Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Αρχίζει από αύριο 4 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων για το αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Σχέδιο αφορά στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση, όπως ανέγερση κατοικίας, αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας, αγορά και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας, καθώς και βελτίωση νέας ή υφιστάμενης κατοικίας, η οποία αποκτήθηκε με δωρεά ή και με άλλο τρόπο. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το δε ανώτατο όριο ενίσχυσης εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας, καθώς και από την κοινότητα/περιοχή στην οποία αποκτάται η κατοικία:

  • Μονήρες άτομο μέχρι €35,000
  • Ζεύγος μέχρι €45,000
  • Νεαρό ζευγάρι (κάτω από 41 ετών) μέχρι €60,000
  • Οικογένεια με τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια μέχρι €50,000
  • Νεαρή οικογένεια με τέκνα, περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας  (κάτω από 41 ετών) μέχρι €65,000
  • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα) μέχρι €70,000
  •  Άτομα με αναπηρία μέχρι €10.000 (πρόσθετο ποσό) για κατασκευές
  • Για ειδικές κατασκευές μέχρι €25.000 (πρόσθετο ποσό) για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης του εδάφους. (αναλόγως περιοχής)

Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έχει καθοριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022. Το σχέδιο καλύπτει συγκεκριμένες περιοχές στους Δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Αθηαίνου και Δερύνειας και σε δεκάδες άλλες κοινότητες σε όλες τις επαρχίες. Από αυτό απουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, ο οποίος προέβη σε παραστάσεις προς την κυβέρνηση για τη συμπερίληψη του. Το ζήτημα πάντως είναι στις πιο απομακρυσμένες από το αστικό κέντρο κοινότητες να γίνουν και υποδομές που θα λειτουργήσουν ως κράχτης, ώστε να ανεγείρει κάποιος την κατοικία του. Οψόμεθα!

Τράπεζα Κύπρου και ουκρανική κρίση

Λεπτομέρειες για την έκθεση της στην ουκρανική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, που προκάλεσε διαταραχές και αβεβαιότητες στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, έδωσε στην ετήσια έκθεση της για το 2021 η Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρει, η άμεση έκθεση του Συγκροτήματος σε μεικτά δανειακά ανοίγματα (συμπεριλαμβανομένων των δανείων και απαιτήσεων από πελάτες που κατηγοριοποιούνται ως να κατέχονται προς πώληση) στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία ήταν περίπου €119 εκατ. (καθαρή λογιστική αξία €110 εκατ.) σε όλους τους πελατειακούς τομείς στις 31 Δεκεμβρίου 2021, εκ των οποίων €95 εκατ. είναι εξυπηρετούμενα. Επιπρόσθετα, το Συγκρότημα είχε δάνεια και απαιτήσεις από τράπεζες σε ρούβλια περίπου €1 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και περίπου €9 εκατ. στις 21 Μαρτίου 2022. Σε σχέση με τις καταθέσεις στο τέλος του 2021 υπήρχαν €661,8 εκατ. από Ρώσους, €276,2 εκατ. από Ουκρανούς και €55,7 εκατ. από Λευκορώσους πελάτες.

Οι επενδύσεις του Συγκροτήματος σε αποσβεσμένο κόστος περιλάμβαναν ομόλογα σε νόμισμα ευρώ, λογιστικής αξίας €21.7 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που αφορούσαν ομόλογα που εκδόθηκαν από εκδότη σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημαντική έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία μειώθηκε κατά €10 εκατ. τον Μάρτιο του 2022. Όσον αφορά τα παράγωγα, σημειώνεται ότι το Συγκρότημα μείωσε την έκθεσή του σε παράγωγα σε ρούβλια σε μηδέν τον Μάρτιο του 2022. Δεν υπήρχαν άλλες επενδύσεις που να αφορούν εκδότες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία ή/και την Ουκρανία.

Ο ισολογισμός του Συγκροτήματος στις 31 Δεκεμβρίου 2021 περιλάμβανε επίσης καθαρά περιουσιακά στοιχεία ύψους €10 εκατ. που κατείχε η Ρωσική θυγατρική του Συγκροτήματος – που αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων απομόχλευσης του Συγκροτήματος στο εξωτερικό, οι οποίες μειώνονται σταδιακά. Παρά το ότι η άμεση έκθεση του Συγκροτήματος στην περιοχή είναι περιορισμένη, στην Τράπεζα Κύπρου θεωρούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνια/αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, περιορισμούς στο εμπόριο, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες διεθνώς, αυξήσεις στις τιμές ενέργειας με αποτέλεσμα πληθωριστικές επιδράσεις, και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια, περιφερειακή και διεθνή οικονομία. Τονίζει επίσης πως σε περίπτωση σημαντικής μείωσης στον αριθμό και όγκο των συναλλαγών ως αποτέλεσμα της κρίσης, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα καθαρά έσοδα από προμήθειες του Συγκροτήματος από τις συναλλαγές, ειδικά στο τομέα Διεθνών Τραπεζικών Εργασιών (IBS).

