Ο 60χρονος Καναδός Κόλιν Στιούαρτ ήρθε στην Κυπριακή Δημοκρατία, τον περασμένο Δεκέμβριο, με πολλές περγαμηνές για τη θετική συμβολή του σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, διαδεχόμενος τη μακροβιότερη στο πόστο του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Το όνομα του Στιούαρτ προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των ειδικών αντιπροσώπων, με τον αριθμό 24, την ώρα που όλοι παραδέχονταν το χάσμα απόψεων που χωρίζει τις δύο πλευρές και πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα της προσέγγισης και επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήρθε σε μια φάση κατά την οποία, τουλάχιστον, στη δική μας πλευρά καταγράφεται μια έντονη και εύκολα ανιχνεύσιμη καχυποψία προς τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι και καλούνται να αποδείξουν την αντικειμενικότητά τους και τον σεβασμό τους προς τις αρχές και τις αξίες τις οποίες υπηρετούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δρ Τζιάρρας: Aυτά κέρδισε ο Ερντογάν από υπογραφή Μνημονίου

Το παρατεταμένο αδιέξοδο περιόρισε τη δράση του ειδικού αντιπροσώπου σε κοινωνικές παρεμβάσεις και επαφές όπως και σε ανίχνευση του εδάφους. Κρινόμενος σε ένα πεδίο βατό, εύκολο θα τολμούσαμε να πούμε, ο Καναδός αντιπρόσωπος κατάφερε να δεχθεί δίπλα στο όνομά του πολλά αστεράκια καχυποψίας…  ως προς το ρόλο του και το ζητούμενο από τον διεθνή οργανισμό σε ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό που μετρά πολλές δεκαετίες, αναίμακτες μεν τα τελευταία χρόνια αλλά με την πληγή να είναι πάρα πολύ βαθιά…  Όταν υποβίβασε την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα και τον Πρόεδρο της χώρας σε ένα απλό πολίτη, σε Νίκο Αναστασιάδη. Η ανάρτηση στον λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα μας, μετά την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην κατεχόμενη Καντάρα, μπορεί να φαίνεται απλοϊκή και έκφραση επιδοκιμασίας, στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, όμως δεν είναι ούτε ακίνδυνη ούτε χωρίς ουρά… 

Τι έλεγε η ανάρτηση που άρον-άρον ανακλήθηκε χωρίς εξηγήσεις και χωρίς η κυπριακή επίσημη Κυβέρνηση να πει αν ενοχλήθηκε, αν προέβη σε κάποια διαμαρτυρία… Το κείμενο της ανάρτησης που είδε το φως της δημοσιότητας για μικρό χρονικό διάστημα, στον συγκεκριμένο λογαριασμό με το γράφημα των Ηνωμένων Εθνών, έλεγε: Ο ανώτερος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής κοινότητας εις βοήθεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας προς καταστολή της πυρκαγιάς, ευχαριστίες και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και την Τουρκία για τη βοήθεια τους προς τον Ερσίν Τατάρ και όλους τους επηρεαζόμενους…

Δεν ήταν όμως το μόνο ολίσθημα που συντηρεί την καχυποψία. Προηγήθηκε το τηλεφώνημα προς τον πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, που είναι επίσημα διαπιστευμένος στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η χώρα του συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τον παρέπεμψε στην Κυπριακή Δημοκρατία και επίσημα τέθηκε το αίτημα για συνδρομή ισραηλινών πυροσβεστικών σκαφών… Η ανάρτηση κατέβηκε και όλοι συμπεριφέρονται λες και «ούτε γάτα ούτε ζημιά»… Η τάτσα όμως είναι εκεί. 

Γιατί υπήρξε και συνέχεια. Σε χωριστές επαφές που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, από τα σκαλοπάτια του Προεδρικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε όσα είχε καταγράψει στην ανάρτησή του. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στήριξη των Ελληνοκυπρίων προς τους Τουρκοκύπριους κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στα κατεχόμενα. «Σημείωσε –σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων– ότι η βοήθεια αυτή καταδεικνύει το βασικό σημείο για την Κύπρο που αφορά την αλληλεγγύη των Κυπρίων ανάμεσα τους, όταν στη δεδομένη στιγμή υπήρξε η άμεση και αναμφίβολη βοήθεια από τους Ελληνοκύπριους προς τους Τουρκοκύπριους. Είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν την ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον κόσμο ως θεμέλιο για την εξεύρεση τρόπου, ώστε να προχωρήσει η πολιτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε ότι συζήτησαν, επίσης, πως το θέμα της εμπιστοσύνης έχει πάρει λανθασμένη κατεύθυνση και χωρίς εμπιστοσύνη θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία». 

Αυτή η «ισότητα» από μέρους των ΗΕ το μόνο που πετυχαίνει είναι την εκτράχυνση των τουρκικών απαιτήσεων και από την Άγκυρα και από το ελεγχόμενο κατοχικό καθεστώς για «δύο κράτη», και αυτό είναι που ουσιαστικά επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση με τον Στιούαρτ.   Ο Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε πως το κοινό έδαφος για να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την «ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών», τονίζοντας πως η «ισοδυναμία» είναι εφικτή με μια συμφωνία «μεταξύ δύο κρατών»!!!

Και απ’ εδώ σιγή ιχθύος… Απ’ όλους. Επίσημους, κομματικούς, πατριώτες λαλίστατους όταν πρόκειται να ασκήσουν κριτική για τα καθ’ ημάς, κόμματα και λοιπούς ευαίσθητους. Αφωνία την ώρα που σκίζουν τα ιμάτιά τους για το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα πριν από τέσσερα χρόνια… και την ώρα που οι βασικοί παίχτες που ήταν παρόντες λεν το ίδιο αφήγημα… Αν αυτό που βιώνουμε δεν είναι κατάντια, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να είναι.