Για πολλοστή φορά, ομάδα νεαρών θρησκευόμενων Εβραίων διέπραξε βανδαλισμούς σε ακίνητο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στο Όρος Σιών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αλλά αυτό που συνέβη το πρωί της περασμένης Δευτέρας «δεν είχε προηγούμενο», δηλώνει ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος Κοντογιάννης. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαμαρτυρήθηκε στις ισραηλινές αρχές για τον βανδαλισμό σε Παρεκκλήσι, ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να αποκατασταθεί η τάξη.

«Εκείνο το πρωί, ο Άραβας φύλακας του κτηρίου, στο οποίο συστεγάζονται η Πατριαρχική Σχολή της Αγίας Σιών, το Παρεκκλήσι της κατακόμβης του 1ου μ.Χ. αι. και το Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο, μας ειδοποίησε ότι ακριβώς έξω από την είσοδο, 50 με 60 νεαροί θρησκευόμενοι Εβραίοι έστησαν σκηνές και φώναζαν ότι ‘το μέρος αυτό τους ανήκει’», εκτοξεύοντας απειλές προς τον φύλακα.

Κάποιοι από αυτούς άρχισαν να παραβιάζουν την σιδερένια πύλη, να κόβουν τα συρματοπλέγματα και να εισέρχονται στον χώρο φωνάζοντας συνθήματα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά», αναφέρει ο Μητροπολίτης Ησύχιος, ο οποίος είναι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής των πατριαρχικών ακινήτων. «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον έξι τέτοια περιστατικά. Η κατάσταση πλέον αρχίζει να τίθεται εκτός ελέγχου τον τελευταίο καιρό και αποφασίσαμε αυτή τη φορά να καταθέσουμε μήνυση στην αστυνομία» είπε. Όπως ανέφερε, οι κλειδαριές της κεντρικής εισόδου έχουν παραβιαστεί πάνω από 13 φορές. «Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη νύχτα, όταν δεν υπάρχει φύλακας, αλλά και το απόμερο σημείο που βρίσκεται το συγκεκριμένο ακίνητο. Και όταν ξημερώνει την επομένη, βρίσκουμε μέσα στο χώρο του ακινήτου ακαθαρσίες. Οι νεαροί μπαίνουν την νύχτα, ουρούν και αφήνουν τις ακαθαρσίες τους», λέει ο Μητροπολίτης.

Ο πατέρας Ησύχιος αναφέρει ότι κάθε φορά που ειδοποιείται η αστυνομία, τους δίνεται η υπόσχεση ότι θα εντοπισθούν οι δράστες, τονίζοντας όμως ότι «αυτό δεν συνέβη ποτέ ως τώρα». «Αυτή τη φορά πήραμε φωτογραφίες την ώρα που οι νεαροί παραβίαζαν την είσοδο και σκαρφάλωναν στο κιγκλίδωμα. Νιώθουμε απροστάτευτοι, αυτή είναι η αλήθεια», πρόσθεσε. Όταν οι νεαροί είδαν την αστυνομία να έρχεται, μάζεψαν γρήγορα τα πρόχειρα αντίσκηνα που είχαν στήσει και τράπηκαν σε φυγή.

Η μήνυση κατατέθηκε την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ησύχιο, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι έχοντας στα χέρια της τις φωτογραφίες, θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες. Τις φωτογραφίες, που απεικονίζουν τους δράστες δημοσιοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του το γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου. «Για να δούμε αν αυτή τη φορά η αστυνομία θα μπορέσει να κάνει κάτι», κατέληξε ο Αγιοταφίτης Μητροπολίτης.

ΚΥΠΕ