Αυξήσεις στην Astrobank

Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, μέσω εγκυκλίου που απέστειλε στο προσωπικό της Astrobank, τους ενημερώνει για τις προγραμματισμένες ενέργειες που απορρέουν από την τελευταία Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε με τη διοίκηση της τράπεζας. Όπως αναφέρει στην εγκύκλιο που εξασφάλισε η στήλη, το πρώτο θέμα που θα πρέπει να υλοποιηθεί είναι η παραχώρηση (κατ’ επιλογή) του 25% της ετήσιας προσαύξησης σε άτομα που θα επιλεγούν από τη συσταθείσα προς τούτο επιτροπή. Ως γνωστό, με βάση τη συμφωνία, η επιτροπή είναι πενταμελής και τα τρία άτομα διορίζονται από τη διοίκηση της Τράπεζας και τα δύο άτομα διορίζονται από την ΕΤΥΚ. Με επιστολή της η διοίκηση της Τράπεζας γνωστοποίησε τα ονόματα αυτά και είναι:

1.      Αρτεμίου Ανδρέας, 2. Χατζηκωστή Τώνια, 3. Δωροθέου Δώρος

Ενώ η ΕΤΥΚ, με επιστολή της προς την τράπεζα, την ενημέρωσε ότι  εκπρόσωποι της ΕΤΥΚ στην πιο πάνω επιτροπή θα είναι:

1. Ιωάννου Γιάννος, 2. Γρηγορίου Ανδρέας

Η πιο πάνω επιτροπή, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, οφείλει να αξιολογήσει το σύνολο των συναδέλφων και αξιοκρατικά να επιλέξει αυτούς στους οποίους θα παραχωρηθεί έξτρα αύξηση στο μισθό τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της συντεχνίας των τραπεζικών υπαλλήλων, πέραν του 50% του προσωπικού αναμένεται να έχουν επί πλέον αύξηση στο μισθό τους. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως, με βάση τη συμφωνία, η διοίκηση της τράπεζας, μέσα από τις εσωτερικές διαδικασίες της, πρέπει να προχωρήσει σε παραχώρηση αριθμού προαγωγών.

Βραβεία από τον Σερ Στέλιο

Έκλεισαν την 31η Μαρτίου οι αιτήσεις για συμμετοχή στα Βραβεία Δικοινοτικής Επιχειρηματικότητας “Stelios Bi-Communal Awards 2022”, τα οποία διοργανώνονται για 12η χρονιά, με στόχο την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο. Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου θα προσφέρει στις δέκα δικοινοτικές ομάδες που θα βραβευθούν τον Απρίλιο του 2022, από 20,000 ευρώ στην κάθε μια, με το συνολικό ποσό των βραβεύσεων να ανέρχεται στις 200,000 ευρώ. Τα βραβεία φέτος επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από έναν τουλάχιστον Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία ότι η κοινή τους επιχειρηματική δραστηριότητα επιφέρει οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο το νησί, ενώ η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον πέντε χιλιάδων ευρώ και να εργοδοτεί άλλο ένα άτομο, πέραν του ιδιοκτήτη. Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022.

Έρχεται το Valentinos Business Center στη Λεμεσό 

Ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 28 Απριλίου του 2022 είναι η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που αφορά την περιγραφή και αξιολόγηση των επιπτώσεων που πιθανό να δημιουργηθούν από την ανέγερση και λειτουργία της μεικτής ανάπτυξης «Valentinos Business Center», σε ψηλό κτήριο στον Δήμο Γερμασόγειας. Το προτεινόμενο έργο έχει ως κύριο σκοπό τη δημιουργία γραφειακών χώρων αλλά και καταστημάτων. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 16 μήνες. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε μία φάση. Η κύρια χρήση του προτεινόμενου έργου θα είναι η γραφειακή, ενώ θα συμπεριλαμβάνει εμπορικούς χώρους, χώρους στάθμευσης και μηχανολογικούς χώρους. Συνολικά, το προτεινόμενο κτήριο θα αποτελείται από 6 (έξι) υπέργεια επίπεδα, συν μεσοπάτωμα, και 1 (ένα) υπόγειο επίπεδο. Το συνολικό ύψος του κτηρίου θα ανέρχεται στα 30 μέτρα, περίπου, από το επίπεδο του εδάφους. Ο κύριος του έργου είναι η εταιρεία Valensta Developers, ενώ το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στο €1.500.000.