Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Με μεγάλη αύξηση, της τάξης του 39,1%, έκλεισαν οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κοινοποίησε το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν ανήλθαν στα 6.263, σε σύγκριση με 4.501 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρχισαν οι εργασίες για το 2ο Jumbo της Λευκωσίας

Αύξηση στις πωλήσεις καταγράφεται σε όλες τις επαρχίες, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Πάφο, όπου τα πωλητήρια έγγραφα παρουσιάζονται αυξημένα κατά 72%, σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας στα 1.305.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην επαρχία Λάρνακας με 57,8% και τις πωλήσεις να φθάνουν τις 1.122, σε σύγκριση με 711 πέρυσι. Η Λεμεσός συνεχίζει να διατηρεί τα σκήπτρα σε επίπεδο πωλήσεων, με 2.149, καταγράφοντας αύξηση 53,9% σε σύγκριση με τα 1.396 πωλητήρια έγγραφα που είχαν κατατεθεί την περυσινή περίοδο. Η Λευκωσία δείχνει να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα, με πέρυσι καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,1% φθάνοντας στις 1.378 σε σύγκριση με 1.336 πέρυσι, ενώ στην ελεύθερη Αμμόχωστο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3%, φθάνοντας στις 309, έναντι 300 το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αρμόδιες πηγές απέδωσαν στην εγχώρια ζήτηση την αύξηση που παρατηρείται, προσθέτοντας πως, αφενός λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που συνεχίζονται και αφετέρου λόγω της προδιαγραφόμενης αύξησης των δανειστικών επιτοκίων από το Σεπτέμβριο, αρκετοί βλέπουν τα ακίνητα ως την πιο συμφέρουσα επένδυση στην παρούσα φάση. Το 2021, να υπενθυμίσουμε, τα πωλητήρια έγγραφα που είχαν κατατεθεί ανήλθαν στα 10.347 τεμάχια, έναντι 7.968 το 2020. Αρμόδιες πηγές, πάντως, θεωρούν πως παρά την αύξηση στο κόστος δανεισμού η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή σε επίπεδο πωλήσεων, σπάζοντας το φράγμα των 11.000 πωλήσεων. Οψόμεθα!

Η μεγάλη επιστροφή των Goody’s

Ύστερα από απουσία έξι ετών, η ελληνική αλυσίδα εστίασης Goody’s, μέλος του ομίλου Vivartia, επιστρέφει στις κυπριακές αγορές. Το 1997, η δημοφιλής αλυσίδα εμφανίστηκε στο νησί μας δημιουργώντας φανατικό κοινό, ενώ το 2015 η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από το νησί. Σήμερα, τα Goody’s Burger House έρχονται για να δημιουργήσουν νέο κοινό και να γοητεύσουν με τις μοναδικές γεύσεις τους το κυπριακό κοινό. Το πρώτο κατάστημα είναι έτοιμο και βρίσκεται στη λεωφόρο Νίκου Παττίχη στη Λεμεσό, ενώ προσεχώς αναμένεται να λειτουργήσει ακόμα ένα κατάστημα, αυτή τη φορά στη Λευκωσία. Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είναι να ανοίξει τα επόμενα χρόνια 10 καταστήματα στο νησί.

Περιβαλλοντική έγκριση για νέο τυροκομείο στη Λεμεσό

Πράσινο φως άναψε η περιβαλλοντική αρχή για την κατασκευή και λειτουργία τυροκομείου, μέγιστης δυναμικότητας 25 τόνων γάλακτος την ημέρα, με χώρους στάθμευσης, για την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιοκτησίας της εταιρείας “A.P. Polykarpou and Sons Farm Ltd”, στην κοινότητα Πραστιού Αυδήμου, της επαρχίας Λεμεσού. Το προτεινόμενο έργο εμπίπτει εντός Γεωργικής Ζώνης. Το συνολικό εμβαδόν του τεμαχίου είναι 23913 τ.μ. και το συνολικό εμβαδόν κάλυψης του εδάφους από τις κατασκευές θα είναι 581 τ.μ.

Το τυροκομείο θα αποτελείται από χώρους παρασκευής, συσκευασίας και αποθήκευσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη μονάδα θα αποτελείται από:

– Τους χώρους παραλαβής γάλακτος (δεξαμενές αποθήκευσης γάλακτος)

– Αυτόματη μονάδα πλυσίματος κλειστού τύπου της εγκατάστασης και των βυτίων τύπου C.I.P. (clean in place)

– Χώρο αναμονής, γραφείο, κουζίνα, τους χώρους παραγωγής

– Τους χώρους αποθήκευσης πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων

– 16 χώρους στάθμευσης και δύο για ΑΜΕΑ.

Το γάλα που θα τυγχάνει επεξεργασίας στην εγκατάσταση θα προέρχεται από παραγωγή της εταιρείας και μελλοντικά και από τοπικούς παραγωγούς.

