Ενοχλημένος εμφανίζεται ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, από τη δημόσια τοποθέτηση του γνωστού δικηγόρου Λάρη Βραχίμη, σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τη βουλευτή του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου και τη συζήτηση για το εάν πρέπει ή όχι να αναγράφονται στις ταυτότητες των παιδιών τα ονόματα των γονέων τους. 

Το γεγονός ότι ο κ. Βραχίμης είναι ειδικός επιστήμονας διδασκαλίας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, προκάλεσε την αντίδραση του Πρύτανη, ο οποίος εκτός του ότι διαφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Βραχίμη, τη χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα προσβλητική προς το πρόσωπο της κ. Ορφανίδου αλλά και κάθε γυναίκας που επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να τεκνοποιήσει. 

Η ενόχληση του κ. Χριστοφίδη έγινε αντιληπτή από ανάρτησή του στο διαδίκτυο, όταν άλλος χρήστης διερωτήθηκε εάν ο κ. Βραχίμης, ο οποίος έκανε αυτή την τοποθέτηση για τη συγκεκριμένη βουλευτή, είναι το ίδιο πρόσωπο που εργάζεται στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Τότε ο Πρύτανης έγραψε τα εξής: «Ο κ. Λάρης Βραχίμης δεν είναι μόνιμο μέλος του προσωπικού αλλά ειδικός επιστήμονας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το συμβόλαιό του λήγει σε μερικές μέρες. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για τις απαράδεκτες θέσεις του για τη Σάβια Ορφανίδου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επανέλθει για το θέμα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Ορφανίδου: Έχω στοχοποιηθεί εσκεμμένα από κάποιους

Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε, ο Πρύτανης Χριστοφίδης ανέφερε ότι διαφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Βραχίμη, την οποία βρίσκει ως ιδιαίτερα προσβλητική. «Κάθε άνθρωπος έχει απόλυτη ελευθερία να κάνει τις επιλογές που θέλει. Και η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Αυτό είναι προσωπική επιλογή και δεν αφορά κανέναν», ανέφερε ο επικεφαλής του ακαδημαϊκού ιδρύματος. Αναφορικά με το στάτους του κ. Βραχίμη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπως μας λέχθηκε, έχει όπως και άλλοι ειδικοί επιστήμονες σε διάφορα Τμήματα, συμβόλαιο για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο για διδασκαλία εξειδικευμένων μαθημάτων και αντικειμένων. Δεν είναι μόνιμο ακαδημαϊκό προσωπικό και ούτε το συμβόλαιό τους ανανεώνεται αυτομάτως αλλά εάν επιθυμούν να συνεχίσουν, υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Μας επισημάνθηκε ακόμη ότι οι προσλήψεις των ειδικών αυτών επιστημόνων γίνονται από τα Τμήματα, στα οποία θα διδάξουν μερικές ώρες εβδομαδιαίως, και δεν αφορούν κεντρικές διαδικασίες πρόσληψης από το ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Όσον αφορά στην τελευταία πρόταση της ανάρτησής του, «το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επανέλθει για το θέμα», και κατά πόσον αυτή αφορά το μέλλον του κ. Βραχίμη στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που ενδεχομένως εκδοθεί από το ίδρυμα, σχετικά με το θέμα που προέκυψε.