Ο Κόλιν Στιούαρτ βρέθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο σε μία κυρίως εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ακούγοντας και καταγράφοντας θέσεις ενόψει της ετοιμασίας της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε μία συνάντηση κατά την οποία ο Ειδικός Αντιπρόσωπος μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων, με αφορμή και τη συνεργασία για το σβήσιμο των καταστροφικών πυρκαγιών στον Πενταδάκτυλό. Εμπιστοσύνη βέβαια, η οποία «πήρε μία πολύ λανθασμένη κατεύθυνση», όπως είπε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στον Κόλιν Στιούρτ το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο αλλά και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από πλευράς Τουρκίας, υποδεικνύοντας πως το 95% των περιπτώσεων που φτάνουν μέσω της νεκρής ζώνης έρχονται μέσω Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε επίσης για ακόμα μία φορά την ετοιμότητά του για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο ίδιος υπέβαλε την πρόταση για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία απορρίφθηκαν από τουρκικής πλευράς. Υπέδειξε παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, πως αυτό δείχνει και το ποιος δουλεύει για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Σε γραπτή δήλωσή του για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ετοιμασίας των εξαμηνιαίων εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στιούαρτ: Η ελλειψη εμπιστοσύνης, το κυριότερο εμπόδιο

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεκάνος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη των προτάσεών του για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης την έντονη ανησυχία του από τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά και την απαράδεκτη ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και όσων την εκπροσωπούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Μετά τη συνάντηση, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψή του στον Πρόεδρο γίνεται πριν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Πρόσθεσε ότι είχαν μία πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία τον ευχαρίστησε για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα πριν λίγες μέρες. 

Σημείωσε, επίσης, ότι η βοήθεια αυτή καταδεικνύει το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη των Κυπρίων ανάμεσά τους, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους. 

Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. 

Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία. 

Ερωτηθείς αν το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια θα περιληφθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι όλες οι εξελίξεις επί του εδάφους καταγράφονται σε λεπτομέρεια στις εκθέσεις του ΓΓ, προσθέτοντας ότι η αντίδραση των ΗΕ εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

>> Το Tweet της Παρασκευής

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό στο Twitter των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ανέφερε πως «εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ελληνοκυπριακή κοινότητα για βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ευχαριστεί το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη στήριξή τους στον Ερσίν Τατάρ και όλους όσοι επηρεάστηκαν». Η αποφυγή αναφοράς σε Πρόεδρο Αναστασιάδη και Κυπριακή Δημοκρατία δεν πέρασε απαρατήρητη και όπως πληροφορούμαστε, έγινε ανεπίσημα υπόδειξη της παράλειψης. Στη συνέχεια η ανάρτηση κατέβηκε εντελώς.