Η στερλίνα ενισχύθηκε και οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση της παραίτησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι επενδυτές δήλωσαν ότι η είδηση μπορεί να σημάνει μια ανακούφιση για τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έχουν πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό, την αδύναμη οικονομία και την πολιτική αβεβαιότητα. 

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο έως και τα 1,20 δολάρια. Ο δείκτης FTSE 250, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωνε άνοδο 1,04%%.

“Οι αγορές συναλλάγματος θα ελπίζουν ότι οποιοσδήποτε νέος ηγέτης θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος και να επιτρέψει στους Τόρις να κυβερνήσουν πιο αποτελεσματικά σε μια εποχή που η το αυξανόμενο κόστους ζωής ρίχνει μια μεγάλη σκιά πάνω από την οικονομία”, δήλωσε ο Valentin Marinov, επικεφαλής της έρευνας νομισμάτων G10 στην Credit Agricole. 

Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές δήλωσαν ότι οι κινήσεις της λίρας μπορεί να είναι μόνο προσωρινές. 

“Το ράλι της λίρας με αφορμή τα νέα για την παραίτηση του Τζόνσον είναι απλώς περίεργο”, δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στη Nomura, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές ότι ο επόμενος ηγέτης θα δώσει δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία.

“Αλλά μερικά άτομα μου είπαν ότι πιστεύουν πως είναι ένας λόγος για να αγοράσουν τη στερλίνα, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κίνηση που καθοδηγείται από το συναίσθημα”.

Πηγή: Capital.gr