Ανεβάζουν επίπεδο ασφάλειας τα δικαστήρια σε παγκύπρια βάση, αφού μετά τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα και τις αψίδες ανίχνευσης μετάλλων που θα τεθούν σε λειτουργία σύντομα, έρχονται και οι ιδιωτικοί φρουροί.

Χθες η Δικαστική Υπηρεσία – Ανώτατο Δικαστήριο προκήρυξε διαγωνισμό που αφορά στη φρούρηση των κτηρίων των δικαστηρίων παγκύπρια. Οι όροι διενέργειας του διαγωνισμού έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων eProcurement. Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, 2022, 12:00μ.μ.

Ο διαγωνισμός αφορά στα Επαρχιακά Δικαστήρια σε όλες τις πόλεις, αλλά και σε όλα τα εξειδικευμένα δικαστήρια που βρίσκονται στη Λευκωσία. Θα αφορούν σε 24ωρη φρούρηση των δικαστηρίων ώστε να διαφυλαχθούν τόσο η περιουσία που φυλάσσεται σε αυτά, όσο και οι φάκελοι υποθέσεων αλλά και τεκμήρια που αφορούν σοβαρές υποθέσεις.

Η αναβάθμιση της ασφάλειας των κτηριακών εγκαταστάσεων των δικαστηρίων κρίθηκε αναγκαία μετά και τα κρούσματα κλοπών τεκμηρίων από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και της πυρκαγιάς σε κτήριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Στο κτήριο αυτό προγραμματίζεται η ανέγερση φράκτη ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση από την πλευρά του Πεδιαίου και της νεκρής ζώνης. Το έργο της φρούρησης των δικαστηρίων παγκύπρια εκτιμάται ότι θα κοστίσει πέραν των 4,6 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί από το πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Σήμερα τα δικαστήρια δεν έχουν τη στοιχειώδη ασφάλεια με αποτέλεσμα όποιος θέλει να μπορεί να εισέρχεται σ’ αυτά χωρίς έλεγχο και χωρίς καμιά δυσκολία. Ειδικά το Επαρχιακό Δικαστήριο στη Λευκωσία δεν διαθέτει καθόλου φυσική φύλαξη και θεωρείται ως ξέφραγο αμπέλι.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε γνωστοποιήσει ότι σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή νέα μέτρα φυσικής ασφάλειας στα δικαστήρια παγκύπρια, αφού θα λειτουργήσουν αψίδες ανίχνευσης μετάλλων, ακτινοδιαγνωστικές μηχανές και ανιχνευτές μετάλλων χειρός. Οι διερχόμενοι (δικηγόροι και κοινό) θα εισέρχονται εντός των κτηρίων των δικαστηρίων, εφόσον περάσουν τον απαραίτητο έλεγχο από τους χειριστές του εξοπλισμού και ως εκ τούτου, παρακαλούνται όπως προσέρχονται εγκαίρως για τις υποθέσεις τους. Το έργο, αποτελεί μέρος του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της φυσικής ασφάλειας των δικαστηρίων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και την Κυπριακή Δημοκρατία.