Περιοχές υπό κουρδικό έλεγχο στη βόρεια Συρία, στο λεγόμενο νότιο Κουρδιστάν, βομβάρδισε τις τελευταίες μέρες το τουρκικό πυροβολικό, προκαλώντας μαζική έξοδο αμάχων. Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει πως θα αρχίσει νέα «στρατιωτική επιχείρηση», εισβάλλοντας εκ νέου στη βόρεια Συρία, με βασικό στόχο προφανώς τον κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή. Το τουρκικό πυροβολικό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπληξε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (βασικού αντιπάλου των τζιχαντιστών), ειδικά στην Ταλ Ταμρ και στην Αμπού Ρασίν.

Φυσικά, ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, είχε δηλώσει πως σκοπός της νέας εισβολής είναι «να απαλλάξει από τους τρομοκράτες την Ταλ Ριφάτ και τη Μανμπίτζ», τα δύο σημαντικότερα αστικά κέντρα που ελέγχονται από τις κουρδικές αντάρτικες δυνάμεις YPG και YPJ. Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ΣΔΔ, τουρκικές δυνάμεις και Σύροι αντάρτες προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στη βόρεια Μανμπίτζ το βράδυ της Πέμπτης, αλλά απωθήθηκαν από τους Κούρδους μαχητές.

ΗΠΑ και Ρωσία εξέφρασαν την… καθιερωμένη τους ανησυχία, μα είναι γνωστό τοις πάσι ότι και οι δύο —ειδικά η Μόσχα— βοήθησε να εδραιωθεί η τουρκική παρουσία στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, δήθεν για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πριν 2-3 χρόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν αισθάνεται παντοδύναμος και καταστρώνει τη γενοκτονία των Κούρδων σε κάθε γωνιά των συνόρων του –πριν λίγες μέρες, εξαπέλυσε επίθεση στο βόρειο Ιράν. 

Ένα νέο «Κομπάνι» πάει να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία και ο Ελληνισμός, ειδικά ο κυπριακός, δείχνει αδύναμος να προλάβει τα γεγονότα. Ο νους των ηγεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στα ΜΟΕ, ενώ έχει να κάνει με ένα κτήνος που δεν θα σταματήσει να εξοντώνει πληθυσμούς για να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο αναθεωρητισμός, που βλέπουμε και στην ημικατεχόμενη πια Ουκρανία, δεν αγγίζει μόνο τους Κούρδους (που τουλάχιστον αντιστέκονται) αλλά κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο. Η ιστορία δεν συγχωρεί αυτούς που δεν τραβούν τον σουγιά τους. Οι Κούρδοι θα επιβιώσουν. Εμείς;