Αρκετά τραπεζικά συστήματα του βασικού πυρήνα της Ευρωζώνης «φιγουράρουν» με άμεσα ανοίγματα σε Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία αλλά το σημαντικό είναι ότι απουσιάζει η Κύπρος από τον κατάλογο που δημοσίευσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ).

Παρά το γεγονός ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει κατά καιρούς συνδεθεί με τηνΡωσία, κυρίως λόγω των ρωσικών καταθέσεων του πρόσφατου παρελθόντος, η Κύπρος απουσιάζει από τις εκθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κυρίως τη Ρωσία, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ρωσικές εξαρτήσεις, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που η European Banking Authority δίνει σχετικά αναλυτικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι τα ανοίγματα στις τρεις χώρες είναι περιορισμένα αλλά οι δευτερογενείς επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σημαντικές, από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι εκτεθειμένη στη Ρωσία η οικονομία

Ως γενικό συμπέρασμα αναφέρει η EBA ότι τα άμεσα ανοίγματα ενεργητικού των τραπεζών στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία συγκεντρώνονται σε λίγες χώρες. Οι γαλλικές, ιταλικές και αυστριακές τράπεζες ανέφεραν τον υψηλότερο όγκο ανοιγμάτων έναντι των ρωσικών ομολόγων. Οι αυστριακές, γαλλικές και ουγγρικές τράπεζες ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ουκρανία. 

Οι τράπεζες  ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος όγκος δανείων και προκαταβολών δόθηκαν στη Ρωσία σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταποίηση (€16 δισ.), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (€10 δισ.), ορυχεία και λατομεία (€9 δισ.). Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών υπερτερούν των δανείων προς τα νοικοκυριά στην περίπτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα δάνεια προς τις ρωσικές επιχειρήσεις είναι σημαντικά υψηλότερα από τις καταθέσεις από ρωσικές επιχειρήσεις, ενώ οι καταθέσεις και τα δάνεια προς τις ουκρανικές επιχειρήσεις είναι μάλλον ισορροπημένα. 

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών αναφέρει ότι κυρώσεις και τα μέτρα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία επηρεάζουν τις τράπεζες και προκαλούν πιστωτικούς κινδύνους (π.χ. πελάτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους λόγω περιορισμών πληρωμής ή συναλλάγματος). Προκαλούνται επίσης κίνδυνοι αγοράς, ενώ υπάρχουν και οι κίνδυνοι ρευστότητας, κυρίως λόγω της απώλειας εσόδων από πελάτες τραπεζών που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Η εικόνα των συστημάτων

Τα τραπεζικά συστήματα των χωρών που έχουν άμεσα ανοίγματα ενεργητικού στη Ρωσία, είναι: Γαλλία €24,23 δισ., Ιταλία €21,79 δισ., Αυστρία €16,23 δισ., Γερμανία €4,49 δισ.

Στην Ουκρανία έχουν: Γαλλία €3,28 δισ., Ουγγαρία €2,43 δισ., Αυστρία €1,56 δισ., Γερμανία €779 εκατ.

Στη Λευκορωσία έχουν: Γερμανία €269,39 εκατ., άλλες χώρες €139,81 εκατ., Ιταλία €96,39 εκατ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στην ανάλυση της σημειώνει ότι το 80% των συνολικών ανοιγμάτων ήταν δάνεια και απαιτήσεις, κυρίως προς εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα στην Ουκρανία τα ανοίγματα δανείων είναι: Αυστρία €1,88 δισ., Γαλλία €1,64 δισ., Ουγγαρία €752 εκατ., Ιταλία €253 εκατ. Στην Ρωσία τα ανοίγματα με δάνεια σε εταιρείες είναι: Ιταλία €15,56 δισ., Γαλλία €10δισ., Αυστρία €7,41 δισ., Γερμανία €2,79 δισ.

Τα ανοίγματα σε νοικοκυριά είναι: Γαλλία €6,96 δισ., Αυστρία €4,29 δισ., Ιταλία €1,98 δισ., Ουγγαρία €1,70 δισ.

Σύμφωνα με την ΕΤΑ οι καταθέσεις από Ρώσους και Ουκρανούς αντισυμβαλλομένους ανέρχονται σε συνολικό όγκο περίπου €82 δισ. Περίπου το 70% της κατάθεσης προέρχεται από εταιρείες και νοικοκυριά. Πιο αναλυτικά καταθέσεις επιχειρήσεων από Ουκρανία: Γαλλία €2 δισ., Αυστρία €1,85 δισ., Ουγγαρία €1,10 δισ., Γερμανία €224,12 εκατ.

Από νοικοκυριά: Αυστρία €1,88 δισ., Γαλλία €1,64 δισ., Ουγγαρία €752,55 εκατ., Ιταλία €253 εκατ.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων από Ρωσία: Γαλλία €8,20 δισ., Ιταλία €6,76 δισ., Αυστρία €6,08 δισ., Γερμανία €993 εκατ., άλλες χώρες €986 εκατ. Οι καταθέσεις νοικοκυριών από Ρωσία: Αυστρία €8,86 δισ., Γαλλία €4,54 δισ., Ιταλία €4,15 δισ.

Στις καταθέσεις νοικοκυριών από Λευκορωσία : Αυστρία €61,54 εκατ., Ισπανία €61,54 εκατ., Σουηδία €31,42 εκατ.

Στην έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αναφέρεται ότι οι τράπεζες το τέταρτο τρίμηνο του 2021 διατηρούν ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου, η ποιότητα ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης βελτιώθηκε με το μέσο του δείκτη ΜΕΔ να είναι 2% και οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν άφθονη ρευστότητα.