Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει χρεοκοπήσει σε σχέση με την εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέος για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, αφού οι κάτοχοι ομολόγων δεν έλαβαν 100 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους για πρώτη φορά από το 1918

Οι μη καταβληθείσες πληρωμές έρχονται ως επακόλουθο μιας σειράς από άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις που απομόνωσαν σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχασε την τελευταία οδό για την εξυπηρέτηση των δανείων της σε ξένο νόμισμα, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάργησαν μια εξαίρεση, τον περασμένο μήνα, που επέτρεπε στους Αμερικανούς επενδυτές να λαμβάνουν τις πληρωμές της Μόσχας.

«Στις 27 Ιουνίου, οι κάτοχοι κρατικού χρέους της Ρωσίας δεν είχαν λάβει πληρωμές τοκομεριδίων για δύο ευρωομόλογα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τη στιγμή που έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερολογιακών ημερών, την οποία θεωρούμε γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων σύμφωνα με τον ορισμό μας», αναφέρει ο Moody’s.

«Περαιτέρω αθέτηση υποχρεώσεων σε μελλοντικές πληρωμές τοκομεριδίων είναι πιθανές», σημείωσε ο οίκος σε δήλωση αργά τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της η Μόσχα δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχουν λόγοι για να χαρακτηριστεί αυτή η κατάσταση ως χρεοκοπία», καθώς οι πληρωμές δεν έφτασαν στους πιστωτές λόγω «των ενεργειών τρίτων».

Η τελευταία εξωτερική χρεοκοπία της χώρα ήταν το 1918, όταν ο ηγέτης της επανάστασης των Μπολσεβίκων Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα τεράστια χρέη του καθεστώτος του έκπτωτου τσάρου.

ΚΥΠΕ