: Δεν άνοιξε νέα παραλία στο Βαρώσι

«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά με τα Βαρώσια ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θεωρούν απαράδεκτη κάθε προσπάθεια κατοίκησης οποιουδήποτε μέρους της πόλης από άτομα άλλα από τους κατοίκους της, και ζητούμε τη μεταφορά της διαχείρισης της περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, «κανένα βήμα δεν πρέπει να γίνεται σε σχέση με τα Βαρώσια που να μη συνάδει με τα ψηφίσματα αυτά», υπογραμμίζοντας ότι «το άνοιγμα και νέων τμημάτων της παραλίας ή η προετοιμασία της για την καλοκαιρινή περίοδο όπως μεταδόθηκε πρόσφατα από τα ΜΜΕ αποτελούν ακόμα ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

«Η ΕΕ τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποφευχθούν νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να υποσκάψουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να εξευρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των μερών προς μια διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιες ενέργειες μπορεί να αναλάβει η ΕΕ σε σχέση με αυτό το θέμα και γενικότερα τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της τ/κ κοινότητας, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο πέρα από την επαναδιατύπωση της θέσης πως ενέργειες που υποσκάπτουν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.

Σ’ ό,τι αφορά τις πρόνοιες το πρωτοκόλλου μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμακερ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές. Απαντώντας κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομία και την ελευθερία της έκφρασης, ο κ. Κέιρσμακερ, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημείωσε πως η ΕΕ «υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, τόσο φυσικά εντός της επικράτειας της όσο και στο εξωτερικό».

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Πάντως, ερωτηθείς εν τω μεταξύ από άλλο δημοσιογράφο για τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θέλει να ξανασυναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κέιρσμακερ απάντησε πως η Κομισιόν δεν σχολιάζει διμερείς συναντήσεις μεταξύ ηγετών, προσθέτοντας ωστόσο πως γενικά προωθεί και ενθαρρύνει καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναζητούνται οι δράστες της επίθεσης κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Οι Αρχές της Δημοκρατίας και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζουν τις έρευνες για εντοπισμό των δραστών της επίθεσης κατά περιπόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κατορθωτός ο εντοπισμός των δραστών που έριξαν πυροβολισμούς κατά της περιπόλου των Ηνωμένων Εθνών. Εκτιμάται πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται λαθρέμποροι. Στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ καταδίκασε την επίθεση με πυροβολισμούς που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου από αγνώστους ενάντια σε περίπολο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), το οποίο ακολουθούσε ένα όχημα στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Τατάρ είπε ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους βία και παρανομία και προέβη σε έκκληση προς την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» -κατά την έκφρασή του- και την Αστυνομία να συλλάβει και να παραδώσει τους δράστες στηΔικαιοσύνη μια ώρα αρχύτερα.

Εξέφρασε δε τις ευχές του προς την διεθνή κοινότητα μέσω του Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ. Και το «υπεξ» καταδίκασε την επίθεση, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός και ανακούφιση επειδή δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το «υπουργείο» σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανακοίνωσε πως ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν με κατεύθυνση προς τον νότο και εκφράζει τις ευχές του προς την Ειρηνευτική Δύναμη.