Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των ΗΕ για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, κ. Μίροσλαβ Γιέτζα, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι αναλαμβάνει κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού, κατά τη συζήτηση που είχαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της πλευράς μας, συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητας μας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γιέτζια, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

 

 

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο κ. Γιέτζα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με τον Πρόεδρο είχε «μια πολύ καλή, παραγωγική συνάντηση και θα συνεχίσουμε».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση Ερντογάν σε Αναστασιάδη: «Βρείτε τα μεταξύ σας…»

 

 

 

«Θα επαναλάβει ότι η συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά η απαράδεκτη θέση της για ύπαρξη δήθεν δυο κρατών στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει εκ νέου στον κ. Γιέτζια το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς και θα ζητήσει όπως αναστραφούν τα τετελεσμένα στο Βαρώσι», επεσήμανε ο κ. Ιωσήφ.