Ανυπόστατες και συκοφαντικές χαρακτήρισαν τις κατηγορίες που διατύπωσαν βουλευτές και στελέχη κομμάτων για αισχροκέρδεια στον τομέα των καυσίμων, μη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και για ολιγοπώλια, οι εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο.

Μάλιστα, υποστήριξαν πως κάποιες εταιρείες έχουν ζημιές αυτή την περίοδο, γιατί δεν μπορούν να μεταφέρουν άμεσα στους καταναλωτές τις αυξημένες τιμές των φορτίων καυσίμων που παραλαμβάνουν. Τόνισαν πως εισάγουν διυλισμένα καύσιμα, των οποίων αυξήθηκε το κόστος μεταφοράς, γεγονός που αυξάνει και τα έξοδα τους.

Χθες, σε πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, συζητήθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στους πολίτες, καθώς και ο τρόπος παρακολούθησης των τιμών των πετρελαιοειδών από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή.  Οι εκπρόσωποι των εταιρειών στην Κύπρο, αφού τα άκουσαν από τους βουλευτές, οι οποίοι μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω του ράλι των τιμών των καυσίμων, πέρασαν στην αντεπίθεση, απορρίπτοντας τις καταγγελίες που διατυπώνονται εναντίον τους. Επίσης, χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις κατηγορίες, οι οποίες, όπως είπαν, δεν είναι τεκμηριωμένες, σημειώνοντας πως από τις αυξήσεις στις τιμές χάνουν έσοδα, καθώς η κατανάλωση είναι λιγότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απορρίπτουν κατηγορίες για αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης,ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια είναι σκληρός ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, σημειώνοντας πως η εταιρεία του πωλεί τη βενζίνη €1.82 το λίτρο, καθώς έχουν προμηθευτεί ακριβό φορτίο από το Ισραήλ, ενώ οι άλλες εταιρείες πωλούν πιο φθηνά. Όπως είπε, η εταιρεία του καθημερινά καταθέτει στο σύστημα του τελωνείου τα τιμολόγια της, τονίζοντας πως οι εταιρείες δεν είναι ο κακός δαίμονας, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν τα βιβλία τους. Υπέδειξε πως η εταιρεία του αγοράζει καύσιμα από το Ισραήλ, σημειώνοντας πως λόγω της απόστασης δεν υπάρχει δυνατότητα να προμηθεύονται καύσιμα από άλλες χώρες. «Δεν μπορούμε να νιώθουμε κατηγορούμενοι, πρέπει να σέβεστε τις εταιρείες, κοπιάστε να δείτε και τι τραβούμε κάθε μέρα για να μην έχουμε ελλείψεις» πρόσθεσε. Είπε ακόμα πως η εταιρεία του το 2021 είχε κύκλο εργασιών €306 εκατ., ενώ τα κέρδη της ήταν €7,5 εκατ., που αντιστοιχεί στο 2,5% του τζίρου της.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιώργος Γρηγοράς, δήλωσε πως η εταιρεία λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, τονίζοντας πως παρέχουν όλες τις πληροφορίες, σε σχέση με τα κόστη τους, στο Υπουργείο Ενέργειας. Είπε, επίσης, πως είναι άδικη η κριτική που γίνεται στις εταιρείες, ενώ είναι ανυπόστατες οι κατηγορίες, κάποιες από τις οποίες είναι στα όρια της συκοφαντίας, κατά τον ίδιο. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορά, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση της τιμής του αργού πετρελαίου με την τιμή των διυλισμένων προϊόντων. Σημείωσε, επίσης, πως η εταιρεία μεταφέρει καύσιμα κάθε δέκα μέρες στην Κύπρο, τονίζοντας πως υπάρχει καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τιμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, Γιώργος Πέτρου, σημείωσε πως οι εταιρείες δεν είναι κλέφτες, τονίζοντας πως δεν γίνονται άμεσες προσαρμογές των τιμών αναλόγως της διακύμανσης των διεθνών τιμών, επειδή υπολογίζεται ένας μέσος όρος πέντε ημερών και όχι του κάθε φορτίου.

Εκ μέρους της ExxonMobil, ο Αντώνης Μούζουρος τόνισε πως όλα τα στοιχεία είναι ενώπιον του αρμόδιου υπουργείου. Όπως είπε, λόγω των αυξήσεων, τους τελευταίους μήνες η εταιρεία ζημιώνει, σημειώνοντας πως ο τρόπος κοστολόγησης διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Ο Διευθυντής της  Shell, Κώστας Τσιγάρας, δήλωσε πως λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Είπε πως το περιθώριο κερδών των εταιρειών δεν έχει αλλάξει, παραμένει το ίδιο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη οι επικριτές ότι ο εταιρείες έχουν να κάνουν με αυξημένα έξοδα.

Μικρό το περιθώριο κέρδους, λένε οι πρατηριούχοι

Εκπρόσωπος των πρατηριούχων ανέφερε πως το περιθώριο τους στην χονδρική τιμή είναι 5 σεντ, προσθέτοντας πως δεν μπορούν να αισχροκερδήσουν γιατί είναι μικρό το περιθώριο κέρδους που έχουν. Είπε, επίσης, πως το 25% των πρατηρίων ελέγχονται από τις εταιρείες. Υπέδειξε πως δεν έχουν πιστωθεί ακόμη τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από τις 8 Μαρτίου.

Στην αντίπερα όχθη, οι καταναλωτές αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των αυξήσεων και άφησαν αιχμές στο υπουργείο σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργεί.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης επανέλαβε ότι δεν δικαιολογείται πλαφόν στη λιανική τιμή των καυσίμων και αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, με το οποίο θα υπάρχει περισσότερη ακρίβεια στην παρακολούθηση των τιμών. Τα μέλη της Επιτροπή Εμπορίου κάλεσαν τις εταιρείες να καταθέσουν τα οικονομικά τους δεδομένα, για να διαπιστωθεί εάν τίθεται θέμα αισχροκέρδειας.