Σε ένα ήσυχο καλοκαίρι στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προσβλέπει η Αθήνα, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Τα μηνύματα που εστάλησαν προς την Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ήταν ξεκάθαρα και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου εντός της Συνόδου όπου δεν έθεσε κανένα από τα θέματα για τα οποία προϊδέαζε πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα και αφορούσαν την Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι οι περισσότερες κινήσεις του κ. Ερντογάν και οι ρητορικές εξάρσεις απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό ακροατήριο. Εκεί απέδωσε και ο κ. Μητσοτάκης το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά του Τούρκου προέδρου εντός της Συνόδου καθώς όπως είπε, «Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή είναι τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών που θα πρέπει σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο όπως είναι το ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Και στο εσωτερικό ακροατήριο θα έχει πράγματα να «πουλήσει» από αυτή τη Σύνοδο ο κ. Ερντογάν, όπως προκύπτει και από τις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη τύπου. Την συμφωνία με Σουηδία και Φιλανδία για τα θέματα τρομοκρατίας, όπως αυτός τα έθεσε, καθιστώντας προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ένταξης τους την απέλαση αυτών που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Και βέβαια, το πολυπόθητο ραντεβού με Μπάιντεν που αποζητούσε εδώ και πολλούς μήνες με την δέσμευση του Αμερικανού προέδρου ότι θα στηρίξει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, που έγινε και δημόσια από τον κ. Μπάιντεν. Βέβαια, εδώ υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Και αυτό έχει να κάνει με το Κογκρέσο.

«Δεν είναι μόνο ο Λευκός Οίκος, είναι και η Γερουσία, θα το σκεφτεί δύο φορές ο Μπάιντεν να υποστεί μια πολιτική ήττα και μάλιστα από το ίδιο του το κόμμα», όπως το έθεσε ελληνική πηγή, υπό το πρίσμα ότι αν δεν ξεπεραστούν εκ προοιμίου οι αντιδράσεις του Κογκρέσου δεν θα φτάσει καν εκεί κάποια νομοθετική πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για τα F16. Το ανυπέρβλητο με τα σημερινά δεδομένα εμπόδιο του Κογκρέσου παραδέχτηκε και ο κ. Ερντογάν μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει λόμπινγκ από τούρκους βουλευτές για να πείσουν τα μέλη του.

iefimerida.gr