Αποκοπή πάνω στην αποκοπή δέχεται η τιμή της μονάδας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Οι αλυσιδωτές μειώσεις στις απολαβές των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ φυσιοθεραπευτών έφεραν την έντονη αντίδρασή τους, με τον Παγκύπριο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) να στέλνει επιστολή στον ΟΑΥ, ζητώντας εξηγήσεις επί του θέματος.

«Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, πού οφείλεται αυτή η πτώση και τι προτίθεται να κάνει ο Οργανισμός για τη σταθεροποίηση της», είναι τα ερωτήματα που έθεσε ο ΠΣΦ μέσω της επιστολής στον ΟΑΥ.

 

 

 

 

Να υπενθυμίσουμε πως η ένταξη των φυσιοθεραπευτών στο ΓεΣΥ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, με τις απολαβές τους να ανέρχονται περίπου στα €31.90 (€10 από τον ασθενή και €21.90 από το ΓεΣΥ). Εξαιτίας των συνεχών αποκοπών και παρά την επιστολή των φυσιοθεραπευτών προς τον ΟΑΥ (ημερομηνίας 11 Μαρτίου), τον μήνα Ιούνιο 2022 η τιμή της μονάδας έπεσε στα €26,10 (€10 από τον ασθενή και €16,10 από το ΓεΣΥ), δηλαδή 5 ευρώ κάτω από την αρχική.

Σε απαντητική επιστολή του σχετικά με τα ερωτήματα του Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, ο ΟΑΥ σημειώνει πως η τιμή της μονάδας για τον Φεβρουάριο καθορίστηκε με βάση τον αριθμό των μονάδων που υποβλήθηκαν για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας εντός του ίδιου μήνα, αριθμός όπως αναφέρει ο ΟΑΥ, ο οποίος ήταν σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυσιοθεραπευτές καταγγέλλουν στο philenews, πως ενώ τον μήνα Μάιο είχαν ενημέρωση ότι οι απολαβές τους θα είναι €27.55 (€10 από τον ασθενή και €17.55 από το ΓεΣΥ) τελικά πληρώθηκαν €26.10 (€10 από τον ασθενή και €16.10 από το ΓεΣΥ) χωρίς να ειδοποιηθούν από πριν. «Ενημερωθήκαμε για τη μείωση τη μέρα που πληρωθήκαμε».

Όσον αφορά τον μήνα Ιούνιο ενώ οι αρχικές απολαβές τους ήταν €27.55 στα μέσα του μήνα ενημερώθηκαν πως θα πληρωθούν €26.10.

Όπως σημειώνουν, «αν η τιμή μειωθεί κι άλλο δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα», ενώ τονίζουν πως «θα μειωθεί και η ποιότητα της δουλειάς, καθώς τα κόστη αυξάνονται». «Φοβόμαστε κάθε μήνα να δούμε πόσα πληρωθήκαμε», καταλήγουν οι φυσιοθεραπευτές.