Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθήσουν στις προεδρικές εκλογές, έχει ήδη ξεκινήσει. Η κλεψύδρα του χρόνου για τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ήδη εξαντληθεί και η ώρα της κρίσης έχει φτάσει. Την ερχόμενη βδομάδα, Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος θα δώσουν, όπως αναμένεται, το πιο καθοριστικό ραντεβού τους στην όλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει το τελευταίο διάστημα για τη μεταξύ τους συνεργασία ενόψει προεδρικών εκλογών. Η συνάντηση των δύο κομματικών ηγετών, αναμένεται να διευθετηθεί εκτός απροόπτου προς το τέλος της εβδομάδας. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επιστρέφει από το Λονδίνο όπου έχει μεταβεί για επαφές το βράδυ της Δευτέρας. Οπόταν, η οποιαδήποτε επικοινωνία για διευθέτηση του ραντεβού θα γίνει μετά την επιστροφή, αφού τουλάχιστον μέχρι χθες πριν την αναχώρησή του, δεν είχε κλείσει η συνάντηση. 

Σε κάθε περίπτωση, το όλο σκηνικό, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει καθώς και οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν με τις διαδικασίες τους και τις τελικές αποφάσεις τους, ούτως ώστε να ξεκινήσει ανάλογα η οργανωτική και επικοινωνιακή δουλειά για τις προεδρικές εκλογές. Πέραν αυτού, υπάρχει και η πίεση από τον κόσμο και των δύο κομμάτων που ζητά πλέον να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να ληφθούν αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από πλευράς Εζεκίας Παπαϊωάννου, το χρονοδιάγραμμα είναι καθορισμένο και το κόμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου πρέπει να έχει υποψήφιο και να μπει και επίσημα στη μάχη των εκλογών. Ως εκ τούτου, μετά τη συνάντηση Στέφανου-Νικόλα αναμένεται να οριστεί συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και εν συνεχεία Κεντρικής Επιτροπής, ενώπιον των οποίων θα τεθούν τα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί από τις επαφές με το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα ακολουθήσει ο νέος κύκλος διαλόγου σε επίπεδο κομματικών ομάδων βάσης, τα συμπεράσματα του οποίου θα κωδικοποιούν και στην Κεντρική Επιτροπή. Η όλη διαδικασία θα κορυφωθεί και θα ολοκληρωθεί με την παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος της Αριστεράς που είναι προγραμματισμένη για την 1η ή την 2η εβδομάδα Μαΐου. 

Αυτό το οποίο διαμηνύουν στελέχη του κόμματος είναι ότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ότι τα πάντα είναι ακόμα ανοικτά. Τονίζουν τη θέληση που υπάρχει από πλευράς ηγεσίας και των δύο κομμάτων για να επιτευχθεί συνεργασία και ότι αυτή η θέληση είναι ικανή για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο στον ορίζοντα, άρα η όποια συνεργασία μπορεί να προκύψει μόνο εάν ένα εκ των δύο μερών κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα του κοινού υποψηφίου. Είτε δηλαδή το ΑΚΕΛ να δεχτεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είτε το ΔΗΚΟ να δεχθεί κάποιο από τα ονόματα που το ΑΚΕΛ βάζει στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, στην Εζεκία Παπαϊωάννου κρατούν ιδιαίτερα ψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους συνεχίζοντας την έντονη κριτική προς την Κυβέρνηση. Η αναπομπή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πυροδότησε νέα πυρά από πλευράς ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή του κόμματος Άριστο Δαμιανού να κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του «Alpha», ανέφερε ότι ο ίδιος διακρίνει στο κείμενο της αναπομπής σοβαρά προβλήματα τα οποία, όπως είπε, αναπόφευκτα θα ανοίξουν την όρεξη σε όσους δεν ήταν ικανοποιημένοι και με άλλες πτυχές των συνενώσεων των δήμων.

Ο κ. Δαμιανού υποστήριξε ότι καθώς άλλοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες σκοπεύουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν τη μεταρρύθμιση, αποκτούν πλέον και επιχειρήματα μέσα από το κείμενο της αναπομπής. Επιπλέον, υποστήριξε ότι για την αναπομπή επικράτησαν άλλες σκοπιμότητες όπως τα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή του Ακάμα και πολιτικές σκοπιμότητες που συνδέονται με τις προεδρικές εκλογές. Άφησε μάλιστα σκιές λέγοντας ότι κάποιοι που διεκδικούν την Προεδρία της Δημοκρατίας κατάγονται από τις εν λόγω περιοχές.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, είπε, θα καταψηφίσει την αναπομπή γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η όρεξη όσων αμφισβητούν τα σενάρια των συνενώσεων που υιοθετήθηκαν μετά που όλα τα κόμματα έβαλαν νερό στο κρασί τους βάζοντας ως προτεραιότητα τη μεγάλη εικόνα.

Είδε τον πρέσβη της Κίνας

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος είχε συνάντηση χθες με τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το Ουκρανικό, το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κίνας-Κύπρου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει και η Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος προβαίνοντας σε μία ανασκόπηση της κατάστασης. Μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ θα συγκληθεί και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για συζήτηση των εξελίξεων και σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για λήψη τελικής απόφασης σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Επαφές Σιζόπουλου στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά συναντήσεων με πολιτειακούς αξιωματούχους, αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων.  

Χθες είχε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Ελλάδας, τον Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή ΚΙΝΑΛ και τoν Κυριάκο Βελόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης. Συναντήθηκε επίσης με τη Σοφία Σακοράφα, βουλευτή του Μέρα25.

Τα κύρια θέματα των συναντήσεων ήταν οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο, τα θέματα αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στον αγωγό EastMed και στις επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή συζητήθηκαν και τρόποι ευρύτερης συνεργασίας στα κοινά θέματα ενδιαφέροντος Ελλάδας και Κύπρου.