ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισκέφθηκε την κατεχόμενη Αμμόχωστο για το καθιερωμένο κομματικό σόου με στόχο να εκμαιεύσει ψήφους από τους ταλαιπωρημένους και δύσπιστους Αμμοχωστιανούς. Αποκάλυψε, όμως, και την πραγματική του θέση για το Κυπριακό. Είπε την απαράδεκτη φράση «αν χαθεί η Αμμόχωστος, θα χαθεί η Κύπρος μας» και δεν ενοχλήθηκε κανείς. Για να είμαστε ορθοί δημοσιογραφικά ενοχλήθηκαν μερικοί που οι πολιτικοί στην Κύπρο θεωρούν γραφικούς, επειδή αρνούνται να παραδώσουν έστω και μία σπιθαμή κυπριακής γης στους Αττίλες. 

Εάν η Κύπρος ήταν μία κανονική χώρα, θα έπρεπε να είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν. Αλλά, βλέπετε, δεν είναι κανονική. Οι πολιτικοί έχουν ξεγράψει την Κερύνεια, έχουν παραδώσει τον Πενταδάκτυλο, αλλά δεν τρέχει τίποτα. Όλες οι «λύσεις» που συζητούνται από τον εκάστοτε Πρόεδρο δεν περιλαμβάνουν την Κερύνεια, τον Πενταδάκτυλο και άλλες πόλεις και χωριά της νήσου. Έχουν δοθεί σιωπηλά στην κατοχική Τουρκία. 

Ο κ. Νεοφύτου είπε ο άνθρωπος αυτό που σκέφτεται. Ότι η λύση που ονειρεύεται είναι τέτοια που οι Τούρκοι κατακτητές θα κρατήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της Κύπρου. Ο προηγούμενος κατοχικός ηγέτης, ο «ειρηνοποιός» Μουσταφά Ακιντζί, είχε παραδώσει στη Γενεύη, τον Γενάρη του 2017 αν δεν με απατά η μνήμη μου, ένα χάρτη ο οποίος περιλάμβανε το 29% του κυπριακού εδάφους υπό τουρκική κατοχή. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, μόνο κωλοτούμπες δεν έκανε από τη χαρά του. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πέταξε την κουβέντα του, και την άφησαν να πέσει κάτω οι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία. Να υποθέσουμε ότι συμφωνούν μαζί του; Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη των ανεξάρτητων υποψηφίων, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που ονειρεύονται -κατά τα άλλα- μία Κύπρο ελεύθερη χωρίς ξένους στρατούς και εγγυήσεις.  

Ποια είναι η θέση τους για την περίφημη αυτή δήλωση του κ. Νεοφύτου, που είναι βεβαίως απαράδεκτη; Συμφωνούν; Αν διαφωνούν να βρουν την τόλμη να το δηλώσουν δημόσια. Διότι αν οι βασικοί υποψήφιοι σκέφτονται όπως τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, υπάρχει σοβαρό θέμα. Και για τους ίδιους και για τα κόμματα που τους υποστηρίζουν. 

Το σόου του κ. Νεοφύτου στην Αμμόχωστο ήταν μία μεγάλη αποτυχία διότι έγινε ακριβώς για εκλογικούς και μόνο λόγους. Δεν γνωρίζω αν «τσίμπησαν» οι πρόσφυγες κάτοικοι της Αμμοχώστου, αλλά αν εγώ ήμουν Αμμοχωστιανός θα έλεγα στον εν λόγω κύριο ότι η «αμμοχωστοποίηση» του Κυπριακού είναι ένα μεγάλο λάθος. Ποιο είναι άραγε το σχέδιο του για να περιέλθει η πόλη του Ευαγόρα υπό ελληνική διοίκηση; Δεν το λέει και σε εμάς για να το μάθουμε; Διότι υπάρχει και ένας παράγοντας που κρύβει… 

Για να αποδοθεί η Αμμόχωστος στους κατοίκους της, που βαρέθηκαν τα ψέματα των πολιτικών, πρέπει να το θέλει και η ισλαμική Τουρκία. Από αυτήν και μόνο, εξαρτάται η λύση του προβλήματος της Κύπρου και από κανένα άλλο. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως και οι προηγούμενοι Τούρκοι ηγέτες ήθελαν λύση, τώρα δεν θα είχαμε αυτή την κουβέντα. Θα είχε διευθετηθεί το θέμα προ πολλού.  

Αλλά ούτε λύση επιδιώκουν οι Τούρκοι, ούτε έχουν την παραμικρή πρόθεση να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέραν της απαράδεκτης διευθέτησης των «δύο κρατών». Οι Κύπριοι πολιτικοί, αλλά και η Αθήνα, κοιμούνται και ονειρεύονται. Κοροϊδεύουν τους πολίτες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση ώστε να μην σταματήσει το φαγοπότι. Το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα κατέχει τα πρωτεία σχεδόν σε όλο τον κόσμο με εξαίρεση τα αυταρχικά καθεστώτα όπως αυτά της Ρωσίας, της Τουρκίας και άλλα παρόμοια. 

