Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο της ακρίβειας δεν είναι κυπριακό, αλλά παγκόσμιο.

Όπως είπε, τον Μάιο θα γίνει μια ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά το παγκόσμιο, γενικότερα.

Συνεπώς και παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα πάρουμε ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» 

Ερωτηθείς αν στην προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την ΕΕ, η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως το κοίτασμα «Αφροδίτη» που έχει κριθεί εμπορεύσιμο και κατά πόσο αυτό συνιστά μια επιλογή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι επιλογή, αλλά χρονοβόρα επιλογή, για να είμεθα ορθοί, και δεδομένου ότι κάποιες εταιρείες πρέπει να επενδύσουν, θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά και να αποφασίσουν αναλόγως.

Το ευτύχημα για την Κύπρο είναι ότι δεν εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Μπορεί να είναι αρνητική, οπωσδήποτε, η εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ευνοεί παρά να προκαλεί τα προβλήματα που προκαλεί στις υπόλοιπες των χωρών της Ευρώπης που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».

EastMed

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως μπορεί να αλλάξει η στάση των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed υπό το φως των εξελίξεων με την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μετά το πέρας της μελέτης βιωσιμότητας κλπ, στην Ευρώπη, στις εταιρείες και βεβαίως στις ΗΠΑ, που επηρεάζουν φαίνεται κάποιες των εταιρειών, θα εξαρτηθεί και η απόφαση. Αλλά υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς, η Ευρώπη, ήδη, αγοράζει από την Αμερική για τον φετινό χρόνο μια ποσότητα της οποίας η μεταφορά θα γίνεται με ανάλογα διαμορφωμένα πλοία».