Έρχονται νέες βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες;

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, έχουν αναθέσει σε ιδιωτικό οργανισμό την εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης των υφιστάμενων Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Ζωνών και Περιοχών και μελέτης καθορισμού νέων Περιοχών σε Παγκύπρια κλίμακα. Σκοπός της μελέτης είναι μεταξύ άλλων:

-Η διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης και των βασικών προβλημάτων των Βιομηχανικών / Βιοτεχνικών Ζωνών ή Περιοχών.

-Η χωροταξική και πολεοδομική αξιολόγηση των υφιστάμενων Βιομηχανικών / Βιοτεχνικών Περιοχών και Ζωνών.

-Γενική αποτίμηση του θεσμού της λειτουργίας των Βιομηχανικών / Βιοτεχνικών Ζωνών και Περιοχών.

-Τεκμηρίωση της ανάγκης για δημιουργία νέων Βιομηχανικών / Βιοτεχνικών Ζωνών και Περιοχών και νέων Βιομηχανικών Ζωνών και Περιοχών αυξημένου βαθμού οχληρίας.

-Αξιολόγηση της υφιστάμενης πολιτικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία Βιοτεχνικών Περιοχών και υποβολή προτάσεων για εκσυγχρονισμό / βελτίωση της.

Στα πλαίσια της μελέτης κρίνεται αναγκαία η συλλογή των απόψεων των επιχειρήσεων σε σχέση με το πλαίσιο οργάνωσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των Βιομηχανικών/Βιοτεχνικών Ζωνών και Περιοχών, καθώς και καταγραφή των προβλημάτων και για το σκοπό αυτό έχει αποσταλεί ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την καταγραφή και διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα. Η έρευνα εστιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για επέκταση των υφιστάμενων χώρων τους, στο κατά πόσο θεωρούν αναγκαίο να εκπονηθεί ένα σχέδιο χορηγιών για μετεγκατάσταση τους και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν π.χ. ηλεκτρισμός, οδική πρόσβαση κ.α. Τα εμπλεκόμενα μέρη θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τον καθορισμό νέων βιομηχανικών και βιομηχανικών περιοχών το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι άξονες πολιτικής των €1,8 δισ. του «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027»

Πωλείται το «Imperial Court» στη Λάρνακα

Το ποσό των €2.550.000 ζητά η Gordian Holdings για τετραώροφο εμπορικό κτήριο με την ονομασία «Imperial Court» στη Φανερωμένη, Λάρνακα. Το κτήριο εφάπτεται στη λεωφόρο Αγίας Φανερωμένης και στην οδό Μακεδονίας. Βρίσκεται 700 μ. από τη συμβολή των λεωφόρων Φανερωμένης και Αρτέμιδος. Έχει εμβαδόν εσωτερικών χώρων 1,440 τ.μ., μεσοπάτωμα 225 τ.μ., υπόγειο 650 τ.μ. και 170 τ.μ. ακάλυπτες βεράντες. Αποτελείται από 2 καταστήματα στο ισόγειο, 6 διαμερίσματα και 2 γραφεία στους επάνω ορόφους. Προσφέρει εγγύτητα σε όλες τις ανέσεις και εξαιρετική πρόσβαση στο κέντρο της Λάρνακας. Μέρος του ακινήτου είναι κατειλημμένο.

Οι έξι μεγαλομέτοχοι της Petrolina

Tη συγκεντρωτική κατάσταση της διασποράς του μετοχικού της κεφαλαίου έδωσε στη δημοσιότητα με ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου η Petrolina Holdings. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο CEO της Petrolina (Holdings) Public, Ντίνος Λευκαρίτης, με ποσοστό 44% ή 38.501.261 μετοχές κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία.

Το ποσοστό του Μάριου Λευκαρίτη ανέρχεται στο 6,0457% (5.290.083 μετοχές), ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ, Κωστάκης Λευκαρίτης ελέγχει το 5,8% (5.079.415 μετοχές). Η Ηλιάνα Θεοφάνους κατέχει το 5,09% (4.456.820 μετοχές), ενώ Δημήτρης Λευκαρίτης και Γεωργία Λευκαρίτη Ιωάννου ελέγχουν το 3,8453% (3.364.757 μετοχές) και 3,2770% (2.867.273 μετοχές) αντίστοιχα. Τέλος, η διασπορά στο ευρύ κοινό, ανέρχεται στο 31,55%, που αντιστοιχεί σε 26.607.991 μετοχές της εταιρείας.

Διαγωνισμός για την Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα

Ο Δήμος Λάρνακας προκήρυξε τον διαγωνισμό για αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων των κτηρίων που υπάρχουν στην οδό Πιαλέ Πασιά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία. H μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα και στόχος είναι, αφενός ο εξωραϊσμός των προσόψεων, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και της Λάρνακας και αφετέρου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περίοικων και επισκεπτών της περιοχής.

Με το έργο θα προβληθεί και θα αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της περιοχής, που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λάρνακας και η εκτίμηση του κόστους ανέρχεται στα €1.052.000,00 + ΦΠΑ και θα έχει διάρκεια εκτέλεσης 15 μήνες.