Στο στόχαστρο των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία μπαίνουν και οι εξαγωγές άνθρακα, αγγίζοντας σταδιακά το ευαίσθητο θέμα των προμηθειών ενεργειακών προϊόντων της Μόσχας, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNBC.

Ειδικότερα, η επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας υπήρξε ένα δύσκολο ζήτημα για την ΕΕ δεδομένης της εξάρτησης που έχουν αρκετές χώρες της Ένωσης, ωστόσο ο απόηχος των φρικαλεοτήτων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα ωθεί την Κομισιόν στην συμπερίληψη και του άνθρακα στο νέο πακέτο που ετοιμάζει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 2020 το 19,3% του άνθρακα που καταναλώνει από τη Ρωσία, το 36,5% του πετρελαίου της και το 41,1% του φυσικού αερίου της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συμμαχία έκπληξη Ολλανδίας-Ισπανίας για χρέος και ακρίβεια

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νέες κυρώσεις θα συζητηθούν από τους ευρωπαίους πρεσβευτές αύριο Τετάρτη και τελική έγκριση του πακέτου θα γίνει μόνο μετά το τέλος των συνομιλιών, επισημαίνουν οι πηγές στο CNBC.

Όπως μετέδωσε το Reuters ωστόσο, γερμανική κυβερνητική πρακτορείο δήλωσε στο πρακτορείο ότι το Βερολίνο θα υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, εφόσον θα ήταν σταδιακό.

“Η Γερμανία θα υποστήριζε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο άνθρακα με σταδιακή εφαρμογή”, ανέφερε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Νωρίτερα σήμερα, το αμερικανικό δίκτυο είχε μεταδώσει επικαλούμενο επίσης δύο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών, ότι το νέο πακέτο θα θέτει στο στόχαστρο τον περιορισμό της μίσθωσης αεροπλάνων και τις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών όπως τα καύσιμα αεριωθουμένων, τα προϊόντα χάλυβα και τα είδη πολυτελείας.

Ένας από τους δύο επισήμαινε πάντως ότι “προφανώς, υπάρχει μία μεγάλη παράμετρος που λείπει”, αναφερόμενος στην απουσία μέτρων κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο ή ακόμα και τον άνθρακα είχε αποτελέσει θέμα μεγάλης συζήτησης στην ΕΕ από τη στιγμή που Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ενώ ορισμένα κράτη τάσσονται υπέρ του εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι έχουν υπερβολική εξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες και ότι θα καταλήξουν να επιφέρουν μεγαλύτερο πλήγμα στις δικές τους οικονομίες παρά στη Μόσχα.

Από την πλευρά του πάντως, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε χτες Δευτέρα ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσει στον περιορισμό των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα μετά τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα, ενώ η Πολωνία έχει ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο μήνα ότι σταματάει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Ωστόσο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ εξακολουθούν να είναι κατά της επιβολής ενεργειακών κυρώσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ χτες, “θέλουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα υποστηρίξει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία (…) αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να διακόψουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου”.

Πηγή: Capital.gr