Ο ΤΟΥΡΚΟΣ αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, που πρόσφατα πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, θεωρείται —κι έτσι είναι— ότι έχει την ευθύνη για τη «διοίκηση» των κατεχομένων. Κι αυτό γίνεται, σε πρακτικό επίπεδο μέσω της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας, διά του εκάστοτε «πρέσβη». Ο Οκτάι, λοιπόν, έχει την πλήρη εικόνα για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα, για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση και την υλοποίηση των πολιτικών της Άγκυρας. Δεν διαμορφώνει ο ίδιος την πολιτική στην Κύπρο, αλλά είναι από τους καλύτερους εκφραστές της. 

ΤΟΣΟ κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του, αλλά και στη συνέχεια, ο Τούρκος αξιωματούχος, που είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόταξε τις τουρκικές επιδιώξεις ενώ επιχείρησε να εξουδετερώσει τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιο συγκεκριμένα για το προτεινόμενο πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιτέθηκε δε επανειλημμένα και προσωπικά κατά του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη. Μέσα από τις δηλώσεις επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της κατοχικής δύναμης για μη επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις απόψεις της τουρκικής πλευράς για τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου. Η απόρριψη της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη, του πακέτου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν έγινε τώρα με τις δηλώσεις Οκτάι, αλλά διατυπώθηκε και με την επιστολή του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2022. 

ΑΠΟ τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, έχουν «κάποιο ενδιαφέρον», θεωρούνται «διαφωτιστικές», εκείνες οι αναφορές του για το φυσικό αέριο. «Εάν απαιτείται η χρήση υδρογονανθράκων, αυτό δεν είναι πεδίο σύγκρουσης, είναι πεδίο συνεργασίας, μπορεί να είναι σύμβολο ειρήνης. Μπορεί να ληφθεί μία απόφαση για τη χρήση τους μέσω εταιρειών που αναζητούν πόρους υδρογονανθράκων ή μίας επιτροπής», ανέφερε θέτοντας στην ατζέντα και τις εταιρείες, που είναι αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Προχώρησε δε ένα ακόμη βήμα λέγοντας με σαφή τόνο απειλής, ότι «βλέπουμε ότι δεν γίνεται να υλοποιηθεί ένα έργο χωρίς την Τουρκία. Το συζητάμε ήδη πολύ ξεκάθαρα με τις πλευρές αυτό. Αυτά είναι τα άλλα θέματα για τα οποία συζητάμε τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες χώρες της περιοχής». Σε αυτή τη φάση, ίσως δεν είναι σωστό να επιχειρείται να αποκλειστεί η Τουρκία. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησης, ανέφερε με νόημα.

Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ, η αλαζονεία της κατοχικής δύναμης, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά και με τις αναφορές πως «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία». Και το αναφέρει αυτό προτάσσοντας πρωτίστως τη στρατιωτική ισχύ της κατοχικής δύναμης, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο επιβολής τόσο σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος, αλλά και των Κούρδων. Αυτή η συμπεριφορά προφανώς και είναι αποτέλεσμα της ανοχής, που επιδεικνύουν τρίτοι έναντι των πολιτικών της Άγκυρας. Αυτή η ανοχή οδηγεί και στο αφήγημα για την αποστρατικοποίηση των νησιών της Ελλάδος και στην ένταση που δημιουργείται και σκοπίμως συντηρείται από την κατοχική δύναμη. Σε αυτές τις συμπεριφορές θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις. Απαντήσεις αποτροπής, που μπορεί να γίνει μέσω πρωτοβουλιών.