Την Τετάρτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο εάν τελικά η Δημοκρατία θα καταφέρει να λάβει τη δεύτερη δόση ύψους €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ξεκαθαρίσει επίσης η τύχη των προτάσεων της αντιπολίτευσης για οριζόντια στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ετοιμάζει σχέδιο αντίδρασης για αναχαίτηση κινδύνων το ΥΠΟΙΚ

Εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης αύριο του Υπουργού Οικονομικών με τους αρχηγούς και τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων, χθες αναβλήθηκε η συζήτηση των αναθεωρημένων νομοσχεδίων που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειόδοτηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Στα αναθεωρημένα νομοσχέδια αποτυπώνεται η συμβιβαστική φόρμουλα για τους εγγυητές που επιτεύχθηκε στις 6 Ιουνίου μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των κομμάτων. Η συμβιβαστική πρόταση τελικά δεν φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της μη πρόσβασης των εταιρείων διαχείρισης δανείων στα δεδομένα των εγγυητών μέσω του συστήματος Άρτεμις και του Κτηματολογίου. Συγκεκριμένα, στα νέα κείμενα των νομοσχεδίων, η πρόσβαση των συγκεκριμένων εταιρειών στα δεδομένα των εγγυητών προβλέπεται ότι θα γίνεται έμμεσα και όχι άμεσα, κατόπιν αιτήματος προς το πιστωτικό ίδρυμα ή την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως αύριο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Όπως είπε, όσο καθυστερεί η υποβολή αίτησης προς την ΕΕ για την εκταμίευση των €85 εκατ., άλλο τόσο θα αργοπορήσουν και οι υπόλοιπες δόσεις.

Όσον αφορά τις προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης για περαιτέρω ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, αυτές αναμένεται να τεθούν ενώπιον της αυριανής κρίσιμης συνάντησης. Η κυβέρνηση διαφωνεί με τις προτάσεις νόμου, οι οποίες κοστολογούνται στα €282 εκατ. Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή, να τερματιστεί η επιβολή ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης. Το ΔΗΚΟ εισηγείται κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι τέλος του έτους. Η ΔΗΠΑ προτείνει για έξι μήνες μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και στους ρύπους, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στο 5% στα εστιατόρια και υπηρεσίες επισιτισμού.       Ελευθερία Παϊζάνου