Ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για την επισιτιστική κρίση που έχει αρχίσει να πλήττει πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα τις φτωχότερες, με καταλύτη τον πόλεμο στην Ουκρανία, αρχίζουν να προβάλλουν αχτίδες αισιοδοξίας. Χθες, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι εξαγωγές της χώρας σε σιτηρά, ελαιόσπορους και φυτικά έλαια αυξήθηκαν κατά 80% τον Μάιο σε μηνιαία βάση σε 1,743 εκατομμύρια τόνους αλλά οι ποσότητες αυτές συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εξαγωγές τον Μάιο του 2021. Το καλαμπόκι κυριαρχεί στις εξαγωγές με 959.000 τόνους, ενώ οι εξαγωγές ηλιέλαιου ανήλθαν σε 202.650 τόνους. Για να γίνει μία σύγκριση η Ουκρανία τον Μάιο του 2021 εξήγαγε 2,245 εκατομμύρια τόνους καλαμπόκι και 501.800 τόνους ηλιέλαιο. 

Η Ουκρανία, κορυφαίος παραγωγός αγροτικών προϊόντων, συνήθιζε να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος αυτών από θαλάσσιους λιμένες αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας αναγκάστηκε να εξάγει με τρένα μέσω των δυτικών συνόρων της ή των μικρότερων λιμένων στον Δούναβη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, συνολικά 3,04 εκατομμύρια τόνοι διάφορων αγροτικών προϊόντων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία τους τρεις μήνες της ρωσικής εισβολής.

Τις τελευταίες μέρες, πάντως, γίνονται διάφορες προσπάθειες, ώστε να συμφωνηθεί ένα σχέδιο εξαγωγής των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Σε αυτές τις προσπάθειες κεντρικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τις δύο εμπόλεμες χώρες, προκειμένου να αποτελέσει μέρος του παιχνιδιού. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, η χώρα του συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία, για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια παρόλο που σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα έχει συνάντηση εντός της ημέρας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για συνομιλίες σχετικά.

Εξάλλου, η Ουκρανία γνωστοποίησε πως δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο εξαγωγής των σιτηρών της μέσω της Λευκορωσίας, σιδηροδρομικώς και έπειτα διοχέτευση στην αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, προκειμένου να παρακάμψει τον ρωσικό αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Λευκορωσία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιτρέψει τα ουκρανικά σιτηρά να περάσουν από τα εδάφη της προς τα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, αν επιτραπεί και στο Μινσκ να μεταφέρει λευκορωσικά αγαθά από τα λιμάνια. Τη λύση αυτή φαίνεται πως υποστήριξε και ο Ρώσος πρόεδρος, όμως ο Ουκρανός ομόλογός του την απέρριψε.