Ώστε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κυπριακού κόμματος, του ΔΗΣΥ, έχει ξεγράψει την Κερύνεια, τον Πενταδάκτυλο και όλες τις πόλεις και τα χωριά που περιλαμβάνει ο χάρτης του Ακιντζί, και τον οποίο ο Ερντογάν θα έχει πετάξει στο καλάθι των σκουπιδιών. Και οι πολίτες δεν εξεγείρονται. Δεν μπουκάρουν στα κομματικά γραφεία για να διαμαρτυρηθούν. Δεν απαιτούν εξηγήσεις από τους πολιτικούς. Κρίμα. Πολύ κρίμα. 

Στο μεταξύ, κοντεύει και η 48η μαύρη επέτειος από την τουρκική εισβολή. Η κατοχή έχει θεριέψει στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι πολιτικοί θα βγάλουν λόγους μεγάλους. Για την επιστροφή των προσφύγων, για την απελευθέρωση της γης των προγόνων μας. Και θα δώσουν ξανά ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά η αλήθεια είναι αυτή που εκστόμισε χωρίς αιδώ ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο αγώνας γίνεται μόνο για την Αμμόχωστο. Και η Μόρφου κύριε πρόεδρε του ΔΗΣΥ; Και αυτή χαρίστηκε στους Τούρκους κατακτητές; 

Στην Κύπρο ακούγεται συχνά η φράση «δεν έχουμε υπόθεση». Πως να έχουμε όταν άνθρωποι, όπως τον κ. Νεοφύτου, που θέλει να γίνει πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος να την καταργήσει; Η Κύπρος άντεξε 48 χρόνια διότι έχει κράτος. Αν επιτραπούν λύσεις, όπως αυτή που …ονειρεύεται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο Ελληνισμός της Κύπρου έχει ημερομηνία λήξης… 

Όχι. Η Κύπρος δεν θα χαθεί αν χαθεί η Αμμόχωστος. Το νησί θα τουρκέψει αν χαθεί η Κερύνεια, ο Πενταδάκτυλος και κάθε χωριό και πόλη της κατεχόμενης Κύπρου μας… 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ένας υπερτιμημένος πολικάντης, άφησε αισχρά υπονοούμενα δύο φορές, από το βήμα των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και του ΔΗΣΥ, ότι ο αυταρχικός και εισβολέας Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται, λίγο-πολύ, πίσω από υποψήφιους για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Βαριά η καταγγελία και ασήκωτη η κατηγορία. Στοιχεία και αποδείξεις ΔΕΝ παρουσίασε, αλλά έσπευσαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ να τον συγχαρούν και να προωθήσουν στα κοινωνικά δίκτυα την μαλαγανιά του. Οι Κύπριοι πολίτες απαιτούν να γνωρίζουν πριν ψηφίσουν. Άλλοι δεν θέλουμε με τίποτα ένα Πρόεδρο ο οποίος θα έχει επιρροές από τη Ρωσία και τον αυταρχικό ηγέτη της. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι, που πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι ο «Ξανθός Ηγέτης» του «Ξανθού Γένους», που θα απελευθερώσει όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που βρίσκονται υπό κατοχή. Πρόκειται βεβαίως για «ψεκασμένους». Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και βολεύεται με την κατοχή της Κύπρου, αφού το νησί αποτελεί πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ. 

Ο κ. Σχοινάς αν δεν δώσει στοιχεία και αποδείξεις, θα είναι ένας κοινός συκοφάντης, που πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοιος. Ποιος είναι ο υποψήφιος του Πούτιν κ. Επίτροπε; Ο Μαυρογιάννης λόγω ΑΚΕΛ; Ο Χριστοδουλίδης, που με εντολή του κ. Αναστασιάδη, έσπευδε στη Μόσχα για να καλμάρει τους Ρώσους όταν κινδύνευαν τα οικονομικά τους συμφέροντα; Αν έχετε τόλμη και θάρρος υποστηρίξτε δημόσια τις καταγγελίες σας…  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν, του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16, ξεπέρασε όλα τα όρια. Ντροπής πράγματα. Αλλά, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ακτιβιστές της Ομογένειας και στους Αμερικανούς νομοθέτες που νοιάζονται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Επειδή έζησα από κοντά την μάχη των F-35, που έχασε η Τουρκία, λόγω των Ελληνοαμερικανών, των βουλευτών και των γερουσιαστών, παραμένω πολύ αισιόδοξος. Ευτυχώς στην Αμερική έχει ισχύ και το Κογκρέσο, που δεν ανέχεται τύπους όπως τον Ερντογάν… 

[email protected]