Όλα είναι έτοιμα στην Εζεκία Παπαϊώάννου, με το κόμμα της Αριστεράς να ετοιμάζεται να δώσει αύριο και επίσημα πλέον το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο τελευταίος επιστρέφει αύριο το βράδυ στην Κύπρο και ετοιμάζεται για την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, στην οποία θέλει να αναδείξει ως ανεξάρτητη και της μόνης που μπορεί να φέρει την προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Μιας υποψηφιότητας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εξαγγελία της, θα απευθύνεται ευρύτερα στο χώρο της Αριστεράς και του Κέντρου και σε όσους πιστεύουν ότι θα πρέπει να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από τη διακυβέρνηση της χώρας. Η μέρα της εξαγγελίας δεν έχει αποφασιστεί οριστικά, με τις τελευταίες πληροφορίες ωστόσο να επιμένουν ότι αυτή θα γίνει το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με κόμματα, πολίτες και κοινωνικούς φορείς. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων, ενώ την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλου. Συναντήσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα πραγματοποιηθούν με όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ. Όσον αφορά το ΑΚΕΛ που θα είναι και το μεγάλο κόμμα υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, γίνονται συχνά ανεπίσημες συναντήσεις στο πλαίσιο συντονισμού των δύο πλευρών. Επίσημη συνάντηση δεν έχει ακόμα διευθετηθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει το  επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρικές: Το σκηνικό πλέον αρχίζει να παίρνει φωτιά

Η παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ αύριο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα με τις εργασίες να ξεκινούν με την εισηγητική ομιλία του Στέφανου Στεφάνου. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ θα αναλύσει στην τοποθέτησή του, το σκεπτικό της πρότασης για στήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στην παγκύπρια συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν όλα τα μέλη που μετέχουν σε όλα τα σώματα του κόμματος, και τα οποία αριθμούν συνολικά σε περίπου 1000. Κλήθηκαν επίσης και θα παραστούν και μέλη  των Νέων Δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης δικαιούνται να λάβουν το λόγο τα μέλη του κόμματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρόθεση είναι να δοθεί η ευκαιρία της τοποθέτησης σε 10 – 15 άτομα που θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη και αντίστοιχα σε άλλα τόσα άτομα που θα τοποθετηθούν κατά. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία και η συνδιάσκεψη θα κλείσει με την ανακοίνωση του αποτελέσματος και την καταληκτική τοποθέτηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ με την οποία θα κλείσει η παγκύπρια συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, το άνοιγμα και το κλείσιμο της συνδιάσκεψης θα είναι ανοικτό για τα ΜΜΕ. Το άνοιγμα θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ2 και τη σελίδα του ΑΚΕΛ στο Facebook. Το κλείσιμο θα μεταδίδεται ζωντανά από τη σελίδα του ΑΚΕΛ στο Facebook.

Η παγκύπρια συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Το άνοιγμα των εργασιών θα γίνει από τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Χάρη Καράμανο και θα ακολουθήσει η εισηγητική Ομιλία από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου. Στη συνέχεια, η παγκύπρια συνδιάσκεψη θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ καθώς ακολουθεί συζήτηση των συνέδρων και ψηφοφορία. Στις 14.15 θα γίνει ανακοίνωση στοιχείων εφορευτικής επιτροπής και πέντε λεπτά αργότερα θα γίνει η ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Στις 14.25 θα γίνει το κλείσιμο του συνεδρίου από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Ιούλιο αποφασίζει η ΕΔΕΚ

Εντός Ιουλίου αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της η ΕΔΕΚ, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών του κόμματος με ανεξάρτητους υποψήφιους. Ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος και στελέχη του κόμματος θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά από αίτημα του υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε δηλώσεις του χθες, προσθέτοντας ότι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, σε συνεδρίαση του την Πέμπτη το βράδυ έκανε μία ανασκόπηση των μέχρι στιγμής εξελίξεων, με τα μέλη του να εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε.

«Αναμένουμε την ερχόμενη Πέμπτη και τη συνάντηση που μας ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, ενώ διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τις επαφές με υποψηφίους πριν την τελική απόφαση, «ώστε να μέλη των συλλογικών οργάνων να έχουν ενώπιόν τους μία ξεκάθαρη εικόνα για τον κάθε υποψήφιο και να ληφθεί η απόφαση».

Όπως εξήγησε ο κ. Σιζόπουλος, αυτό που καλούνται να αποφασίσουν τα μέλη της ΕΔΕΚ, είναι το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα και άλλον υποψήφιο ή αν θα γίνει αυτόνομη κάθοδος. Είπε ότι σε περίπτωση αυτόνομης καθόδου, προτεραιότητα έχει ο πρόεδρος του κόμματος.